Kanada tog säker seger

Sydafrika har inte så stor mästerskapsrutin att luta sig emot nu när de är med i OS. Vi såg i matchen mot Sverige att de var två nummer för litet för bronsmedaljörerna från VM ifjol. Även mot Kanada fick Sydafrika känna på hur tufft det kan vara på denna nivå.

I matchen mot Sverige fick Sydafrika hämta ut en boll ur det egna nätet redan efter fem minuter. Efter drygt 20 minuter spelade stod det 3-0 till Sverige och Sydafrika hämtade sig aldrig.
Även omt Kanade fick Sydafrika fick en mardrömsstart endast sju minuterhade avverkats på matchklockan när gjorde Melissa Tancredi 1-0. Tancredi har tidigare spelat i Damallsvenskan med såväl Piteå som Dalsjöfors.

Och efter det tidiga målet trodde många säkerligen att Sydafrika återigen skulle falla ihop som ett korthus. Men Sydafrika höll ändå upp spelet under den första halvleken. Statistiken visar att båda lagen sköt fem skott på mål under den första halvleken. Men Kanada hade bollen mer än Sydafrika och få trodde väl att Sydafrika skulle kunna vända matchen till sin fördel?

Men det dröjde 51 minuter från första målet innan Kanada kunde utöka sin ledning. Efter en timme spelad gjorde Christine Sinclair målet som definitivt sköt sank på det Sydafrikanska OS-äventyret.

I den 83:e minuten gjorde Sinclair sitt andra, och Kanadas tredje, mål i matchen. 3-0 blev också slutresultatet i matchen.
Sydafrika har ingen chans att gå vidare som etta eller tvåa i gruppen, och med tanke på att de möter regerande världsmästarna Japan i den sista gruppspelsmatchen känns även chansen att de ska gå vidare som en av de bästa treorna mycket liten. Kanada måste vinna sin sista gruppspelsmatch för att kunna ta någon av de två första platserna i gruppen. De möter Sverige på tisdag.