Sofia Lundgren tror inte att hon får starta i OS

Sverige föll i reprisen från VM-semifinalen mot Japan. I den första halvleken gjorde Japan segermålet. Sverige, som inte fick mycket uträttat framåt i den första halvleken, spelade upp sig under de sista 45 minuterna. Damfotboll.com fick ett snack med två inhoppare. Sofia Lundgren och Johanna Almgren.
Lisa Dahlkvist och Kosovare Asllani har fått världens bästa Homare Sawa på fall. FOTO: Filip Oskarsson

Det var Hedvig Lindahl som startade matchen mellan stolparna i det svenska målet. Men Sofia Lundgren kom in i halvtid och höll nollan. Förbundskaptenen Tomas Dennerby sade efter matchen att den som har bäst dagsform kommer att spela i OS-premiären den 25:e juli. Men det låter inte som att Sofia Lundgren tror sig ha chansen på en startplats i OS.
- Det är svårt att inte få starta matcherna, det tyder väl kanske på att jag inte är aktuell att starta i OS, men jag jobbar på och försöker vara bäst varje träning. Jag har varit tvåa eller trea ganska länge, det gäller att inte fokusera för mycket på det. De väljer vem de tycker ska stå och det kan jag inte påverka, säger Lundgren och berättar sedan att hon, trots att hon inte fick starta, är nöjd med sin egen insats i matchen:
- Det var kul att få spela även om man alltid vill starta. Det känns lugnt, tryck och stabilt. Jag har inte så mycket att göra, då gör vi vårat jobb.

En annan spelare som jagar en OS-plats är Johanna Almgren. Idag fick hon hoppa in efter 64 spelade minuter och hon torde ha stärkt sina chanser att få en OS-biljett.
- Jag tycker ändå jag visar idag att jag vill vara med. Det är upp till dem att ta ut laget. Sen får vi se hur de tänker, säger Johanna om sina chanser att komma med till OS.

Men OS-platsen är inget Almgren går runt och tänker på. Direkt efter matchen mot Japan började hon fokusera mot nästa match i Damallsvenskan:
- Vi har tre roliga matcher kvar i Kopparbergs/Göteborg. Jag försöker att inte tänka på OS, går man och tänker för mycket blir man ju knäpp, säger hon med ett skratt.

Martin 2012-06-22 04:08

Nej, varför skulle Sofia tro att Dennerby plötsligt skulle ändra sig vad gäller den enda position han konsekvent favoriserat en spelare på. I år har hon ju också till följd av enstaka skräpmatcher LFC stått för inte samma fina statistik at luta sig mot som hon haft tidigare säsonger.

För oss som har varit och sett henne i aktion visar det sig dock att hon är precis lika genomstabil och LUGN i målet som hon alltid varit. Hennes absolut viktigaste egenskap som jag vågar påstå var direkt avgörade för att LFC vann SM-guld just det året vi bytte målvakt (från Lindahl till Lundgren) är nog enda hennes vinnarmentalitet som jag tror kom att genomsyra hela laget.

Någon det egentligen är ännu mer synd om är för övrigt den ständige 'trean' Kristin Hammarström som enligt mig åtminstonne borde vara nr 2 i Landslaget men hon är väl precis som Lundgren inte den målvaktstyp Dennerby vill ha.

Johannaerlandsson 2012-06-21 11:04

In med Sofia istället tycker jag, hon känns alltid lugn och stabil där bak till skillnad mot lindahl som oxå hon är en mycket duktig målvakt med inte har lika bra fokus som Sofia!

Nä nu är det dags för ett byte där sofia går in som nr 1!!!

49ers 2012-06-21 12:42

Det är nog många som har svårt att se Hedvig som en klar nr 1.

Jag tycker det är ganska jämnt mellan de tre, men med ett klart plus för Kristin som känns betydligt tryggare och jämnare än Hedvig - något f.ö. även Sofia är.

Men Dennerby har - och har haft - sina favoriter, så nån ändring här lär vi väl inte se?

Det var dock kul att i matchen mot Japan se att Lina Nilsson äntligen verkar fått förtroendet att spela högerback. Hon har värdefulla offensiva kvaliteter. Även Linda Sembrant fick äntligen spela. Även hon kan "spela framåt".

Och så håller jag alla tummar för att Johanna Almgren får åka till OS. Hon är en konstruktiv och irrationell spelare som Sverige så väl behöver!

Rainer Fussgänger 2012-06-21 13:22

Thomas säger att den målvakt som visar bäst form startar i OS. Vilka kvoter har SvenskaSpel på att en annan än Hedvig kommer att ha bästa formen ur hans perspektiv? Jag tror inte att han vågar starta med en annan målvakt.

Rufus 2012-06-21 13:50

Vem som vaktar målet under OS är kanske inte det allra största problemet att lösa för landslagsledningen när det ser ut som det gör i truppen. Alla tre burväktare håller en hög lägstanivå (som det brukar heta) när formen är som den ska vara. Det skiljer dock en del i snabbhet, fotarbete, spänst och teknik i allmänhet mellan Hammarström, Lindahl och Lundgren. Helt naturligt - det handlar om olika individer och olika temperament!

Jag ska inte bidra med fler inlägg i målvaktsfrågan utan hänvisar istället till olika "proffstyckare" och deras spalter. Idag t ex tar Anders Nilsson i Expressen fram storsläggan och drämmer till under rubriken "Dennerby snackar skit".

Debatten kommer säkert att fortsätta i olika sportspalter - med eller utan vulgariteter i texten...

Lenn 2012-06-21 20:00

Ja enögda Martin är väl inte nöjd förrän hela Linköping FC är i landslaget. Jag vill minnas att Göteborg slog LFC med 6-0 och då imponerade inte målvakten. Det är Dennerby som tar ut laget och visst är målvakten mycket viktig för laget.

