Amanda Ilestedt laddar för EM med TV-match

Om bara två dagar sitter Amanda Ilestedt på ett plan som tar henne och det svenska U19-landslaget till EM i Turkiet. Genrepet gör hon hemma på Malmö IP då Linköpings FC kommer på besök.

- Det kommer bli en tuff match mellan två bra lag, säger Amanda Ilestedt.

TV-matchen tillsammans med serietvåorna LdB FC Malmö blir Ilestedts sista uppgift i Damallsvenskan före sommaruppehållet.

Vårsäsongen har hon ägnat åt att hitta rätt på sin nya position som mittback.
- Det har fungerat bra, är alltid svårt i början men jag har haft lagkamrater som hjälper till med snacket.

De två första åren hos de regerande mästarna fick Amanda Ilestedt främst spela innermittfältare, vara mer delaktig i spelet för att använda hennes egna ord. Men kvaliteter för att lyckas som försvarare saknas inte hos 19-åringen.
- Jag är tuff i närkamperna och har bra huvudspel.

Med huvudet har hon också hjälpt sitt klubblag att göra just det man är allra bäst på hittills under säsongen. LdB FC Malmö är seriens målfarligaste lag och Ilestedt har slagit till två gånger, med pannan och fötterna.
- Ett frisparksmål där jag kunde nicka och en målvaktsretur, säger hon om vägen fram till målen.

- Jag har haft chanser innan också, skönt att få sätta bollarna.

Hur sammanfattar du vårens matcher för din del?
- Jag har kommit in i det mer och mer, vant mig vid mittbackspositionen. Jag har också blivit lugnare, det är en vanesak. När man är tryggare gör det att man tar bättre beslut på plan.

Lägst odds på hemmastarkt LdB
Tisdagskvällens bortalag Linköpings FC tog precis före landslagspausen några steg mot bättre spel, slog Piteå och krossade Djurgården. Vad laget behöver före det längre uppehållet är stabilitet, då behöver man också göra någonting åt sitt klena bortafacit hittills under säsongen.

LdB FC Malmö har inte tillåtit något lag att ta med sig poäng från klassiska IP i år, med Anja Mittag som öser in mål och Ramona Bachmann som får mer och mer ut av sin tid på plan är oddsen klart lägst på en etta.
- Det har funkat bra på slutet. Nu har vi kunnat genomföra några träningar med hela truppen tillbaka, skadeläget har inte varit bättre, meddelar Amanda Ilestedt som har delar av den defensiva taktiken klar för sig.

- Närkampsspelet på mittplan blir viktigt, att vi vinner duellerna där. Sen måste vi vara noga i defensiven på deras omställningar.

Vi och dem är enkelt att reda ut med tröjfärger. LdB Malmös lineup får ta i hand med några tidigare lagkamrater efter inmarschen. Nilla Fischer hanterar ju numera uppgiften att hålla ihop laget i LFC och Manon Melis snabba steg tas i motsatt riktning, i den defensiva zonen med Malmö-ögon.
- Vi vet ju lite om henne, det gäller att ha koll på var hon är på plan.

Med hemmaperspektiv gäller matchen att än en gång ta sig upp på samma poäng som Tyresö i toppskiktet. För Amanda Ilestedt som snart ställer om till internationellt fokus kan en bra prestation ge fina följdeffekter med EM-premiären mindre än en vecka bort.
- Klart att det spelar roll om man kan ta med sig en positiv känsla i bagaget innan man åker. Samtidigt är det ett helt nytt lag (landslaget: reds. anm.) och jag har en helt annan roll där.

Tisdag 19.20 LdB FC Malmö - Linköpings FC

Johnte 2012-06-27 10:51

Amanda var suvären mot Linköping...Stabil....och lugn....detta är framtidens A-landslags mittback...fungerar utmärkt bra tillsammans med Malin Levenstad..Bra på huvudet också...har gjort nickmål.