Jessica Landströms nick avgjorde derbyt

Jessica Landströms nick efter ett perfekt inlägg av Renée Slegers avgjorde dagens Stockholms-derby i Solna. Djurgården vann med 1-0 över AIK och nu ligger bägge bottenlagen fyra poäng efter KIF Örebro och Jitex BK.
Jessica Landström. FOTO: Anders Henrikson.

Det är alltid nervöst att spela derbymatcher i Stockholms-området även om stämningeninte är lika het som när herrarna spelar. Lägg till att både AIK och Djurgården är årets bottenlag i Damallsvenskan och man får en förklaring varför den första halvleken innehöll mycket kamp och ytterst lite skönspel. Många slarviga passningar på båda sidor ledde till tanken att det är inte är att undra på att just dessa två lag ligger där de ligger. Målchanser var väldigt få och backlinjerna hade sällan anledning till oro. I Djurgården saknas fortfarande rutinerade mittbacken Katrin Jonsdottir medan lagkaptenen Gudbjörg Gunnarsdottir åter igen vaktade målet. AIK startade med samma elva som hade besegrat Kopparberg/Göteborgs FC för nästan en vecka sedan på samma plats.

Men medan AIK verkar vassare mot topplag så känns det nervöst och inte alls lika taggat som mot seriens bästa. I början av andra halvleken var det Djurgården som verkade ha fått en nytändning. Gång på gång sökte man sig utåt kanterna. Eftersom Mia Jalkerud och Jessica Landström inte hade lyckats med löpningar till vänster var det tredje gången gillt när Renée Slegers utnyttjade en yta på vänsterkanten och slog ett näst intill perfekt inlägg som Jessica Landström nästan obehindrad nickade in till 1:0 för Djurgården. De annars så duktiga mittbackarna Jennie Nordin och Maija Saari missade för en gångs skull. 53 minuter var spelade. Men de som hade förväntat sig en stor offensiv av AIK fick endast se några hörnor mot slutet, men även dessa var mer eller mindre ofarliga. Bästa chans för AIK hade Hanna Folkesson som träffade stolpen med ett skott sex minuter efter Djurgårdens ledningsmål. En titt på skottkartan visar dock att alla AIK:s skott togs utanför Djurgårdens straffområde. Att ingenting allvarligt hände därinne är inte minst en förtjänst av mittbackarna Anna Lindblom och Freja Hellenberg.

- Alla matcher som man spelar är de viktigaste just då, sade Djurgårdens tränare Patrick '"Putte"' Eklöf efter matchen.
- Hade AIK vunnit den här matchen då hade vi plötsligt varit sex poäng efter dem och ganska stor målskillnad så det är klart att det var vkiktigt för oss att vinna matchen. Det kändes att vi var spända, men det är derby och det är viktigt att jobba hård och vi gjorde det matchen igenom.
- I omklädningsrummet pratade vi om att vi ville ha mer djupledslöpningar och få in folk framför mål så fick vi ett mål efter en djupledslöpning och vi får in Jessica framför mål. Det avgör den här matchen till slut. Nu har vi Jitex borta, också det superviktigt för oss, men som sagt alla matcher är viktiga för oss, upprepar "Pute" Eklöf..

Läs mer
Taggar: ,
Mark 2012-08-26 10:23

"Roligt att 'Landis' gjorde mål."