Madelaine Edlund frälste Tyresö FF

Bra fart och offensivt spel från båda lagen gladde storpubliken 4035 personer på Malmö IP. Den bjöds på en underhållande och händelserik match, från allsvenskans två dominanta lag. En match där Tyresö-spelarna till slut stod som vinnare och guldmedaljörer efter Madelaine Edunds mål i 82:a minuten..
Guldjubel för Tyresö FF. Foto: Fredrik Hasselgren

Det var Tyresö FF,som tog kommandot från start i denna guldmatch och visade upp ett snabbt och variationsrikt mittfältsspel, komponerat Caroline Seger och Verónica Boquete, två av Tyresös mest värdefulla spelare. Först 10 minuter in i första halvlek kom LdB FC Malmö på allvar in i matchen och skapade en hel del farligheter. I den 14.e matchminuten tilldelades hemmalaget en straff, detta efter att Anja Mittag blivit fälld bakifrån, Mittag tog själv hand om straffen, en straff som Carola Söberg, i
Tyresö-målet enkelt räddade.
Efter straffsituationen ökade LdB FC trycket och fortsatte att skapa farligheter. Tyresö kan tacka sin stjärnmålvakt Carola Söberg, som storspelade och såg till att det fortfarande var mållöst i halvtid.

Andra halvlek hann knappt starta innan hemmalaget satte Tyresös backlinje på prov, LdB FC fortsatte att visa upp ett effektivt omställningsspel, detta genom att utnyttja kanterna. Det var stundtals spel mot ett mål. LdB FCs stora mittfältsstjärna, Sara Björk Gunnarsdottir, var magnifik matchen igenom.

Mitt i den starka hemmadominansen, tog Tyresö ledningen i den 82:a matchminuten, genom
Madelaine Edlund. Hemmalaget försökte i slutminuterna att reducera, men hemmalaget kom inte
närmare än ett omdiskuterat bortdömt mål. Var bollen inne? Det bedömdes den efter mycket diskussion mellan huvuddomare och assisterande att inte ha varit.

Text: Johan Linnar

Läs mer
Olle 2012-11-03 23:07

Bedrövligt av Jenny att sätta press på linjedomaren. Det ska inte behöva ta 3 minuter att fråga: Tyckte du att bollen var inne? Nu kan man ju tro att hon sa Du måste vara riktigt säker är dut riktigt säker tänk på tidningsrubrikerna i morgon.
Vad gjorde Hasse plånbok på planen? Han har ju inget med Tyresö att göra längre säger dom. Jag säger bara koppla in skatteverket på den klubben. Omöjligt att få in dom pengar som behövs för att klara dom lönerna.

Benke 2012-11-04 15:54

Hej Olle
Här i kommunen ställer vi upp för vårt lag och då menar jag företag stora som små supportrar mm du vet inte något om Tyresö ff:s ekonomi

SELENSKG 2012-11-03 23:26

Svårt att uppskatta att guldet går till ett "köpelag" - hur kul é dé på en skala!?

Rufus 2012-11-04 02:02

"Köpelag" är ju flertalet damallsvenska klubbar - inklusive LdB FC Malmö - med konkurshotet mer eller mindre hängande över sig. Man förköper sig på spelare man inte alls har råd med - men till nästa säsong har trenden förhoppningsvis vänt. Linköpings FC aviserar drastiska lönesänkningar, som fått bl a Manon Melis att tacka för sig i klubben.

Den här "incidenten" i Tyresös mål, med bollen som kanske, kanske inte var inne, kommer att bli en följetong många år framöver. Vad man som tevetittare kunde se utifrån den dåliga kameravinkeln var att åtminstone 2/3 av bollen var innanför stolpen. En annan, ouppmärksammad sak i sammanhanget. Då Tyresös målvakt krampaktigt tryckte fast bollen mot stolpen. kom en LdB-spelare farande och försökte slå in bollen med handen. Jag kan inte regelboken i minsta detalj, men antar att bollen fortfarande var i spel vid tillfället. Borde tilltaget då inte renderat vederbörande spelare en varning för medveten hands? I villervallan som utbröt efter den märkliga målsituationen var det ingen som uppmärksammade "handbollsgrejen".

