Lottas Gamla Ullevi-facit: tre mål på fyra matcher

På onsdagskvällen spelar landslaget för första gången på ett år match på Gamla Ullevi. Nationalarenan är så nära hemma som Lotta Schelin kan komma och hon trivs där, tre mål på fyra matcher före mötet med Japan.

- Det är ytterligare en stor nation, världsmästarna som vi möter på hemmaplan och det känns bara positivt. Om du frågar mig är jag väldigt avslappnad inför det, säger hon.

När man lyssnar till Lotta Schelin inser man att det är ett grundmurat självförtroende bakom orden. Säker på sin egen förmåga, levererar i Lyon såväl som i landslaget.
svc_1379.jpg
Om 1-3-matchen mot USA innehöll ett försvarsspel som bjöd på några öppna chanser där motståndarna utnyttjade samtliga bidrog agerandet framåt desto mer till att stärka trovärdigheten. En frisk satsning, löpningar i djupled och smarta instick - med Lotta Schelin som bollmagnet på topp.
- Ur anfallsperspektiv tror jag att vi alla var ganska nöjda med hur vi utförde den matchen. USA är ett väldigt bra lag och vi skapar mycket chanser, men vårt djupledsspel är bra och vi kommer stundtals fram bra på det sättet.

Mellan träningsmatcherna har det bytts friskt i den svenska backlinjen. Att få försvarsspelet att fungera är också högprioriterat när Sverige möter Japan - fem veckor före OS-turneringen.

- Vi har haft en situation i det sista där vi inte har kunnat spela in en backlinje, så det är inget konstigt egentligen. Vi har ju tid på oss att fixa till det, jag är inte orolig för framtiden. Men vi kan ju bättre än vad vi visade mot USA, säger Lotta Schelin.

Göteborgs- och TV-publiken får se en ny konstellation i mitten, Linda Sembrant och Emma Berglund och en offensivt tänkande högerback i Lina Nilsson.
- I backlinjen framförallt är det väldigt viktigt att man känner varandra, har spelat ihop och vet vem som ska göra vad.

I lördags straffade USAs starka anfallsvilja de svenska försvararna som dessutom stod för markeringsmissar ett par gånger medan Hedvig Lindahl i målet oroande nog var på fel ställe, för långt ut vid ett av målen.

Saker som kan skapa osäkerhet, åtminstone om man tillämpar den svenska modellen med ett starkt försvar som ett av grundvärdena.
- Som lag, när vi känner att vi är stabila defensivt brukar vi kunna gå i offensiven på ett annat sätt. Så det är klart att vi önskar att det blir lite bättre där, säger Lotta Schelin som inte dras ner av problemen bakåt.

- Det är inte oroande och vi har inte råd att hålla på och oroa oss heller. Det är fortfarande träningsmatcher då vi ska mäta oss och se vad vi behöver förbättra. Vi har vetat om det här sedan den förra matchen då vi spelade med en ny backlinje.

Hur är känslan med en dryg månad kvar till OS?
- Det känns bra, jag är lugn. Man ska träna och hålla igång, det gäller också att inte tänka för mycket på det. När vi väl träffas den 8:e juli och drar igång precamp (i Visby; reds. anm.) det är då man känner att det är på gång.