Övertygande igen av Sverige - 0-0 mot världsmästarinnorna

Sverige har inte besegrat Japan på 16 år men i lördagens OS-match var blågult närmare än på länge. Oavgjort till slut, efter en utmärkt insats av Hedvig Lindahl och hela backlinjen som redde ut anstormningen i andra halvlek.
Hedvig Lindahl stod hela tiden att lita på i målet. (arkiv)

Tidig gruppfinal i Coventry mellan två lag som kunde ha förstaplatsen och kvartsfinaldeltagande i sikte efter bra resultat och så bra spel som krävdes i premiärrundan.

Jämfört med onsdagens svenska startelva valde förbundskaptensduon att fortsätta anpassa backlinjen efter motståndet, nu det utpräglade defensiva alternativet med Annica Svensson som högerback. Förändring nummer två - mittfältsmotorn Nilla Fischer tvingades stå över med sin muskelkänning.

Caroline Seger ner i en defensiv position och Johanna Almgren i den släpande rollen. Almgren och Sofia Jakobsson tillhörde de enskilda glädjeämnena i den första halvleken, ständigt beredda att skapa någonting när de fick bollen.

Svårare hade däremot Lotta Schelin, som sällan var rättvänd när hon fick bollen, dessutom något orörlig och överlistad av mittbacksparet Iwashimizu och Kumagai.

Som lagdel betraktat var det försvaret som gladde allra mest. Ständigt redo att flytta uppmärksamheten med kort varsel när japanskorna försökte slå den öppnande passningen framåt, höll sig nära "sina" spelare och föreföll inte stressade.

Efter en kvart började Japan kunna dra fördelar av sitt bollinnehav, framförallt spelade man sig fram på vänsterkanten där en utmärkt Aya Sameshima matade fram inläggen och även kunde ta egna precisionsavslut.

Hennes skott, första halvlekens bästa halvchans, kunde gått en annan och farligare väg om inte Hedvig Lindahl haft en bra utgångsposition och läst bollbanan bra. Nu damp bollen efter 24 minuter rakt ner i den svenska målvaktens famn och pausställningen alltjämt 0-0.

När andra halvleken gick igång tryckte Japan på för ett ledningsmål, spelet blev bara vassare när "Nadeshiko" närmade sig straffområdet.

Små orosmoment som växte sig större när Japan ökade pressen och fick fram bollen i lägen allt oftare, Hedvig Lindahl fick mota två skott med tryck i på de första tre-fyra minuterna och jobbade sig varm i målet.

Några enstaka gånger kunde Sverige sticka upp, skicka iväg bollen snabbt mot Lotta Schelin och Kosovare Asllani som kom in efter dryga timmen. Sara Thunebro orkade förutom försvarsinsatsen av bra klass med att komma fram i banan och bygga upp offensiven.

Den mest intensiva japanska pressen varade i en knapp halvtimme, därefter var Sverige väl så bra med ett par omställningar som fick motståndarna att se sig om efter annat än bara full fart framåt.

Inga mål i matchen, en ny övertygande försvarsinsats och sammantaget en klar förbättring för Sverige jämfört med de senaste mötena. Om lagen stöter på varandra längre fram i turneringen får Japan inte längre samma självklara favorittips.

Martin 2012-07-28 15:29

Mycket att glädja sig åt förstås men endå några punkter som kan bli bättre. Mina + och - efter matchen.

Plus:

  • Försvarsspelet - såg allt som oftast stabilt ut, Särskilt glädjande att Annica Svensson såg rapp ut i steget och klarade av Sameshima som nog är att se som världens bästa offensiva back på damsidan.

  • Asllani - Lyckades under sitt inhopp skapa väldigt mycket offensivt och sprang till sig ett 'perfekt' målläge där hennes lagkamrater tyvärr inte såg hur fri hon var. Jag VILL se henne från start som central mittfältsspets mot Kanada.

  • Lindahl - Efter alla mina sågningar av henne måste jag tillstå att hon gjorde det bra idag, låt vara med förvånansvärt lite att göra med tanke på motståndet. Bra kommunikation med backlinjen också.

  • Jacobsson - Som hon löper och jobbar för att skapa chanser åt sig och sina medspelare, lite mer kyla i avslutslägena bara så kan det här bli hennes mästerskap.

