Från tevesoffan till startelvan mot Japan

Både Sverige och Japan har förlorat mot USA i trenationsturneringen i Halmstad/Göteborg. Sverige åkte på en 3-1-förlust, Japan släppte in ett mål mer och föll således med 4-1 mot amerikanskorna.Båda lagen jagar alltså sin första seger i denna turnering när de möts på onsdagen på Gamla Ullevi (TV4 Sport kl 19.00).
Emma Berglund.

Samtidigt jagar Sverige revansch efter förlusten mot Japan i VM. Emma Berglund får återigen förtroendet som mittback. Berglund spelade hela matchen mot USA.
När Japan körde över Sverige i VM-semifinalen förra sommaren satt Emma Berglund och följde matchen från tv-soffan. Nu lägger hon beslag på en plats i startelvan när lagen möts igen. Berglund har alltså aldrig mött de regerande världsmästarinnorna men hon har ändå en plan för hur Japan ska besegras. I alla fall defensivt.
- Man vill inte öppna upp för stora ytor, för det utnyttjar de direkt. Om det är ytan bakom backlinjen eller framför spelar ingen roll, de utnyttjar de ytor som finns. Då vill man inte bjuda på något, säger Berglund och lägger sedan till:
- Det gäller att snacka med kompisen bredvid och inte bjuda på någonting.
Igår tränade Sverige på ett soligt Gamla Ullevi i Göteborg. Och Berglund var en av de få som inte njöt av solen.
- Jag är inte jätteförtjust i värme, man kommer ju från Norrland, säger hon med ett skratt och muttrar något om att det är skönare att glidtackla på blött underlag, dessutom rullar bollen bättre.
Men trots värmen ser Berglund ut att trivas med tillvaron. Hon är till vardags kapten i Umeå IK och börjar nu bli varm i svenska landslagets kläder. Och nu får hon alltså möjligheten att stärka sina OS-aktier ytterligare i och med startplatsen mot Japan. Och även om Sverige givetvis vill slå Japan erkänner hon att en bra prestation för laget är värt mer än en vinst - även om det ofta går hand i hand.
- Det vore viktigt för vår skull att vinna, att få en bra känsla. Men det spelar ju faktiskt ingen roll hur resultatet blir i den här matchen, då vill vi hellre få ett bra resultat mot dem i OS. Men en bra prestation vill vi göra. Det tror jag vi kommer att göra också, om vi spelar som vi ska.

Berglund passar sedan på att berömma Japan:
- När man ser Japan blir man imponerad. Det är ett smart och tekniskt lag. De spelar med ett kvickt kortpassningsspel.
Så även om resultatet i onsdagkvällens match inte spelar någon roll i det stora hela så är det viktigt för Sverige att visa framfötterna och känna att man kan utmana Japan inför OS. Än viktigare är det att Berglund presterar - i potten kan nämligen än OS-biljett finnas.
- Nu vill man bara höra truppen, utbrister hon.
- Man får ta chansen när den kommer, det har jag försökt göra - sen får vi se hur långt det räcker.
Well, det räcker i alla fall till en startplats mot de regerande världsmästarna.