Umeå IK tog tre poäng - tillsammans

Passningsspelet var smart istället för chansartat och försvaret bättre förberett på de spelvändningar som trots allt kom. Framförallt var Umeås triumf i Kristianstad på söndagseftermiddagen en gemensam arbetsseger.
Umeå IK spelade samlat för sin första seger på nästan två månader i Damallsvenskan.

- Det är tre poäng som man kan förknippa med ren kämpaglöd. Vi har inte vunnit så många matcher på vilja tidigare men den här gången gör vi verkligen det, säger lagkaptenen Emma Berglund.

UIK kom till Kristianstad som ett lag med få poäng på de senaste matcherna. Efter 90 minuter var det eventuella frågetecknet snarast överflyttat till hemmalagets prestation.
Då hade Umeå genomfört sin match helt enligt plan och tillgängliga resurser och framförallt tätat till luckorna i försvarsspelet.

Visst fick Susanne Moberg vinna någon boll och oroa från kanten och Johanna Rasmussen dunka till med skott i ramen. Emma Berglund var ändå nöjd med försvarsinsatsen och log när tre riktigt sköna poäng spelades hem.
- Vi hade väl inte de jättefarliga chanserna, de hade väl en i ribban som var lite farligare. Men när vi själva inte släpper till så mycket heller då är det skönt att se den där bollen gå in.[

Gästernas mittlås med Alexandra Nilsson bredvid Berglund var säkert och det fanns fler som tycktes vara överallt. När inte Ogonna Chukwudi hotade med de bollar hon fick att jobba med var hon nere i försvarszonen och hjälpte till. Bara ett av flera exempel på bra hemjobb i Umeå denna gång.
- Vi tar ett stort steg framåt i vårt försvarsspel. Från att springa omkring och jobba kanske lite för oss själva är det många som kliver fram idag, i närkamperna och med vilja framförallt, säger Emma Berglund.
uik_berglund.jpg
Vad har ni fokuserat på för att skärpa till försvarsspelet?
- Att jobba tillsammans , få igång snacket och hjälpa varandra. Nu gör vi varandra bra, det är skönt.

Att laget dessutom gjorde Kristianstad dåliga var Emma Berglund inte helt med på i eftersnacket.
- I början av matchen vinner vi mycket närkamper det kan leda till att de underpresterar. Det finns fler förklaringar men vi får iallafall dem i gungning då, det får vi ta som en positiv grej.

Elisabet Gunnarsdottír tvivlade dock inte på den punkten.
- Vi hittar egentligen inte våra styrkor, istället fick Umeå fick komma hit och spela på sina styrkor. Det är ingen överraskning att de kommer med den här viljan.

Var Umeå tar vägen efter segern kan man spekulera kring men att man fortsatt gör det tillsammans verkar det inte finnas någon tvekan om.
- Det är en rolig vecka vi har, nu ska vi spendera tid och träna i i Stockholm, sen spelar vi match i Örebro på onsdag (Svenska Cupen).

Och du väntar på nästa landslagsuttagning?
- Jag hoppas absolut på att komma med, det är ju sista lägret inför OS. Litegrann känns det som chansen inte är så stor om man inte kommer med nu, säger Emma Berglund som spelade hela landskampen mot Skottland.

BILDEN: Emma Berglund. FOTO: Fredrik Hasselgren.

Lenn 2012-06-03 23:26

Ja ser man till målchanser så hade nog 3-1 till KDFF varit rättvist. Men Umeå var väldigt bra organiserade och tog sina tre poäng. Men lite mer skulle man kanske kunna förvänta av Kdff. Lite mer 100% inne i matchen.