Engelsk rysare på Cypern

England är känd för mycket, bland annat för en uppsjö av bra spänningslitteratur. Otroligt spännande var även Englands match mot Skottland i turneringen på Cypern som slutade 4:4. Nya Zeeland vann även sin andra match och går till final om man klarar oavgjort i sista gruppmatchen.

Det skotska landslaget brukar höja sig alltid och ge allt när man möter ärkerivalen England. Två gånger ledde Skottland, två gånger England, men till slut var oavgjort ett rättvist resultat.

Skottland tog en tidig ledning genom 20-åriga Lisa Evans. Precis som Antonia Göransson i det svenska laget så verkar även Lisa Evans ha gjort stora steg sedan hon bytte klubb och spelar för Turbine Potsdam i Tyskland. Evans avgjorde den tyska cupsemfinalen i helgen till Potsdams fördel mot Bayern München med två mål och en assist. Assisten till Evans mål mot England gjordes för övrigt av Jane Ross som kommer att bära Vittsjös tröja kommande säsong. Ellen White kvitterade för England efter hörna av Rachel Unitt och kort därefter var det Toni Duggans tur att ge England ledningen med 2-1. Det var Everton-spelaren Duggans första mål för A-landslaget.

I början av den andra halvleken kom Skottland med två snabba mål genom Jane Ross och Kim Little upp i en 3-2 ledning. Rachel Williams kvitterade och Kelly Smith gav England fördel. 4-3. Endast drygt 10 minuter återstod och inte mycket talade för att Skottland skulle återhämta sig. Men inbytta Emma Mitchell lyckades göra matchens åttonde mål.

England behöver vinna sin sista match mot Nya Zeeland på måndag för att gå till final i turneringen. Nya Zeeland besegrade Sveriges gruppmotståndare Italien med 2:0. Därmed åkte Italien på sin andra förlust efter 2:4 mot England i onsdags. Hanna Wilkinson och Anna Green gav Nya Zeeland ett dubbelpack i den 63:e respektive 69:e matchminuten. Precis som i den första matchen mot Skottland (1-0) hade Nya Zeeland mycket boll.

- Vi håller på att förändra vårt sätt att spela, sade Nya Zeelands tränare Tony Reading efter matchen. - Det kommer att ta tid tills vi känner oss bekväma med det nya spelsättet. Men jag var riktigt nöjd igen med att vi hade så mycket boll.

Malmös Ali Riley spelade hela matchen.

I den andra gruppen förlorade även Sveriges andra gruppmotståndare i EM. Finland besegrades med 2-1 av Kanada. Men det var Emmi Alanen som gav Finland en ledning, sedan tog Kanada över och vann genom mål av Jonelle Filigno och Christine Sinclair.

Kanadas tränare John Herdman berömde inte bara sitt lag utan även Finland: - Jag är riktigt nöjd med mitt lag i dag, sade han. Men vi visste att Finland är ett bra lag och de skapade en del nervositet hos oss.

I och med andra vinsten i turneringen står det redan klart att Kanada går till final på Cypern. Den andra gruppmatchen mellan Schweiz och Holland slutade nämligen oavgjort 1-1. Ramona Bachmann träffade för Schweiz och Lieke Martens hade gjort matchens första mål.

I den tredje gruppen vann Irland med 1-0 över Sydafrika medan Sydkorea slog Nordirland med 3-0.