USAs OS-tåg på rätt spår

USA vann på nytt och lämnar Halmstad som slutsegrare i trenationsturneringen. Med fem veckor kvar till OS var 4-1 mot Japan goda besked för den amerikanska satsningen.
Japans Shinobu Ohno stoppas av Kelley O´Hara. FOTO: Fredrik Hasselgren.

- En bra match mot ett bra lag, säger Pia Sundhage.

Orden från den amerikanska förbundskaptenen summerar styrkeförhållandena rätt väl. Japan var inte dåliga, ändå hölls världsmästarna hela tiden på armlängds avstånd.
I en utmärkt första halvlek, innan massor av byten tog död på geisten, imponerade däremot USA på alla fronter.

Hög press gjorde att japanskorna inte fick tillfälle att komma igång med sitt snabba passningsspel. Avskurna och hårt ansatta hade de istället fullt sjå att freda sitt egna straffområde.
- Vi ville gå framåt, spela ganska direkt och vinna andrabollarna, säger Pia Sundhage om en taktik med bra tempo och vilja som gick hem.

- Är vi bara lojala mot försvarsplanen kan vi attackera på olika sätt.

Från mötet med Sverige hade USA tagit med sig effektiviteten, efter tio minuter hade man nätat två gånger och dragit isär motståndarförsvaret rejält från vänster.
Tobin Heath serverade Alex Morgan till 0-1, nästa inspel i nästa anfall kom nere från hörnflaggan mot Abby Wambach som gjorde sig fri från bevakningen i straffområdet för 0-2.
- Så länge som Wambach vinner allt i luften är vi starka, det är svårt att försvara sig mot även om motståndarna vet vad vi ska göra, säger Pia Sundhage som kunde glädjas åt ytterligare mål från duon som var en av matchens stora behållningar.

Abby Wambach spelade naturligtvis hela matchen och hennes stabila position i det fysiska spelet gav många möjligheter. Slitstark och med pondus som hon inte minst visade vid sitt nickmål på övertid.
amorgan.jpg
Alex Morgan befäster sin roll som en av världens hetaste strikers just nu, 17 mål på 15 landskamper under 2012 är ett strålande facit. Nästan alla hennes avslut gick på mål och utvecklingen med virvlande anfallsspel gav stora ytor på kanten där den snabbfotade 22-åringen kunde öka farten och utmana.

En kvart in på andra halvlek rundade hon sin försvarare, som notorisk målskytt missade hon sedan inte läget ur liten vinkel när bollen gick mot målvaktens bortre stolpe. En high-five med Pia Sundhage när hon en stund senare byttes ut kändes given för det sylvassa anfallsesset.
- Nu har vi glada spelare i laget, det gör jobbet som tränare lättare, konstaterar Pia Sundhage efteråt.

Miljoner såg matchen på TV
Reprisen på VM-finalen sågs av drygt 1 300 åskådare på Örjans Vall plus en förväntad mångmiljonpublik vid TV-apparaterna i Japan.

Ett stort antal tillresta journalister kunde rapportera hem om att "Nadeshiko" inte stod att känna igen, i varje fall inte i matchinledningen då laget inte alls kunde bygga upp något eget spel.
- Det var nervöst i början, USA spelade mer aggressivt än vi hade väntat, säger Yuki Nagasato som till vardags är klubbkamrat med Antonia Göransson i Turbine Potsdam.

Det första försöket att spela sig igenom centralt kom efter en kvart, första gången som Homare Sawa kunde bidra som bollvinnare kom strax därefter. Reduceringen till 1-2 efter Aya Miyamas hårda inlägg till Yuki Nagasato hör också till en period av matchen där Japan började spela upp sig.
- Vi fick en lektion av USA, den får vi ta med oss vidare i OS-förberedelserna. De var bra organiserade medan vi gjorde misstag som vi inte får göra om vi ska lyckas i OS.

I andra halvlek bestod Japans farligheter främst av ett par distansskott i målställningen. Istället fick man se minusmålen rulla in, en minuspost var också att Rumi Utsugi fick lämna plan som skadad. De första rapporterna talar om uttänjt ledband i knäet.

Hur allvarligt det i slutändan är lär klarna när Japan beger sig till Göteborg för att möta Sverige på Gamla Ullevi på onsdag.

För USA väntar hemresa, Pia Sundhage samlar spelarna igen om en knapp vecka med bland annat landskamp mot Kanada i Utah den 30/6.

Slutintrycken om insatsen på svensk mark blir bara positiva.
- Det kunde inte vara bättre, många spelare som har gjort det bra och vi har gjort flera mål, säger hon.

Bild: Alex Morgans målform är strålande, två gånger fick hon in bollen mot Japan.

Taggar: , ,