Japanska röster efter finalen

I Japan, den uppstigande solens land var det många som följde VM-finalen med Nadeshiko samtidigt som soluppgången. På plats i Tyskland hade dock klockan inte mer än passerat midnatt när världsmästarna förklarade framgången. Damfotboll.com fångade upp följande kommentarer med tolkhjälp.

Förbundskaptenen Norio Sasaki först, om de taktiska besluten som gjorde att Japan kunde hämta in USAs ledning.
- När amerikanskorna tog ledningen stannade deras fötter upp. Det förstod våra spelare, vi försökte inte spela in bollen med enkla passningar utan ville göra det klokt.

En av planens bästa spelare är Homare Sawa. Vad säger du om hennes insats?
- Hon är alltid där, läser spelet bra. Vi kan hålla fast vid vår spelstil på grund av att hon finns på plan.

Sawa belönades dessutom som turneringens bästa spelare med sina fem mål. Vad säger du om det?
- Om du vinner en stor turnering som VM är det spelaren som skapar flest chanser och gör flest mål som vinner priser, det är inte förvånande.

Extra stort intresse i tysk media fick de trion som hör hemma i klubbar i Bundesliga.

Backen Saki Kumagai som blir lagkamrat med Jessica Landström och Sara Thunebro i FFC Frankfurt till hösten tvekade inte när hon slog in den avgörande straffen.

Då släppte också trycket på Kozue Andos axlar. Ando som gjorde elva mål för Duisburg förra säsongen bommade sin straff - Hope Solo hann ner och räddade.
- Jag hoppades på att mina medspelare skulle klara av att göra mål och också att vår målvakt skulle hindra fler skott, säger Kozue Ando.

I början av matchen var USA det bättre laget. Vad berodde det på?
- Jag vet faktiskt inte, men enligt mening var vi lite nervösa.

Turbine Potsdams Yuki Nagasato är ytterligare en av guldmedaljörerna med tysk klubbadress. Under VM-uppladdningen mötte hon och Japan det tyska landslaget och hennes lagkamrater från Potsdam talade om tyskt guld.
- Efter matchen sade de till mig: vi ska vinna titeln, jag trodde också att de skulle gå långt.

Både mot Tyskland, Sverige och USA fullföljde dock Japan sin spelidé utmärkt och satte stopp för alla andra gulddrömmar genom att uppfylla sina egna.
- Det är vår styrka, att vi inte ger upp förrän matchen är över, säger hon om egenskaperna som tog Japan hela vägen.

För hela guldlaget väntar nu flygresa till Tokyo och välförtjänta hyllningar..
- Det kommer säkert att bli presskonferenser, tillfälle att träffa premiärministern och berätta om världsmästerskapet. Vi vill glädjas med det japanska folket.

Taggar: ,