Vittsjö i delad serieledning

Hemmalaget Vittsjö GIK gjorde en mindre bra första halvlek då Djurgården krympte ytorna. Det gjorde att Vittsjö inte fick mycket till spel. Vittsjö har funnit ett guldkorn i Ifeoma Dieke som har en fantastisk förmåga till att läsa spelet. Matchen slutade 4-1. Samtliga tre skånska lag i Damallsvenskan ligger på medaljplats efter sjunde omgången. Det har aldrig hänt förr. Vittsjö på tredjeplatsen har lika många poäng som ettan Tyresö.
Vittsjös 1-0-skytt Sandra Adolofsson utmanar Djurgårdens Magdalena Ericsson. FOTO: Fredrik Hasselgren.

Djurgårdens bästa målchans i första halvlek kom efter 17 minuters spel då Renée Slegers kom fri men Vittsjös fenomenala mittback Ifeoma Dieke styrde undan det hela. I 32:a minuten fick Sofie Andersson på ett bra skott som Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgården-målet räddade med en benparad till hörna. Två minuter senare drog Djurgårdens högerback Freja Hellenberg ner Ifeoma Dieke i straffområdet. Domare Kaspar Sjöberg ställde sig på straffpunkten. Sandra Adolfsson tog hand om straffen men Gudbjörg Gunnarsdottir räddade bollen. ifeome.jpg

Vittsjös Sofie Andersson hade i 52:a minuten ett skott i ribbans underkant och två minuter senare svarade Djurgårdens Sofia Nilsson med att pricka högra stolpen.
I 66:e minuten spelade Sofie fram bollen till Sandra Adolfsson som slog bollen till höger om Gudbjörg till 1-0.
Djurgårdens Annika Kukkonen fick i 69:e minuten på ett bra skott som den holländska landslagsmålvakten Loes Geurts i Vittsjö-målet klarade. Minuten senare hade Sofie Andersson åter ett skott i ribban.
I 75:e minuten genomförde Vittsjö ett byte som kom att visa sig vara lyckat. Ut gick Emma Sjödahl in kom istället Johanna Andersson. Hon hade varit mindre en två minuter på planen då hon spelade fram skyttedrottningen Sofie Andersson som ökade till 2-0 i 77:e minuten. I 84:e minuten var det Sofie Andersson som svarade för framspelningen och Kirsty Yallop som slog in 3-0 målet. Två minuter senare utökar Vittsjö sin ledning till 4-0 genom Johanna Andersson. I 87:e minuten hittade inbytta Madeleine Stegius Natalia Rickne som reducerade till 4-1.

Karaktärsdragen när de glödheta nykomlingarna var mer aggressiva i bollduellerna och fick bra utdelning efter paus känns igen från tidigare Vittsjö-insatser. De 976 åskådarna fick applådera fram lagets fjärde raka seger på hemmagräs.
- Vi fick mer tryck framåt i andra halvlek då var det också roligare att spela, säger mittfältaren Sandra Adolfsson om scenförändringen.
Hennes första halvlek var precis som hela lagets, seg på flera sätt.

Den missade straffen triggade revanschtankar. Nästa gång hon fick läget hade hon tid till en bättre bollträff och gjorde sitt första allsvenska mål till 1-0.
- När möjligheten kom tillbaka tänkte jag bara: nu ska jag banne mig sätta dit den.

Tränaren Thomas Mårtensson höjde armarna i luften vid sidlinjen, och det var inte sista gången. Vittsjö utmanade med bredd i andra halvlek och fick bara mer och mer att spela för.
- Vi flyttade in Kirsty (Yallop) i mitten och sätter Sjödahl (Emma) och Sandra Adolfsson på kanten för att hitta ytorna. Många motståndare har läst sönder att vi kommer i mitten, säger han om de taktiska avvägningarna.

Det hann inte bli någon trend av det. Vittsjös två raka förluster, en i serien och en i cupen, kunde ha ställt till det i tankarna för ett lag med lösare rötter.
- Rödeby retade vi oss på, den borde vi ha klarat av. Men vi är starka och har självförtroende.

Kirsty Yallop fick länge arbeta i det tysta med gnetuppgifterna centralt men även hon utnyttjade offensiven på slutet att komma med i målprotokollet. Mest beröm bland övriga i hemmalaget förtjänar Ifeoma Dieke, både för sitt orubbliga försvarsarbete och förarbetet till ett par av målen.
- Ifeoma och Fletcher (Kendall) håller upp backlinjen perfekt. Offensivt har hon en fantastisk förmåga att läsa när hon ska gå med. Hade jag kunnat ge henne sex av fem i betyg hade jag gjort det, tillägger Thomas Mårtensson.

Motsvarande omdöme kan ingen i Djurgården kvittera ut. Tränare Patrik Eklöf såg laget som jämbördigt och till och med bättre i 45 minuter men utvecklingskurvan var inte positiv för gästerna.
- Vi gör det vi ska i första, sedan orkar vi inte riktigt. Direkt i andra halvlek känns det som att vi blir tvåa, man försöker skrika lite på sidan men bensinen tar slut för oss. Vi försökte spela 4-4-2 och sätta upp en mittback i slutet men tar det inte hela vägen, säger han.

Thomas Mårtensson lyfte motståndarna genom att säga att man ligger oförtjänt långt ner i tabellen. För Patrik Eklöf är receptet för att avancera solklart.
- Det är bara hårt jobb som gäller. Vi har haft problem med skador som gått hårt åt en tunn trupp. Renée Slegers var tillbaka och spelar 60 minuter idag och Jessy Sharro har också långtidsskada. All heder åt de här som springer varje dag, vi kör på 13 utespelare som är igång.

Text: Anders Bystedt & Fredrik Hasselgren

Läs mer
AttachmentSize
ifeome.jpg13.28 KB