Catala sänkte KGFC

Kopparbergs/Göteborg lyckades inte vinna hemma mot franska FCF Juvisy i kvartsfinalen av Champions League. Juvisy vann matchen med 3-1 och vandrar vidare mot semifinalen. Göteborg å andra sidan får ladda om till Supercupfinalen mot Tyresö FF.

Om 21 dagar inleder Kopparbergs/Göteborg sin allsvenska säsong med att möta Linköpings FC hemma i Göteborg. Om bara några dagar åker Göteborg upp till Stockholm för att möta Tyresö i Supercupfinalen. Men idag fanns bara en sak i Göteborgspelarnas huvuden – FCF Juvisy. Om Göteborg skulle lyckas vända på steken i kvartsfinalsmötet med Juvisy skulle klubben, för första gången någonsin, spela en semifinal i Champions League.
Förutsättningarna inför matchen var klara. Kopparbergs/Göteborg var tvungna att slå franska FCF Juvisy med mer än ett mål för att avancera till semifinal i Champions League. Det första mötet vann fransyskorna med 1-0 och en 1-0-vinst för Göteborg i dagens match skulle ge förlängning. För at vara avancera (utan att behöva genomliga en oviss straffläggning) krävdes två mål mer framåt för Göteborg än för Juvisy på Valhalla IP denna onsdagskväll.

När matchen blåstes igång hade solen letat sig ned i Göteborg, tempraturen låg strax över nollsträcket och Göteborg var redo att jaga mål. Och det var så stora delar av den första halvleken såg ut – Göteborg hade bollen och försökte jobba sig framåt. Jessica Landström försökte överlista Iryna Zvarych i Juvisys mål, Yael Averbuch försökte även hon. Marie Hammarström slet på mitten, Johanna Almgren löpte på kanten och Marlene Sjöberg jobbade hårt i försvaret. Anita Asante fördelade bollarna. Men det räckte inte hela vägen fram i den första halvleken.

Med ett disiplinerat och strukturerat försvarsspel, och en målvakt på tårna, såg Göteborg till att hålla fransyskorna borta i den första halvleken. Flest chanser skapade Göteborg, men tama avslut och en del felbeslut i sista tredjedelen gjorde att ställningen efter 45 minuter var 0-0.

Förutsättningarna inför den andra halvleken var således precis samma som inför den första; Göteborg behövde göra två mål mer än Juvisy för att vinna matchen, ett för att få till en förlängning – förutsatt att Kristin Hammarström höll nollan i målet. Ett mål för Juvisy skulle förändra utgångsläget. Då skulle Göteborg inte längre kunna få till en förlängning genom att göra ett mål mer än motståndarna utan Juvisy skulle i sådana fall gå vidare på fler gjorda bortamål. Enda skillnaden mot utgångsläget inför den andra halvleken var att nu hade 45 minuter försvunnit och endast 45 minuter återstod för Göteborg att vända övertaget till deras fördel.

När den andra halvleken sparkades igång flyttade Juvisy fram positionerna, väl medvetna om att ett mål från deras sida skulle sätta en enorm press på Göteborg. Motmedlet från Kopparberg? Att byta in fler offensiva spelare och köra en chansning. Torbjörn Nilsson rodda runt i sitt lag. Ut med nyttiga och stabila mittfältaren Anna Ahlstrand. In med Cathrine Dyngvold, anfallaren som anslöt från Norge inför den här säsongen. Bara några minuter senare fick Jessica Landström lämna planen till förmån för Olivia Schough. Två nya, fräscha anfallare in med mer än en halvtimme kvar av matchen alltså - Ingen anledning att sparka på krut således, full fart framåt.

Direkt efter bytena fick Göteborg uttdelening, men det var ingen av de nyinsatta spelarna som hittade nätet. Ett långt inspel nådde till slut Averbuch som visade vart skåpet skulle stå. Hon slog in en hög boll direkt på volley. 1-0 till Göteborg i den 65:e minuten och ställningen var nu helt utjämnad i totalen.

I den 73:e minuten fick Dyngvold ett gyllene läge att göra 2-0, men fri med målvakten chippade norskan bollen drygt två meter över mål. När bollen sedan sattes i spel kontrade Juvisy och det såg ut att hänga en kvittering i luften. Hammarström sprang dock ut ur målet och räddade, ett lysande ingripande av Hammarström. Men kvitteringen skulle komma, bara minuter senare. En snespark och strul framför mål gjorde att Camille Catala kunde sätta reduceringen bakom en stillastående Hammarström.