Minus:

  • Innermittfältet - Det syntes tyvärr extremt tydligt att Fischer saknades och särskilt Seger kändes inte alls bekväm i sin roll som balansspelare med flera tappade bollar och bortslagna passningar.

  • Passningsspelet - överlag tyvärr för dåligt, även Japan såg dock ut att ha vissa problem där så det kan ju ha varit underlaget. Dålig skärpa och flera missade målchanser p g a att man inte upptäckte fria medspelare i tid.

Överlag är förstås endå 0-0 mot regerande världsmästarna fullt godkänt men allt var som sagt inte bra och jag hoppas att man inte bara fokuserar på det som fungerade idag.

Johnte 2012-07-28 19:44

Resultatet glädjande...Matchen som sådant...Misstänker att Dennerby hade ett allvarligt samtal med Hedvig L efter Sydafrika matchen. Den här gången såg man henne inte stå så långt ut i dumma situationer. Vad jag kunde se var att man anföll gärna på Annica S sida och hon blev överspelad ett antal gånger. vid två tillfällen spelade man mellan Berglund och Svensson och skapade farlig situationer.6-7 minuter in i första stod Annica S och sov vid ett inkast för Japan och stod gärna för högt upp i banan och det kunde ha straffat sig med tanke på att domaren missade två solklara offside.. Det Svenska passningsspelet övertygade inte i heller och hålla bollen inom laget för att lugna ner spelet fanns där inte heller. Hedvig Lindahl tar allt för lång tid på sig att sätta igång spelet, och därmed få en chans att skapa en farlig chans...proceduren tar för lång tid och därmed hinner japanskorna att samla sig.Detta till skillnad mot Japanska målvakten som blixt snabbt satte igång spelet och därmed hann inte de svenska spelarna att samla sig.Seger kändes inte så bekväm i sin roll. Men tyckte att Lisa Dahlqvist gjorde det bra så länge hon var med.Thunebro magnifik på sin plats. I den här matchen gjorde Berglund ett och annat misstag. Men vet ju hennes kapacitet. så det oroar mig inte.

The Observer 2012-07-28 20:35

Idag tog Lindahl paus som utespelare 11 och släpande back - måste känts otäckt, men funkade ju bra!

Strömberg utnämnde Thunebro till bästa svenska - inget dumt val.

Inför OS och under inledningen har den nykomponerade backlinjen fått en hel del uppmärksamhet. De har löst det bra så här långt. I anfallet (farligt) mycket fokus på Schelin - men utöver henne? Det talas rätt tyst om vilka andra som ska göra mål i laget. Japan, liksom USA, har oftast 3-4 spelare bra med i avslut, Sverige oftast färre.

Bolltempo och passningsspel måste upp minst ett snäpp för att komma till den hägrande semin. Det här räcker knappast för vinst i kvarten. Någon hade räknat ut att det skulle vara bättre att bli grupptvåa (lättare motstånd i kvarten) än att vinna gruppen. Just nu leder Sverige gruppen - hur fixar man det mot Kanada?

Martin 2012-07-28 22:09

@The Obsever

Förutsatt att Japan slår Sydafrika vilket de gör med 99,9 % säkerhet så måste Sverige spela oavgjort mot Kanada för att nå 'drömplaceringen' 2:a plats där man förmodligen ställs mot Storbritannien. Vid vinst vinner man gruppen och får möta Frankrike eller Brasilien.

Jag är dock på intet sätt säker att ett Storbritannien framburna av sin hemmapublik är så otroligt mycket 'lättare' än Frankrike eller ett Brasilien som är svagt som lag men har två sylvassa stjärnor på topp i Marta och Cristiane. att man från svenskt håll ska försöka att inte vinna sista matchen. Sverige brukar endå ha problem med England i vanliga fall och här är de förstärka av ett antal skottska spelare som gör laget ännu bättre.

Min åsikt blir således att Damlandslaget ska slå Kanada och sedan fyllda av självförtroende upprepa segern från Tysklands-VM mot Frankrike i kvartsfinalen alternativt visa Brasilien att fotboll är en lagsport.

