Tre favoriter och en öppen match

I morgon onsdag spelas den första omgången av kvartsfinalen i Champions League 2012/13. damfotboll.com har tittat på alla åtta lag och har hittat tre klara favoriter och endast en match där utgången verkar oviss.

Först ut är Arsenal Ladies och italienska Torres. Matchen spelas i London där finalen i Champions League kommer att spelas på Chelsea herrarnas hemmaarena Stamford Bridge.
Det är klart att Arsenal vill spela där den 23 maj och sättet man vann mot ett dock mycket skadedrabbat Potsdam i åttondelen var imponerande. 34-åriga Kelly Smith är fortfarande en nyckelspelare vilket hennes tre mål på Karl-Liebknecht-Stadion (Arsenal vann 4:3) var ett starkt bevis på. 12 år yngre kvicka skotska mittfältaren Kim Little är en annan som kan avgöra matcher och i OS var vi alla mycket imponerade av backen Stephanie Houghton som spelade till sig en plats bland världens bästa och målfarligaste försvarare. Tränaren Laura Harvey har dock lämnat laget, hon följde lockropet till USA och proffsligan NWSL där hon ska ta hand om Seattle Reign på Västkusten. Efterträdare blev Skottlands fd F19-tränare Shelley Kerr som ska leda Arsenal åtminstone till semifinalen.
Motståndaren ASD Torres FC är ett välkänt namn i europeiska sammanhang. Sex gånger vann laget från den fina ön Sardinien ligaguldet i Italien. Även Torres nyckelspelare har en gedigen karriär bakom sig precis som Kelly Smith. Patrizia Panico har fyllt 38 år i februari och kommer med åtta mål årets CL till London. Men trots att man inte får underskatta italienskorna som nådde kvarten via Apollon Limassol (Cypern) och Olimpija Cluj (Rumänien) så borde engelskorna vinna detta enkelt.
Chanser: 80-20 i Arsenals fördel.

Vinnaren mellan Arsenal och Torres får möta vinnaren mellan VfL Wolfsburg och Rossiyanka. För tyska ligaettan Wolfsburg är detta första säsongen i Champions League. Men man har förstärkt truppen rejält de senaste tre åren. Wolfsburg är hemstad för bilkoncernen Volkswagen och det är den som är både herr- och damlagets viktigaste sponsor. Herrarna vann redan mycket överraskande ligaguld 2009 och tydligen ska damerna lyckas med samma bedrift fyra år senare. Tränare Ralf Kellermann har byggt en stark trupp i alla lagdelar. En blandning av erfarenhet i form av måltjuvar som Conny Pohlers och unga, ambitionerade spelare som Alexandra Popp. En spelare med utropstecken är ungerska Zsanett Jakabfi, endast 23 år gammal. En annan att ha koll på är tyska talangen Lina Magull.
Lite annorlunda ser det däremot ut för ryska mästarna Rossiyanka. De har inte bara tappat svenskorna Sofia Jakobsson och Linnéa Liljegärd. Mirakeltränaren Farid Benstiti stack redan i somras och jobbar nu med bl a Kosovare Asllani i Paris SG. Även brasilianska Cristiane har lämnat klubben, men nye tyske tränaren Achim Feifel tycker trots allt att hans lag kan mäta sig med Europas bästa. Men Feifel som säkert känner motståndaren väl från hans egen tid som nedlagda Hamburger SVs coach har aldrig tränat ett topplag. Och även om ryska landslagsspelare som Olga Petrova och lagkaptenen Natalia Shlyapina är riktigt goda fotbollsspelare kommer tyskorna troligtvis gå segrande ur denna duell.
Chanser: 90-10 i Wolfsburgs fördel.

Två matcher mellan franska och svenska lag spelas i morgon. Först ut är världens just nu bästa klubblag Olympique Lyonnais mot LdB FC Malmö. Två och ett halvt år har gått sedan nu 51-årige Patrice Lair tog över som tränare och sedan dess har Lyon inte förlorat en enda match. En tränare som ställer mycket höga krav. Lotta Schelin har berättat för oss att Patrice Lair aldrig tillåter att laget slappnar av efter en ledning och att just detta leder ibland till att man vinner matcher med 10-0 i den inhemska ligan. Malmös nye man Jonas Eidevall har sagt upprepade gånger att man vill gå vidare till semifinalen och att chansen finns där, men det är också hans jobb att säga detta och att motivera laget. Med all respekt för Malmö som är en av Sveriges två bästa lag, så är dock Lyon storfavorit att gå vidare. Ett lag fylld av landslagsspelare med uteslutet landslagsspelare på bänken möter ett Malmö som har inget att förlora. I just detta ligger kanske, kanske den lilla chansen.
Chanser: 85-15 till Lyons fördel.

Mot ett världslag som Lyon bleknar allt annat i Frankrike. Men Juvisy, en ren damfotbollsklubb som har vunnit sex franska titlar innan Lyon tog över tronen, har ändå minst två spelare med utropstecken: Mittfältaren Sandrine Soubeyrand fyller 40 på sommaren och hon är med sina 187 landskamper Frankrikes meste landslagsspelare. En annan spelare som är väldigt målfarlig är Gaetane Thiney. Det är troligtvis på mittfältet som matchen kommer att avgöras och där har Göteborg en del att komma med: inte minst Anita Asante, Yael Averbuch och nya Marie Hammarström. Matchen mellan Juvisy och Göteborg ser mest öppet av alla fyra drabbningar ut. En liten fördel för Juvisy dock eftersom laget är mitt i säsongen och har större internationell erfarenhet.
Chanser: 60-40 till Juvisys fördel.

Mark 2013-03-20 09:08

"Lite gamla backarna i det franska laget."

Jörgen LdB FC Fan 2013-03-20 11:08

Du kan ju inte mena allvar att det skulle vara 85-15 favör till Lyon...... Tror istället att du ogillar LdB FC....!

Rainer Fussgänger 2013-03-20 14:46

@Jörgen: Jag önskade att det vore 50:50, men sedan hösten 2010 (!!) har Olympique Lyonnais inte förlorat en enda fotbollsmatch
I serien i Frankrike har de spelat 17 matcher, vunnit 17 och har ett målfacit på 103:5 (+98). Förra säsongen vann de Champions League och fick en målskillnad på 39:0, i år har de hittills 23:0 efter fyra matcher i CL.