Två mål av Sara Johansson för Vasalund i Umeå

Både hemmalaget Umeå Södra FF och gästande Vasalunds IF hade inför dagens match säkrat fortsatt spel i Damettan inför nästa säsong. Mer än äran fanns inte att spela för och matchen spelades av utan större dramatik. Lagen delade på poängen med slutresultatet 2-2 efter 1-1 i halvtid och båda lagen behåller sina platser i tabellen, Vasalund som åtta och Umeå Södra som nia.

Umeå Södra började matchen bäst och redan efter 11 minuter lyckades Emelie Svärd göra mål på en hörnretur. Efter dryga kvartens spel kom regnet och det föreföll som att Vasalund trivdes bättre i det våta vädret. Steg för steg åt sig Vasalund in i matchen och kunde också kvittera till 1-1 efter 23 minuter. Ostört kunde Sara Johansson lyfta in bollen medan ett passivt försvar tittade på.

Vasalund rullade upp det ena anfallet efter det andra och spelade betydligt aggressivare än hemmalaget. ”Vi tappar boll alldeles för mycket på mittplan” hördes hemmatränaren Torbjörn Norströms röst över Umedalens IP mot slutet av den första halvleken.

Den andra halvleken började Umeå Södra betydligt bättre än man spelat större delen av den första halvan. Chanser skapades och bl a jobbade man fram en trippelhörna. Succesivt tog dock Vasalund över mer och mer. Umeå Södra lyckades inte hålla ihop lagdelarna och avståndet mellan framförallt mittfält och anfall var alldeles för stort. I det läget var det Umeå Södras målvakt Jessica Lundberg som höll hemmalaget kvar i matchen. Mitt i Vasalunds press kunde Umeå Södra i matchminut 63 få till ett samlat anfall efter inkast. Johanna Ekenberg frispelade nyförvärvet från Notvikens IK, Maria Niemilä, som ensam med 17-åriga målvaktslöftet Caroline Frykgård inte gjorde något misstag.

2-1-målet blev tillsammans med två byten en injektion för hemmalaget och det fanns bud på ytterligare hemmamål. Närmast kom Emma Sundberg efter en frispark av Lisa Lantz från vänsterkanten. Helt fri framför mål fick Sundberg dock hela foten under bollen och skottet gick över målet. I stället blev det Vasalund som när Umeå Södra hade skapat ett visst tryck lyckades kvittera till 2-2. Än en gång var det vindsnabba Sara Johansson som gjorde mål efter att ha blivit frispelad i den 76:e matchminuten. Efter kvitteringsmålet återtog Vasalund mer av initiativet och på tilläggstid var det ytterst nära att Vasalund fått in ett segermål men bollen nickades bort på mållinjen av Sofia Stenman. Något ytterligare mål blev det inte utan matchen slutade 2-2.

Vasalunds tränare Ulf Jönsson hade gärna fått med sig alla tre poängen:
- Det var en kul match, sammanfattade Jönsson. Vi var det litet mer spelande laget och jag tycker att vi har fått ett bättre försvarsspel och börjar hitta varandra i anfallsspelet också. Med tanke på vårt spelövertag och att vi hade några bollar inne som blev bortdömda så tycker jag vi borde fått med oss alla tre poängen hem.

Torbjörn Nordström, tränare i Umeå Södra, hade också velat ha tre poäng:
- Det hade inte varit fel om vi vunnit den här matchen men spelmässigt är jag ändå rätt nöjd. Vi jobbar upp oss under senare delen av matchen och tar tillbaka initiativet sedan vi gjort några byten. Nu har vi tagit poäng i tre raka matchen och det känns i alla fall bra.

Umeå Södra kom till spel utan sitt starkaste kort på mittfältet, Patricia Hägglund, som fick nöja sig med att sitta på läktaren. Efter förra hemmamatchen den 24 september fick Hägglund på väg hem från matchen en blödning vid höger öga och tvingades sen tillbringa närmsta veckan på sjukhus.

- Jag har fortfarande litet synbortfall och får ta det lugnt ett tag till, berättade Patricia Hägglund. Men det blir bättre och bättre och jag hoppas att jag ska bli helt återställd.

- Patricia är en stark djupledsspelare och ger mycket energi till laget, menade Torbjörn Nordström, så det är klart att vi saknar henne. Det är bara att hoppas att hon blir helt bra och kan komma tillbaka.

I Umeå Södra utmärkte sig framförallt målvakten Jessica Lundberg samt Erika Blomstrand och Maria Niemilä i anfallet. Lisa Lantz får dra ett tungt lass med att bl a slå alla hörnor och frisparkar men gör det bra. Vasalund hade sina starkaste kort i Sara Johansson och Karin Sandbrink som båda är grymt snabba och skapade mycket oro i Umeå Södra-försvaret.

- Dom hittar varandra bra och Sara är ju fortfarande ruskigt snabb, berömde Ulf Jönsson efter matchen.

Den förra landslagsspelaren Sara Johansson, som bl a var med i laget som tog VM-silver 2003, slutade med elitfotboll 2008. Efter spel i div IV-klubben Södersnäckorna kom 31-åringen till Vasalund i augusti och visar fortfarande upp starka kvalitéer som elitspelare. I Vasalunds försvar hade Malin Eriksson bra koll på Umeås anfallare. Det ska också bli intressant att följa målvakten Caroline Frykgård som sina blott 17 år till trots spelar ett moget målvaktsspel.

Text: Britta Åkerlund