Rufus 2012-06-21 20:59

Helt klart en omöjlig situation att vara målvakt när resten av laget sviker en. Som när Sofia Lundgren ställdes utan försvarare mot Kopparbergs Göteborg, eller när Djurgårdens unga Tove Enblom ställdes helt ensam mot Linköpings FC. Det är nog vid sådana tillfällen man önskar att man satsat på lugnare sporter - typ flugfiske...

Johnte 2012-06-22 00:08

Hur man ska tolka att Lindahl blev utbytt mot Lundgren mot Japan får var och en spekulera i själv...men tro mig...Os laget är helt klar och i det finns 3 målvakter...
Lundgren är inte favorit hos Dennerby, skulle jag tro, efter den kritik som hon brände av
mot Dennerby på Linköpings hemsida i fjol.Även om Dennerby inte skulle erkänna det så är Lindahl nr 1 j hans hjärna.Sedan kan Lundgren och Hammarström göra vilka matcher de vill och hur bra som helst...Lindahl är nr 1.Så fast är Dennerby i sin s k
stumme, vilket Lindahl ingår i.En annan spelare som ingår där är Sara Larsson...Hon kommer att ingå i OS truppen..oavsett om hon har varit skadad tills nu och har inte gjort en enda landskamp eller har spelat i dam allsvenskan i år.Kan inte vara fullt tränad eller ha full matchtempo så kommer hon med i OS truppen...Visst Sara har tonvis av erfarenhet och är bland de bästa i sin position i landet när hon är fullt tränad och i matchtempo.Men att ta ut Sara är som att säga till de andra spelarna på mittbacks positionen att en ej fullt tränad och ej i matchtempo spelare är bättre än en fullt tränad och i matchtempo spelare.Vilket hån mot dessa spelarna....och till träningen i de allsvenska lagen.Detta kan bli Sara Larssons sista OS och kan Dennerby hjälpa till där så kommer han att göra det.Var så säker. Men sista landskampen gav fler frågetecken än svar kan jag tycka.Men inte hos Dennerby, var så säker...Nä OS truppen är klar och jag tror inte att det blir några större överraskningar för oss.

Martin 2012-06-22 04:41

Haha, jo Lenn visst är jag enögd precis som alla andra som har ett favoritlag man följer i Damallsvenskan. Att jag skulle vilja ha 'hela LFC' i landslaget är dock helt fel, det vore ju också svårt då närmare hälften av 'startspelarna' inte är svenskor ;). Vad jag däremot står för är att de finns ett mindre antal spelare i LFC som jag menar håller lika hög eller högre nivå än de som i skrivande stund alltid får chans på chans i Landslaget.

Lundgren var nog inte helt nöjd med Göteborgsmatchen och efter vad jag hört så var det också något enstaka mål i den hon kunde få 'ta på sig', men precis som Rufus noterade här ovan så säger inte antal insläppta mål hela sanningen (isåfall vore Tyresös Söberg den givna ettan i landslaget följt av Hammarström som lika given tvåa). Ka ju tillägga att Djurgårdens målvakt var helt okej mot LFC med b l a 3 frilägesräddningar men utan försvar så går det inte att vinna matchen vare sig om man heter LFC eller Djurgården.

Jag kan ju tillägga att även LFC:s målvaktstränare Leif Eriksson (som ju haft både Lindahl och Lundgren som 'adepter' och därför borde veta vad han snackar om) uttryckt tvivel för såväl hur Dam som Herrlandslaget gör sina målvaktsval, dock utan att öppet ta parti för någon särskild spelare. Att det varit en obefintlig rotation på målvakterna, något som ju förr drabbade även Lindahl, tror jag för övrigt knappast har gagnat Damlandslaget då obefintlig press från den egna ledningen lätt kan leda till interna konflikter (vi minns väl alla Sjögran som under senaste VM öppet kritiserade Dennerby just för målvaktssituationen).

Slutligen vill jag säga att det inte främst är Dennerbys målvaktsval jag stört mig på utan precis som Expressens Anders Nilsson är det hans krystade förklaringar och 'skitsnack' om att alla har samma chans jag hängt upp mig på. Om Dennerby varit ärlig nog att säga som det är, d v s att en hel Lindahl är och förblir förstavalet, skulle min respekt för honom stiga rejält.

49ers 2012-06-24 19:15

Om Dennerby verkligen hade hållit på vad han säger att den spelare med bäst dagsform ska spela så hade landslaget sett annorlunda ut.

Då hade Lisa Ek i Göteborg fått sin landslagschans för länge sedan, trots sin ålder. Med en nästan unik arbetsförmåga och inställning har hon varit planens suverän i många matcher i år och förra året. Även idag dominerade hon, vad jag förstår, planen när Göteborg slog Umeå med 3-0 på bortaplan.

Men sånt bortser Dennerby från. Han har ju sina favoriter. Några välförtjänta, men också några som inte känns självskrivna.

Sara Larsson har naturligtvis inte i OS-laget att göra med tanke på bakgrunden. Linda Sembrant och Emma Berglund är två "nya" spelare som har imponerat. Tillsammans med Stina Segerström har vi mittbackar av hög klass.

Fast egentligen skulle jag vilja påstå att landets just nu bästa mittback heter Jane Törnqvist. Hon kombinerar spelskicklighet och placeringsförmåga med rutin och lugn på ett bländande sätt. Men hon finns naturligtvis också långt utanför Dennerbys radar.

OK, det blev mycket Göteborg, det medger jag, men Jane och Lisa kan man lita på. De levererar.

Jag får vara realist och hoppas att åtminstone Kristin Hammarström och Johanna Almgren får spela i OS. Det kommer landslaget att vinna på!