Johnte 2012-07-28 22:56

Det finns inga lätta motståndare i kvarten,,det lär bli följande lag där
USA-Frankrike - Sverige- Japan-Storbritannien- Brasilien och de två bästa grupp treorna..som det ser ut just nu Kanada och Nordkorea...men här kan Nya Zeeland också utmana i en vinst mot Kamerun i sista matchen. Så egentligen spelar det ingen roll bara det inte är USA eller Japan...och Japan kan det inte bli i en kvartsf. eventuellt Storbritannien ska man också undvika..Detta på grund av hemmafavör och publik...Men man spelade en träningsmatch kort innan OS startade mot Storbritannien och fick 0-0. Men det blir nog en annan sak nu.Oavsett vilket måste Sverige höja sig ett snäpp till om man ska kunna utmana på riktigt.

Mark 2012-07-29 05:52

"Fortsätt så."

Coach 2012-07-29 08:15

Konstigt att ingen nämnt Sembrandt och Asslani m å s t e man ha´råd med - hon kan ensam dyrka upp ett kompakt försvarsspel - har en unik förmåga att g ö r a en motspelare = numerärt överläge och kommer i fart rättvänd - oerhört svår att försvara sig emot.
Tystare nu med Thomas Dennerbykritiken...

:)

Martin 2012-07-29 13:00

Läste just i AB att Lotta Schelin ska ha antytt att Damlandslaget ska spela på resultat mot Kanada för att 'slippa' Frankrike. Detta gör mig rent utsagt förbannad då svenska lag ska stå över denna form av 'mygel' och dessutom lär ju troliga motståndaren Storbritannien (om vi slutar 2:a i gruppen) få rejält med tändvätska av att ses som en 'drömmotståndare'.

Personligen ser jag helst att vi får Brasilien i kvarten då det är det sämsta LAGET vi kan få möta och för att de har en backlinje som borde vara rena julafton för våra snabba anfallare. Dessutom är Brasilien ett 'humörlag' som är lätta att få ur balans och får man bara en vettig domare som inte köper deras filmningar bör vi vinna relativt komfortabelt.

Johnte 2012-07-29 14:23

@ Coach. Man kan inte enbart hålla på med att beklaga sig över Dennerby....Kritiken kvarstår. Men nu har man det lag man har och inser att det inte går att ändra på. Lindahl är som hon är .

Beträffande Asllani så ser jag i flera media att man vill se henne från start....Jag är inte så säker på det. Men visst det är värt att pröva...För något måste hända anfallsmässigt...Lite för tunt med bara Schelin på topp och den som ska göra det. (Målen) Sverige har bara en som ska göra det...Medan de andra topplagen har 3-4 spelare som ska göra det eller kan göra det.

@ Martin..Jag är lite inne på samma linje som du....Såg matchen mellan Brasilien och Nya Zeeland . Det blev visserligen 1-0 till Brasilien.Men tyckte att the Ferns stod bra upp och Brasiliens spel var inte mycket att hänga i julgranen.

Rainer Fussgänger 2012-07-29 16:53

Det är ju inte särskilt smart att säga att man ska spela på resultat. Är man bland de fem bästa lagen i världen ska man göra allt för att försöka ta GULD och inget annat. Vill man ta guld, ska man slå vilket lag som helst oavsett om det är gruppspel, kvartsfinal eller semifinal.

När jag lyssnar på en intervju med Heather Mitts inför OS frågas hon om det finns forwards som hon har stor respekt för eller kanske fruktar. Hon svarar: - Jag tränar varenda dag med världens bästa forwards och har på så sätt den bästa träningen. Hur ska jag då vara rädd för någon annan?

Jag har mött en del amerikanska fotbolsspelare det senaste året och är alltid imponerad över deras enorma vilja att VINNA och inget annat. Det finns inget snack om att spela på resultat för att undvika någon. Pratar man på så, blir det stopp förr eller senare.

Johnte 2012-07-29 20:54

Helt rätt @ Rainer. Det är en dj**a inställning och den hindrar att man når enda fram till Guldet....Med inställningen att vi ska bara ta ett guld kommer man längst med.Det ska bara inte ha någon betydelse vilket lag som står på motståndar sidan.Det är den vinna mentaliteten som saknas lite i Svenska lag.Nä, här ska man tänka taktiskt och fundera ut hur jag enklast kan nå fram. Latmask mentalitet.