OS-kval mot avgörande

När VM drar igång med kvartsfinaler går samtidigt det europeiska OS-kvalet in i ett avgörande skede. Norge är borta medan Sverige, Frankrike och Tyskland kämpar vidare om två platser till London nästa sommar.

Det handlar om tre länder som gör upp - men inte inbördes.

Australien som slog ut Norge har inte ens sin egen OS-plats klar. Gör man samma sak med Sverige, samtidigt som Tyskland tar den väntade segern mot Japan och Frankrike småskräller mot England är det avgjort och Sverige borta både från VM och nästa års mästerskap.

Kvalkonstruktionen är en produkt från det europeiska fotbollsförbundet, UEFA och långtifrån omtyckt av alla.

En av kritikerna är förbundskapten Thomas Dennerby.
- Det är världsdelar som överhuvudtaget inte har med Europa att göra som påverkar utgången. Men UEFA tycker ju att det inte finns tid. Man kanske skulle kört någon form av kortare kval, utgå från det senaste EM:et. Jag vet inte hur man ska göra men det känns lite konstigt - ungefär som att SM skulle vara kval till ett DM.

I en av kvartsfinalerna väntar ändå europeisk duell, OS-klara England (hemmanation) möter Frankrike i den tidiga matchen på lördag.

Förbundskaptenens önskningar om vinnare i den matchen kan betecknas som kluvna.
- Det vore trevligt att ha Frankrike vidare, ler han men tillägger:

- Nej, visst kan det ju finnas en fördel i att England vinner. Då vet vi att det sämsta scenariot för oss är att vi ska spela om med Frankrike någon gång i november hemma och borta.

- Vinner England slås ju ett lag bort men å andra sidan så är det ju som att jag på något sätt skulle planera för att vi inte skulle klara vår kvartsfinal. Vi ska vinna och då hoppas jag att den frågan inte behöver ställas något mer.