Nellies mål som gör Öster till serieledare

Tölö stod inför en skön utmaning på Tingbergsvallen, Öster som senast besegrade serieledande Dalsjöfors med 1-0 var på besök i Kungsbacka. Målet en nick av Nellie Karlsson i den 89:e minuten.
Nellie Karlssons (röda tröja) nick på väg in i Tölö-målet. FOTO: Jan Andersson.

Båda lagen hade en tydlig matchplan, gästernas med sitt 4-3-3 ville använda alla lagdelarna i speluppbyggnaden och med ”alibilöpningar” skapa hål och skapa överlägen i motståndarens försvar. Men Östers plan fungerade inte alls lika bra som senast mot Dalsjöfors. Hemmalagets aggressivitet gjorde att många bollar slogs bort och enkelt kunde tas om hand av rättvända Tölö-spelare.
Öster skapade dock två riktigt heta chanser i halvleken, det ena skottet gick över från när håll och det andra var ett närskott som räddades på mållinjen. Tölö har en handfull bra anfall i halvleken, men den sista passningen stoppades allt för ofta av Östers backlinje. Tölös riktigt heta chans fick Kristin Svensson men avslutet blev lite stressat och tamt och kunde enkelt avstyras. Tölö tvingades till ett tidigt byte i matchminut 27 då Elli Svantesson nyligen tillbaka från en knäskada ådrog sig ännu en skada, vi hoppas med allt vi har att skadan inte var allvarlig, Elli ersattes på mitten förtjänstfullt av Irma Magnusson. Första halvlek slutade 0-0 bjöd på fint spel och högt tempo med ett litet plus i kanten för gästerna.

Andra halvlek blev inte alls lika tempostark och välspelad som första, gästerna spelar då betydligt rakare i medvinden och många anfall slutade med inspark eller hörna, hörnorna slogs oftast för långt eller kort och ingen riktig het chans skapades. Som i första halvlek räddades oftast gästerna av sina mittbackar.
I matchminut 67 vände Louise Nordenberg bort sin bevakare till vänster, avancerade till kortlinjen och serverade Frida Svensson ett perfekt inlägg efter backen, men Frida fick inte träff på bollen och gästerna kan andas ut. Hon hade ytterligare ett läge men då blir avslutet lite lamt.
I 89:e minuten fick Öster till slut till en hyfsad hörna som hemmalaget inte lyckades få bort, efter mycket bök och stök kunde Östers Nellie Karlsson via en Tölö-spelare nicka in bollen till 1-0.
Samtliga som såg kampen kan nog hålla med om att ett oavgjort resultat bättre hade speglat matchen. Öster kunde styra bussen mot Växjö som serieledare. Tölö-spelarna däremot får knyta näven i fickan och ta med sig dagens prestation till kommande kamper, för presteras det på samma nivå kommer det att räcka långt, oavsett vilket lag som står för motståndet.

Bästa spelare hos Öster var helt klart mittförsvaret med Sanna Svensson och Sofie Dahlberg som var grymt följsamma och distinkta i allt. Öster är i mångt och mycket ett komplett lag med många spelare med olika kvalitéer och spelar en underhållande fotboll.
Att Öster bevisligen är ett kompetent lag gör att Tölös prestation idag är beundransvärd, alla lagdelar följer matchplanen och presterar på en nivå som är hög och trots en grym förlust så kan alla i hemmalaget vara nöjda med sin insats.

Text: Jan Andersson