LdB FC strålande i Skåne-derbyt

Det var bäddat för fotbollsfest på Vilans IP i Kristianstad då KDFF tog emot serieledarna LdB FC. Trots Skånederby och behagligt väder kom det endast 1026 personer till Vilans IP för att se matchen. Publiken fick se ett LdB som dominerade matchen fullständigt och vann välförtjänt med 3-0 (1-0).
Ramona Bachmann med full bollkontroll på väg förbi Hedvig Lindahl vid 2-0-målet.

LdB:s ytterback Lina Nilsson gjorde en av sina bästa matcher på länge. Danmarks förbundskapten Kenneth Heiner-Möller gästade Vilans IP och fick se en strålande insatts av LdB:s Katrine Veje, inte fullt så lyckad av KDFFs Johanna Rasmussen och Christina Öyangen Örntoft blev inbytt på en ovan mittfältsplats de sista minuterna.
Kristianstads DFF var sig inte likt och hade endast två målchanser på hela matchen. Saknaden efter avstängda Sif Attladottir märktes tydligt i försvaret.

kdff_ldb_10.jpg Första målchansen för LdB FC kom i 10:e minuten genom Lisa Ek som inte fick kraft på nicken från Anja Mittags vänsterinlägg och Hedvig Lindahl lyckades rädda den gången.
Ramona Bachmann var effektiv och fick en passning i 18:e minuten av Lina Nilsson som lyfte bollen bakom KDFFs backlinje på högerkanten och hann tack vare sin snabbhet inte att attackeras. Ramonas skott hittade luckan Hedvig Lindahl lämnade vid sin närmaste stolpen. Nästa målchans för Bachmann kom i matchens 41:a minut då hon vände bort Kristianstads mittback Mia Carlsson och fick på ett bra skott som rensades undan till en resultatlös hörna. Det var Mia som fick de tuffa utmaningarna mot i synnerhet Anja Mittag när LdB FC i andra halvlek började anfalla centralt.

LdB FC Malmös dominans fortsatte i andra halvlek. I 65:e minuten var det åter dags för fenomenala Ramona Bachmann att näta. Den här gången svarade Anja Mittag för framspelet efter att även Katrine Veje hjälp till att dra isär hemmalagets högerförsvar.
Kristianstads första och bästa målchans i matchen kom i 68:e minuten då Malin Levenstad gjorde sitt enda misstag i LdB FCs backlinje. Susanne Moberg, som spelade sin 100:e match för KDFF, snappade åt sig bollen men sköt i bortre burgavelns utsida.kdff_ldb_3.jpg
En minut senare svarade LdB FC med en djupledspassning i mitten från Ramona Bachmann till Anja Mittag som placerade 3-0 bakom en chanslös Hedvig Lindahl.
Kristianstads andra målchans i matchen blev en snabbt slagen frispark av Susanne Moberg men Thora Helgadottir stod välplacerad i målet och hade inga större problem med att rädda.

LdB FC Malmös tränare Peter Moberg hade all anledning att vara nöjd med lagets insats.
- I synnerhet mot bakgrund av tre bortamatcher på åtta dagar och att spelarna skött återhämtningen så väl. Dessutom jobbade de som ett lag. De framstod även som fysiskt starkare än motståndarna. Genomförandet av matchen följde taktiken. Den omfattade givetvis att Kristianstads lagkapten och mittback Sif Atladottir var avstängd. Det visste vi innebar en försvagning.

Kristianstads DFFs tränare Elisabet Gunnarsdottir är tuffare i sin kommentar:
- Det var helt enkelt en katastrofinsats från vår sida, inställningen var för dålig inför den här matchen.
Hade KDFF-spelarna helt enkelt för stor respekt för LdB FC?
- Vi har aldrig vunnit över dem, men det är ingen ursäkt, säger "Beta".
- I motsats till att vi brukar pressa högt väntade vi längre ner, men när vi skulle ställa om hade LdB-spelarna redan hunnit tillbaka och vi kom med en ensam anfallare. Vi brukar ha tio skott på mål. Nu blev det bara två oc i genomsnitt 6,6 höror, här hade vi två.

Kosovare Asllani var tillbaka men också missnöjd:
- Det var första gången jag var inne i tempo efter ljumskskadan. Det blev för mycket spel en och en som inte gav något, helt enkelt frustrerande.

Text: Anders Bystedt & Thorsten Frennstedt
Foto: Fredrik Hasselgren

Stora bilden: Kosovare Asllani slet mot övermakten när hon mötte LdB Malmös försvar. Här i tuff attack från Sara Björk Gunnarsdottir.
Lilla bilden: Anja Mittag (t.h.) i luftduell med Elin Nilsen, inte heller denna match lämnade skyttedrottningen mållös.

Läs mer