Djurgården och Jalkerud i väntan på lyftet

Djurgården förmådde inte följa upp segern över Umeå IK och återvände till jumboplatsen efter förlusten i Vittsjö som är utgångspunkten efter landskampsuppehållet. Ett minst sagt utsatt läge inför lördagens derby mot Tyresö på bortaplan. Men förstärkningen har anlänt i form av Jessica Landström, landslagsspelare och numera f d Tysklands-proffs. Hon debuterar i den här matchen.

- Det är svårt, men vi har varit med om det här förr om man säger så. Vi måste bara få igång alla tjejer och peppa varandra, säger Mia Jalkerud.

Hon är toppforward i ett lag som just nu långtifrån lirar toppfotboll. Fram till matchen förra söndagen var hon DIF:s enda målskytt i serien.

Ett rykte som föregick henne och på Idrottsparken i Vittsjö behandlades hon både tufft och med respekt.

Strax efter bollmottagning var hon kringskuren med få vettiga alternativ att spela vidare. En ensam spjutspets i väntan på fler anfallsalternativ.
- Sedan förra året har jag fått mer bevakning överlag men jag tycker att vi har fler med kapacitet att göra mål.

Vad är det som fattas?
- Vi måste bli bättre i sista tredjedelen, vi ska spela in på mållinjen. Målen kommer om chanserna är där.

Efter matchen hade Djurgården visserligen fördubblat sin skara av målskyttar. Men Natalia Ricknes fullträff hade bara akademisk betydelse. Gästernas chanser var redan försatta med flera snabba baklängesmål.
- Det handlar om självförtroende, man ser det så tydligt efter deras 1-0. Hela laget står och hänger med huvudet. Folk är inte på tårna alls, kanske är det värmen eller resan.
Men vi är elitspelare och ska klara av sånt.

Poängmässigt är mycket ren bedrövelse, inte någon gång under 2000-talet har Djurgården stått så svagt rustade med en tredjedel av matcherna spelade.

Tåget har inte gått än, fyra poäng upp till strecket är ingen avskräckande uppförsbacke. DIF är emellertid ett av de lag som har minst sparkapital, lägst nivå av fräsch energi att ympa in i sin startuppställning.

Tyresö väntar. Mia Jalkerud har hunnit med att spela U23-landskampen mot Tyskland dessförinnan.

Hennes meritlista i U-landslagen är inte lång, först tidigt i år fick hon förtroendet.
- Jag debuterade i La Manga, blev verkligen jättechockad av det men bättre sent än aldrig, ler hon.

Har du tänkt mycket på landslagsspel tidigare?
- Man har alltid landslaget i tankarna och går det bra i klubblaget tar man sig dit förr eller senare. Samtidigt är det här mitt sista år som U23-spelare.

Landström på ingång
När tränaren Patrik Eklöf fick ordet på presskonferensen efter 1-4-förlusten i Vittsjö ägnade han tid åt att laget går runt på få spelare.

Han fick ändå tillfälle att prata förstärkningar såsom Jessica Landström. Hon har spelat sin sista match i Frankfurt och ansluter nu. Ett viktigt tillskott för Djurgården, givetvis med förbehåll för att hon behöver tid för att spela ihop sig med lagkamraterna och komma in i matchtempot.

Och som alla övergångar på kort tid gäller det förstås att pappersarbetet är gjort före debuten i Djurgården kan bli av för strikern som kan bli en ledargestalt på och utanför plan.
- En riktigt bra spelare, vi vill ha hit henne till 100 procent. Samtidigt kan man inte gå och fokusera på att hon ska göra allt i hela truppen, säger Mia Jalkerud.

Lördag 15.00 Tyresö FF - Djurgården