Japan vinner match på svenska pressläktare

Det japanska damlandslaget vann VM i Tyskland 2011 och efter det har intresset för damfotboll exploderat. Spelarna i laget har gått ifrån närmast okända till att bli nationalidoler. Den inhemska ligan drar numera till sig stor publik och sponsorintäkterna har ökat enormt

.Inte mindre är 125 japanska reportrar, fotografer och tekniker har skickats till Sverige. Två japanska tv-kanaler sände direkt på bästa sändningstid när reprisen av VM-finalen spelades i lördags. Då fanns Sverige-ambassadören med fru också på plats. Det beräknas att 20 miljoner (!) i Japan såg matchen i direktsändning från Halmstad på måndagen.
När damfotboll.com träffar världens bästa spelare, Homare Sawa, i Göteborg förklarar hon intresseökningen.
-Mitt hemland drabbades hårt av den stora jordbävningen ifjol och under VM i Tyskland försökte vi spela för alla de drabbade där hemma. Att vi lyckades så bra blev som en enda stor sak att glädjas för hela landet. Man behövde verkligen den här framgången att glädjas för det var en mycket svår tid för alla där hemma efter katastrofen. Det vi nu ser är effekten av vår framgång och det positiva är att vår sport vuxit sig stor och stark. Det stora publikintresset medför också att sponsorerna vaknat och att vår liga växer sig större och starkare.

Homare Sawa är en stor ikon bland fotbollstjejerna i Japan. Hon var med i det japanska landslag som spelade VM i Sverige redan 1995. Sedan dess har hon hunnit med att spela som proffs i flera lag i USA. Nu är du tillbaka i Sverige för att spela Volvo Winners Cup. Hur känns det att värma upp inför OS i en så vass trelagsturnering?
-Det känns mycket bra att få så bra motstånd, det är ju faktiskt de tre bästa lagen i världen som möts säger Homare med ett leende.

Ni såg matchen Sverige – USA, och förlorade själva mot USA häromdagen. Var det något särskilt du blev imponerad av?
-Självklart är vi införstådda med att det är en träningsturnering där man vill ha chans att testa olika saker men samtidigt finns det inget lag som går ut och spelar helt utan intentionen att vinna. Men det var en trevlig match där Sverige gjorde ett par misstag som kostade ett par mål. Dock var anfallsspelet bättre och när vi möts på onsdagen antar jag att Sverige slipat på sitt försvarsspel och då gäller det att vi är redo.