Fotbollsakademi för flickor i Solna

AIK och Solna stad startar fotbollsakademi för flickor AIK Fotbollsförening (AIK FF) bedriver sedan tre år tillbaka en av Sveriges främsta ungdomsakademier för fotbollsspelande pojkar. Tillsammans med Solna stad startar man nu en motsvarighet för flickor, Ungdomsakademi Flick.

Målet är att höja kvaliteten på dam- och flickfotbollen och öka intresset för fotbolls-EM som avgörs i Solna år 2013.

Den nya ungdomsakademin fördjupar därmed samarbetet mellan Sveriges största idrottsklubb och en av landets främsta idrottsstäder. Starten sker med hjälp av ett särskilt projektbidrag från Solna stad på en miljon kronor.

- Samma förutsättningar ska gälla för flickor som för pojkar. Vi kommer att vara unika i Sverige med den här satsningen på en akademi för flickor, med spelare i olika åldrar som får möjlighet att träna fotboll dagtid genom samarbetet med Solnas skolor, säger Göran Lööv, ordförande i AIK FF och tillförordnad klubbchef.
- Spelare i olika åldrar får möjlighet att träna fotboll dagtid genom samarbetet med Solnas skolor. Detta kommer att öka intresset för flick- och damfotboll i allmänhet. För AIK:s del är målsättning även att få in fler AIK-ungdomar i A-laget på sikt.

Satsningen på Ungdomsakademi Flick är ett led i att långsiktigt utveckla och uppmärksamma flickfotbollen i anslutning till att AIK:s damlag spelar allsvensk fotboll igen 2012. Solna stad och Swedbank Arena står även som värd för EM-finalen i fotboll för damer 2013 – det första mästerskapet som avgörs på den nya nationalarenan.

- Den här satsningen är positiv för alla fotbollsspelande flickor i Solna, inte bara de allra bästa. Stödet möjliggör en hög kvalitet i verksamheten, vilket ger bättre förutsättningar också för breddfotbollen. Tjejerna får ta mer plats helt enkelt. Lika stolt som man bör vara över Solnas framgångar inom damidrotten på elitsidan, lika stolt är jag över att Solna kan lyfta de yngre fotbollstjejerna på det här sättet, säger Marianne Damström Gereben, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Solna stad.

Ungdomsakademi Flick syftar bland annat till att:
• öka intresset för flick- och damfotboll, specifikt med sikte på EURO2013
• erbjuda flickor samma möjligheter att spela fotboll som killar
• få fram fler kvinnor som tränare, ledare, fystränare m.m.
• ge bättre träningsförutsättningar för flickverksamheten
• höja kvaliteten på flick- och damfotbollen i Solna

Olle 2011-12-15 16:35

Tanken är god men av erfarenhet så visar det sig bara att flickorna lägger av tidigare för att det blir för mycket fotboll.
Träna i skolan och sedan träna med sitt klubblag blir förmycket.
Kanske inte för alla men jag känner en del tjejer som spydde på fotbollen bara för att det blev för mycket med fotboll i skolan, talangutveckling och lagträning.
Tiden räcker inte till något annat.

Boose 2011-12-16 11:19

Rätta mig om jag har fel ! men jag tror att fotbollsklasser i olika skolor där det är blandade elever är de du syftar på, sk akademier tror jag går ut på att man har hela laget i skolan, där man tränar på dagtid och kan ägna kvällar till läxläsning, och om det fungerar måste ju det vara ett bra alternativ, säkert lätt att genomföra med killar men jag har aldrig hört att detta funnits för flickor, Ajax och Barcelona har ju sådana där det aldrig tränas på kvällstid

Marcus 2011-12-18 22:31

@Olle
Jag tror att man är helt fel ute om man tror att Svensk damfotboll mår bättre av att tjejer inte ska ha lika bra förutsättningar som killar.