Tyresös anfall saknar kylan

Sommaren kändes långt avlägsen när Tyresö FF vann med 2-0 över Djurgården i regn och blåst på Tyresövallen. 721 tappra besökare var ordentligt genomfrusna och såg mål av Madelaine Edlund och Lisa Dahlkvist. Men kylan är annars något som saknas i Tyresös många avslut som borde resulterat i mer än två mål.

Efter Stefan Fredrikssons minst sagt oväntade avhopp från tränarposten i Tyresö i torsdags hade hans f d assisterande Leif Edeborg för första gången chefsrollen på bänken. Och han förändrade startuppställningen. För första gången fick vi se Line Röddik Hansen spela mittback medan Elaine tog danskans sedvanliga plats på vänsterkanten i backlinjen.

I Djurgården spelade Jessica Landström sin första match i Damallsvenskan sedan den 7 november 2009. Då förlorade hon också med 0-2 (den gången i Örebro) men hade redan dessförinnan säkrat ligaguldet med sitt Linköping FC.
Matchen igenom dominerade Tyresö med stort bollinnehav och framför allt i första halvleken missade chanser. Antingen missade Madelaine Edlund, Marta, Caroline Seger eller Kirsten van de Ven eller så träffade man stolpen som Vero Boquete och Marta. Eller så räddade
Djurgårdens som vanligt utmärkta målvakt Guðbjörg Gunnarsdóttir. Isländskan blev ytterligare en gång vald som matchens lirare, men hur bra hon än spelar - när det finns för mycket tryck på Djurgårdens mål kommer det förr eller senare hända något. Med en blandning av tur, kämparanda och Tyresös oförmåga att göra mål på chanserna stod det ändå 0-0 i halvtid. Tankarna gick tillbaka några veckor när Tyresö hade en liknande match mot AIK som man vann med 1-0 till slut genom ett självmål av Maija Saari.

I halvtid gick Caroline Seger ut och efter en timme förlorade Tyresö sin holländska landslagsspelare Kirsten van de Ven. Hon krockade med Djurgårdens målvakt och blev liggande på konstgräset. När hon fick hjälp på planen reste hon sig, men föll ihop igen och fick slutligen bäras ut på bår. F19-landslagsspelaren Pauline Hammarlund kom in. Några minuter tidigare hade Tyresö dock tagit ledningen i matchen: Madelaine Edlund fick en djupledspassning av Lisa Dahlkvist och förvaltade den chansen efter att hon hade missat flera lägen.
De som trodde att Djurgården skulle bryta ihop nu tog fel. Spelet fortsatte mer eller mindre som det hade varit till slut med Tyresö överlägset och Djurgården okapabelt att skapa målchanser.
Tre minuter före slutsignalen fick Djurgården inte ut bollen ur straffområdet och till slut drog Lisa Dahlkvist till ett hårt skott som ställde Guðbjörg Gunnarsdóttir chanslös. En helt välförtjänt seger av serieledarna som dock inte övertygar när man missar så många chanser. Spelet känns även ofta väldigt individualiserat och laget har ännu inte hittat till ett övertygande kombinationsspel.
Bäst på plan i hemmalaget var spanska Vero Boquete som inte bara bjöd på en hel del artisteri framåt - Vero slet också ganska mycket i defensiven trots den isiga regnkylan i juni.
- Det är faktiskt inte så helt olikt från vädret i min hemregion Galicien, sade hon efter matchen till damfotboll.com.

Guðbjörg Gunnarsdóttir i sin tur tyckte att vädret var som det brukar vara hemma på Island där man dock just i dag hade sommarliknande temperaturer.

- Det är inte så kul att spela fotboll i detta väder, men det blir kul ändå genom att vi vinner, summerade Marta.
- Vi hade kontroll över hela matchen, men vi måste göra mera mål. Vi måste kolla vad som är med oss. Vi spelar egentligen jättebra i dag, men den enda saken är att vi måste fixa mer mål. Jag brände en chans själv som jag inte brukar göra, men det hände i dag. Vi kan fortsätta så här, men vi måste bli vassare i de sista sekunderna när vi är framme hos målvakten.