Aby 2012-11-04 05:16

Vilken match! Tänk om varje säsong kunde avgöras såhär? ;)

Härlig jubelbild Fredrik!

Coach 2012-11-04 08:44

Ja du Olle, vi tar hänsyn till tiden du skriver ditt inlägg + lördagkväll.
Rufus, hon försökte väl nicka in bollen....?!

Å du Olle, Tyresö lägger inte en krona för tex Marta, som förening betraktat, tänk efter lite nu.

Olle 2012-11-04 12:21

Jadu coachen. Alla sitter inte framför datorn hela lördagskvällen. Jag visste inte att dom andra spelarna spelar gratis i Tyresö. Vilka vi? Snacka för dig själv.

Olle 2012-11-04 12:27

Hur många ungdomar hade Tyresö på plan? Dom tjejerna som har varit med hela resan sitter på bänken eller har slutat. Jag tror inte 1spelare var med för 3 år sedan. LDB hade ett flertal unga spelare på plan då är man inte ett köp lag i mina ögon Rufus.

Olle 2012-11-04 12:27

Hur många ungdomar hade Tyresö på plan? Dom tjejerna som har varit med hela resan sitter på bänken eller har slutat. Jag tror inte 1spelare var med för 3 år sedan. LDB hade ett flertal unga spelare på plan då är man inte ett köp lag i mina ögon Rufus.

Rufus 2012-11-04 14:16

Jo, Olle & andra. Jag vet att LdB har en föredömlig rekryteringsverrksamhet med massor av unga talanger från Malmö och närområdet. Däri ligger en stor del av den jämnhet man visar upp och de framgångar man skördar. LdB har skapat en vinnarkultur som säkert kommer att bestå länge! Fast ändå - helt utan välavlönade "storstjärnor" från när och fjärran klarar sig inget elitlag. Ett stort problem tycker en del, å andra sidan ett måste för att hålla standarden uppe och intresset hos oss åskådare vid liv!

Tyresö FF har, kanske inte helt oförskyllt, kommit att bli "var mans niding" och föremål för avundsjuka och misstro. Vi minns hur snacket gick om Umeå IK när laget var överlägset bäst i Sverige och i Europa. Allt är ändå inte statiskt inom idrottsvärlden och inga träd växer upp i himlen - det har UIK fått erfara och det kommer också LdB FC Malmö och Tyresö FF att få känna av.

josefine 2012-11-04 15:13

Tycker det är löjligt att diskutera om bollen var inne eller inte...Carola söberg håller bollen hela tiden vid stolpen, vilket innebär att hela bollen aldrig kan ha varit inne så länge den inte är "bakom" stolpen. Och vad jag vet så behöver HELA bollen vara inne för att det ska vara mål. Så Jenny gjorde helt rätt som gick ut och prata med linjedomarn om situationen, så jobbar en professionell domare!

Green 2012-11-05 00:27

Till signaturen "Olle".

Tyresö FF har sedan föreningen bildades 1971 haft en mycket bred ungdomsverksamhet. En av dom största inom Stockholmsdistriktet.
Flickfotbollen har varit mycket framgångsrik och under många år levererat spelare till klubbar som Djurgården, Hammarby, Älvsjö mfl. Om det finns mer att läsa i en utmärkt bok om Stockholmsfotbollens historia:
http://www.facebook.com/pages/Stockholms-fotbollshistoria-1880-2010/1326...

Idag har Tyresö FF runt 1.000 aktiva ungdomar.

Att föreningen genom goda internationella kontakter och ett brett samarbete med näringslivet på Södertörn lyckats få världsspelare till klubben har inte bara lett till ett höjt publikintresse utan också till ett uppsving för flickfotbollen i Stockholmsområdet. Det kommer att bära frukt, var så säker.

