TV-Guide: Måltjuvar i toppmöte

(TV4 Sport söndag 17.20) .Endast två poäng skiljer dem åt i den damallsvenska tabellen. LdB FC Malmö ligger på en tredjeplats i serien, Kopparbergs/Göteborgs FC hittas på fjärdeplatsen – båda lagen har en match mindre spelad än de två lag som ligger före dem; Tyresö FF och Vittsjö GIK. Anja Mittag och LdB FC Malmö har öst in mål hittills i årets Damallsvenskan, men faktum är att även Kopparbergs/Göteborg har producerat framåt och har, precis som LdB FC Malmö, lyckats peta in 22 mål på 7 matcher, vilket ger ett målsnitt på strax över tre mål per match. Inget lag i Damallsvenskan har gjort fler.

Och med sina nio insläppta mål är Thora Helgadottir den målvakt som, förutom Carola Söberg i Tyresö, släppt minst antal bollar förbi sig i år. Även Kristin Hammarström, burväktare i Kopparbergs/Göteborg, har släppt få bollar förbi sig i år. 10 gånger har hon tvingats kapitulera.

Tre gånger denna säsong har Malmö släppt in fler än ett mål. Mot Kristianstad (vinst 5-2), Tyresö (förlust 0-2) och mot AIK senast, även där förlorade laget med 0-2. Kopparbergs/Göteborg släppte in fyra bollar i bortamatchen mot Kristianstad. Kopparbergs/Göteborg har hållit nollan tre gånger i år, senaste nollan kom i den förkrossande 6-0-segern mot Linköping senast.LdB FC Malmö och Helgadottir har bara hållit nollan en gång hittills i år, den nollan kom borta mot Piteå i början av maj.

Men dessa två lag är, som tidigare nämnts, inte bara starka defensivt. De har också gjort flest mål hittills i Damallsvenskan. Och i bådeLdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg hittar vi två måltjuvar av sällan skådat slag i en otrolig form. Amerikanskan Kristen Press har gjort 9 mål på 6 matcher i Damallsvenskan, för KopparbergsGöteborg. Endast Anja Mittagi LdB FC är värre. Hon har fått se målvakter vittra nät hela 11 gånger på 7 matcher. Ännu mer statistik kring de båda skyttedrottningarna hittar du längre ned. Nu går vi istället in på tidigare möten mellan lagen.

LdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg har mötts en gång tidigare i år. Då vann Malmö med 2-1, efter mål av Ramona Bachmann och Anja Mittag. Lisa Ek gjorde Kopparbergs/Göteborgs mål men trots det kundeLdB FC Malmö efter matchen ttitulera sig Supecup-vinnare.
Senast lagen möttes i Damallsvenskan var den 14 augusti i fjol. Då vann Kopparbergs/Göteborg med 1-0. Det andra, eller egentligen första, mötet under 2011 slutade med delad poäng, den matchen på Malmö IP slutade 1-1 och målskyttar var Elin Rubensson och Johanna Almgren, vi kommer in på Rubensson lite längre ned i texten.

Under 2010 möttes lagen också, som sig bör, två gånger i Damallsvenskan. I höstmötet fick lagen dela på poängen, men vi är mer intresserade av vårmötet. Av två anledningar. Dels möttes lagen, då liksom nu, i den åttonde omgången. Men en annan anledning är att det mötet slutade i målkalas. Malmö vann matchen med 5-3 och Manon Melis gjorde tre utav Malmö-målen. Johanna Almgren nätade för Göteborg och just Almgren är den spelare i de båda lagen som nätat flest gånger när de mötts om man ser tillbaka till de senaste säsongerna. Almgren har nätat två gånger mot FC LdB Malmö och värt att notera kan vara att hon gjort båda de målen på bortaplan.

Nu över till en annan profil att hålla koll på under eftermiddagens TV-match. Elin Rubensson. Hon har, trots endast en match från start i år, gjort fyra mål för LdB FC Malmö och spelat fram till fem. Med det ligger Rubensson delad trea i Damallsvenskans poängliga. Före henne placerar sig Mittag och Press. På lika många poäng hittar vi Vittsjös Sofie Andersson. Rubensson placeras sig alltså högt upp, trots att hon agerat inhoppare i 6 matcher av 7 denna säsong.
Om Rubensson får starta i matchen mellan LdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg vet vi i skrivande stund inte. Inte heller vet vi om Johanna Almgren, som brukar göra mål på Malmö IP, spelar i denna match. Helt klart är dock att bakom måldrottningarna Anja Mittag och Christen Press lurar dessa två. Det känns väl inte helt omöjligt att de kommer att spela en avgörande roll för sina lag?

Anja Mittag Christen Press
Tröjnummer: 31 Tröjnummer 9
7 matcher 6 matcher
11 mål 9 mål
1,57 mål per match 1,5 mål per match
22 skott på mål 17 skott på mål
0,5 av de skott hon skjutit på mål har blivit mål 0,52 av de skott hon skjutit på mål har blivit mål
Johnte 2012-06-03 11:43

Att Rubensson kommer att spela från start ikväll tar jag nästan för givet efter Sjögrans skada.Elin Rubensson är nog den som ligger närmast till att ta en plats.sedan är det bara frågan om hon kommer att ta en mittfältsplats, vilket hon har gjort i en del matcher under försäsongen(träningsmatcher)eller i anfallet.

Thorsten Frennstedt 2012-06-03 12:34

Kan Daniel Kristiansson toppa denna utförliga statistik under TV4-sändningen?

Malmö-Fan 2012-06-03 13:26

Hoppas TV4-tittarna får se lite toppfotboll mellan reklaminslagen.
Det kommer att bli en kanoneftermiddag på IP.
Hoppas det blir en publiksucce åsså.