Näst sämsta räckte för Umeå Södra

Umeå Södra fick med sig alla poängen mot Bollstanäs i bortamötet och säkrade därmed platsen i nästa års dametta. 0-1 (0-1) efter att Jessica Rostedt gjort matchens enda mål på egen stolpretur.

- Detta var nog vår näst sämsta match i år sa en lättad men ändå bekymrad Torbjörn Nordström efter matchen. – Enda skillnaden mot den sämsta var att vi fick poäng, alla dessutom.
Bollstanäs som inte hade något att spela för visade upp en helt annan löpvilja än det på pappret mer motiverade bortalaget och tillät inte gästerna att komma över halva plan med ordnat spel de första tio minuterna. Hemmalaget fick inte så många farligheter trots ett monumentalt bollinnehav då passningarna på ”sista tredjedelen” var alltför svaga. Powerforwarden Jocelyn Charette i hemmalaget hade en möjlighet med ett skott i bra läge som dock räddades enkelt av Allyssa Whitehead. Umeå Södra tog sig in något i matchen och fick ett bra avslutsläge på en andra boll men Maria Niemälä sköt över.
Halvlekens snyggaste anfall gav dock bortaledning då Jessica Rostedt och Maria Niemäla väggade sig igenom hemmaförsvaret. Rostedts avslut gick i stolpen men hon var kvickt framme och kunde slå in returen.
Resten av halvleken blev en stor press av hemmalaget där man kom fram på båda kanterna i parti och minut. Återigen var det de sista passningarna och inläggen som inte var av tillräcklig kvalitet och Umeå Södras backlinje, ledda av lagkaptenen Lisa Lantz kunde hålla emot. En toppchans skapade Bollstanäs då mittbacken Emma Widström hittade Julia Ekholm i djupet och kom helt fri men unga Ekholm fick inte riktigt ordning på fötter och boll och Whitehead kunde rädda med en fotparad.

Andra halvleken blev om möjligt än mer ensidig. Hemmalaget trummade på som det vore någon stor final och västerbottniskor som inte hade ett avslut under halvleken. De sista femton minuterna slutade gästerna helt med anfallsförsök och skickade iväg bollarna utan adresslapp så långt man kunde. Bollstanäs bytte in en comebackande Malin Engdahl (barnafödande) och i sin första bolltouch träffade hon stolpen men till skillnad mot gästernas ledningsmål kunde försvarsspelarna rensa bort bollen.

- Vi äger matchen spelmässigt men matcher avgörs i respektive boxar. Där var Umeå (Södra) mer effektiva och beslutsamma, sade en prövad hemmatränare Nils-Erik Björk.
– Jag är nöjd med samtliga spelares insats idag, men lite mer noggrannhet i sista passningarna samt mer beslutsamhet i avgörande lägen hade varit önskvärt och då hade vi vunnit.

Ett tröttkört Umeå Södra fick sträcka händerna i vädret när domaren till slut blåste av matchen efter fem minuters stopptid.
- Jag är väldigt nöjd med resultatet men mycket missnöjd med spelet. Vi trodde att vi skulle kunna komma tillbaka i andra halvlek och vi försökte med alla byten men vi var ovän med bollen och sen in i alla situationer. Detta är dock första gången jag tar poäng här i Bollstanäs på de fem-sex år jag varit i klubben så det är så klart skönt avslutade Nordström.

Bollstanäs såg inte alls stukat ut trots sitt läge i tabellen, men man saknar tyngd och har på många håll svårt i närkampsspelet. Trevligt spel, fartfyllt men alldeles för få bra målchanser sett till bollinnehavet. Mariamah Jammehs första halvlek som kantbreddare var mycket bra liksom mittbacken Emma Widströms andra i Bollstanäs.

Umeå Södra säkrade spel i nya damettan nästa år i och med segern. Ida Åberg-Zingmark utsågs till bästa spelare i Umeå Södra efter matchen. Vänsterbacken Carys Hawkins var också framträdande.

Lelle 2012-09-29 21:01

Varit jobbig säsong för BSK och nu måste man börja om och bygga om sin verksamhet både ekonomiskt och sportsligt, förutsättningar? tveksamt! , men sen får man se vad som händer!

Man har ett duktigt F97 lag, men frågan är om dom räcker till då de flesta spelarna har mest spelat flickfotboll och på så sätt skapar ett stort gap till damfotbollen.

Steget till den nya superettan är ett stort steg och BSK är inte där än och personligen så tror jag inte att BSK kommer dit då det finns bättre klubbar i Stockholm med bättre förutsättningar och organisation.