Och det som hade sätt så bra ut framstod allt mer som ett omöjligt uppdrag. I och med Juvisys mål var Göteborg nu tvungen att göra två mål till för att avancera till semifinal. Chanser att göra mål fanns det, inte jättemånga men en del. Olivia Schough hade ett avslut just över i den 82:a minuter.

Med fem minuter kvar av matchen sänkte Catala Göteborg definitivt. Inhopparen gjorde sitt andra mål i matchen efter ett välplacerat avslut intill bortre stolpen. På övertid gjorde Cayman 3-1 för Juvisy och fastställde slutresultatet. Totalt vann Juvisy denna kvartsfinal med 4-1.
En parentes att tillägga om matchen är att det var Kristin Hammarström som, precis som i förra mötet, höll siffrorna nere. Hammarström som just nu agerar förstamålvakt i det svenska landslaget har säkerligen stärkt sin position i landslaget. Om det är någon tröst en kväll som denna, då Göteborg fått lämna Champions League för den här gången, är svårt att säga. Men troligen inte.

I och med Jusivys vinst ikväll är det rimligt att säga att Frankrike kommer ha två lag (av fyra) i semifinalerna av Champions League, Sverige inget. För att LdB FC Malmö ska vända matchserien mot Lyon känns föga troligt. I sådana fall är det tredje året i rad inget svenskt lag går vidare till semifinal i Champions League. Göteborg kommer inte att spela i Champions League nästkommande cykel, då laget slutade trea i damallsvenskan och CL-platserna går till de två första i serien.

Mark 2013-03-29 11:10

"13 skott satte också andra laget i första matchen.Och det andra svenska laget satte också 8.En enda känsla av bortalagets fotboll."

waeras 2013-03-27 23:56

Fin matchsammanfattning! Och damn, du fick upp den snabbt också :)

Att Juvisy skulle gå vidare till semi var jag övertygad om redan när lottningen skedde, även om jag måste erkänna att det kändes lite ovisst idag, speciellt efter Göteborgs byte och Averbuchs mål.
Rättvist resultat dock, jag tycker att Juvisy (trots en sisådär säsong, bara placerad fyra i franska ligan just nu) är mycket bättre än KGFC på alla sätt. Jag tycker att damallsvenskan och de svenska lagen stagnerat något de senaste åren, jämfört med ligorna ute i europa, och med spelare som Thiney (3 assists idag om jag såg rätt) och Soubeyrand så har man ett väldigt erfaret och stabilt lag. (Och Catala skadar inte heller, tycker nästan att hon blir bättre och bättre för varje match jag ser henne i.)

Jag tror också att Juvisy är det enda laget som på allvar kan utmana Lyon i semin. Även om Lyon må framstå som nästintill ostoppbara och har vunnit sina tre senaste möten mot Juvisy så är det ändå mot Juvisy dom gjort sina senaste förluster, både i franska ligan och i cupen. Jag har inga större förhoppningar om att Gaëtane och gänget tar sig förbi semin dock. :-/

(Men visst, jag hoppas lite på ett mirakel imorgon, storvinst åt Malmö, så att Juvisy kommer tillbaka till Sverige för semifinalen, det vore nice!)
/Elias

Rufus 2013-03-28 00:19

Synd, mycket tråkigt att det än en gång visar sig att svenska lag i Champions League är rocken kortare när det gäller slutspel i CL. Ack, Umeå IK - vilka tider att drömma sig tillbaka till då UIK var bäst i Europa! I sanningens namn var inte konkurrensen då inom damfotbollen så mördande som den är idag. Inget ont sagt om Umeå, som var suveräna på sitt sätt. Dock var det bara en och annan tysk ligaklubb som kunde bjuda Roland Arnqvists och Richard Holmlunds adepter ett motstånd värt namnet.

Okej - det återstår att se returmötet Malmö-Lyon i morgon. För att gå till semifinal måste ändå gräbborna i LdB göra minst sex mål på Olympic Lyonnais, och om Lotta Schelin gör ett mål för sitt lag måste Malmö göra hela sju, minst! Det vore en bedrift jämförbar med att bygga en bro till månen.

per.montini 2013-03-28 01:26
sportmackan 2013-03-28 13:04

..och några bilder till finns på följande länk
http://matan.jalbum.net/Champions%20Leauge%202013/