Noterar att Tyresö FF inte ens finns med på Damfotboll.coms lista över populära taggar. Lite märkligt med tanke på det positiva intresse föreningens satsning skapat för damfotbollen i Sverige. Men redan när TFF förra gången spelade i Allsvenskan, då med världsstjärnor som Michelle Akers, Julie Foudy och Kristine Lilly fanns en slags missunnsamhet, bl.a. spred tidningen rykten från spelare som hade svårt att acceptera den satsning som gjordes. Om detta har t.ex Michelle Akers och Tim Nash skrivit en intressant artikel, återgiven i Fotboll 1997/Årets Fotboll 1998.
Jag kan inte avstå från att citera vad artikelns översättare (Thorsten Frennstedt) skrev i en ingress: "Hennes iakttagelser var på pricken, men tegs ihjäl i svensk damfotbolls sektlika klimat."
Ibland känns det som om svensk damfotboll, 20 år senare, fortfarande brottas med samma problem. Tyvärr.

Damfotboll.com är viktig för svensk damfotboll. Jag tillhör dom som på olika sätt visade mitt stöd när tidningens existens var hotad. Men om tidningen skall få det genomslag som behövs krävs att både redaktionen och insändarskribenter som "Olle" tar fasta på det positiva arbete som hundratals ideellt arbetande personer runt om i Sverige (inte bara i söder och väster) utför för damfotbollen. Att kritisera enskilda personer och föreningar gynnar INTE svensk damfotboll.

Nu ser jag fram emot ett lyckat EM och gläds åt dom fina arenor som öppnats för svensk damfotboll. Med Pia är framtiden ljus!

The Observer 2012-11-04 17:16

Här vare´ livat i kommentatorsfältet, för en gångs skull!

Många starka åsikter minsann. Alla lag värvar väl så gott de kan och kassan tillåter. Om TFF lyckats bättre än andra är de väl att gratulera. Men det väcker också frågan om svensk damfotboll och vad som lockar publik: att Marta är publikmagnet är inget nytt, men skulle "närproducerat" dra lika mycket hemmapublik?

Konkurser och ekonomiska bekymmer har varit en följetong under året. Handlar det om att man i klubbledningar mer och mer börjar se på det sportsliga som en "produkt" som ska säljas snarare än idrott med sina tradtionella värderingar? Ingen klarar sig med varken "toksatsningar" ELLER ekonomisk naivitet. Det finns lag som satsat 500 000 i marknadsföring och budgeterat 100 000 i publikintäkter (av hänsyn till inblandade utvecklar jag inte detta vidare).

Malmö hade chansen och lyckades inte, Tyresö fick ny chans och tog den. De kan knappast anklagas för att de vunnit. Men så mycket kan väl sägas: om TFF släpper nödlögnerna om HL som "en vanlig supporter" så finns respekt att vinna ute i landet. Han kanske har suttit i karantän tillräckligt länge nu? Återinsätt honom i lämplig befattning. Och om det är så att han bara fortfarande är "en vanlig supporter" så behöver såväl TFF som andra klubbar se över sina säkerthetsrutiner när HL dyker upp överallt i mysbrallorna!!!

Många önskar se ett svenskt lag komma längre än de senaste åren i WCL - TFF har förutsättningarna att komma minst till semi - det behövs!

Coach 2012-11-05 09:38

Externa finansiärer Olle...

Anette Börjesson 2012-11-05 15:01

Hylla de som hyllas bör. Hylla Tyresö som 2012 står som svenska mästarinnor efter en lång och härlig säsong som slutade i ett crescendo av fin fotboll mot ett lag som var "nästan" lika bra. Så Grattis Tyresö till guldet och grattis Malmö till en fin säsong och en silvermedalj.

Och till alla er som ägnar er åt att snacka skit på den här sidan. Lägg ner, det är för jäkla tråkigt att läsa.

Rufus 2012-11-05 20:15

Håller med "The Observer" om att det är ganska livat i kommentatorsfältet just nu. Borde väl alltid vara så. Det kan dock bli något överhettat ibland, inte minst när en högdramatisk SM-final avgörs, men hur högt i tak får det bli när diskussionen glider in på enskilda personer? Kanske en temporär och generell time-out för kommenteringar just här kunde vara lämplig då och då? Ansvarig utgivare för denna webbsida har naturligtvis all rätt att avgöra detta. Hoppas förstås att den situationen aldrig behöver bli aktuell. Vi vill ha vår damfotboll.com precis som den var tänkt att vara!

Perra 2012-11-18 19:35

Bollen var ju nästan inne!