Den damallsvenska upptaktsträffen

Tyresö. Där har ni vinnaren i Damallsvenskan om man ska gå efter åskterna på den damallsvenska upptaktsträffen. Men LdB FC Malmö vill vara med och utmana. ”Guld tar man, silver får man” - säger Malmös tränare Jonas Eidevall. Ta del av allt och lite till från Damallsvenskans upptaktsträff.

En lång dag på Berns i Stockholm. De damallsvenska lagen möter media och sina kommande motståndare för att snacka om säsongen som komma skall. I år blev det givetvis en hel del fokus på EM också.

Först upp på scenen, redo att mottaga frågor från Anna Brolin och Hanna Marklund, klev regerande mästarna Tyresö. Johanna Frisk och Tony Gustavssom fick svara på frågor om ett nytt SM-guld och målet att ta över Europa. Tyresö tippade, inte helt oväntat sig själv, som vinnare i årets serie. Liksom många andra. Upp på scenen klev sedan KIF Örebro, Jitex och Mallbacken och tippade samma vinnare. Torbjörn Nilsson och hans Kopparbergs/Göteborg gick emot strömmen. Efter mycket om och men tippade Nilsson just sitt eget lag som vinnare.

KIF Örebro kom till upptaktsträffen med tränare Rickard Nilsson och trotjänarna Elin Magnusson och Marina Pettersson-Engström. Uppe på scenen fick de svara på många frågor om ekonomi, tvillingar och bottenstriden. KIF Örebro har tappat en del nyckelspelare men Nilsson tror på sitt lag:
- Jag tycker att vi har en bättre trupp i år än förra året, sade Nilsson uppe på scenen.
Efter KIF Örebro var det Jitex tur att kliva upp på scenen. Och även här handlade det om ekonomi och arenastrul. Allt det vet vi redan och inget nytt finns att rapportera. Stefan Rehn fick då, för andra året i rad, svara på frågor om skillnaden mellan herr- och damlag.
Efter Jitex kom nybörjarna Mallbacken. Även här fick vi höra en del om arenor. Mallbackens hemmaarena är en fruktad plan i Damallsvenskan. Helena Nilsson log brett när hon beskrev planen.
- Den är gul och fin, den kommer vara grön till sommaren.

Kristianstads DFF pratade om att bli ett topplag och mycket, mycket om barn. Josefine Öqvist fick svara på frågor om sin fysiska status medan Elisabet Gunnarsdottir vägrade peka ut en vinnare i serien.
Måste jag tippa så säger jag Kristianstad, så sätt hundra kronor på oss så vinner ni 500 000, sade hon efter en viss motvillighet.
Piteå IFs tränare Stellan Carlsson pratade mycket om lagmaskinen Piteå och viljan att bli bättre. Linköpings FCs tränare Martin Sjögren var tydlig med att han kommer att spela Nilla Fischer där han vill, oberoende av Sundhages hintar. Sjögren hävdar även att om hela truppen är hel, är Fischer mer mittfältare än mittback.

Sunnanå å sin sida kommer kämpa med näbbar och klor för att hänga kvar i Damallsvenskan och har värvat smart. Joakim Blomqvist talade om vilken tradition det finns i Umeå men också om en enorm utvecklingspotential. Kanske kan dessa spelare ta nästa steg redan i år?
- Vi är Umeå IK, det förpliktigar, säger Joakim Blomqvist apropå att Umeå förväntas bjuda på en offensiv och attraktiv fotboll.
Sist upp på scenen var LdB FC Malmö. Laget som, enligt de flesta, förväntas utmana Tyresö i guldstriden.
- Guld tar man, silver får man, sade tränaren Jonas Eidevall och lite senare slog både han samt spelarna Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir fast att guldet kommer att hamna i Skåne i år.

Martin 2013-04-09 20:24

Wow, 2,4 % tror på LFC ... det känns väl optimistiskt i mina ögon. Nog för att man har ett lag med oerhört hög potential men med tanke på åldersstrukturen och att man åter fått en av de viktigaste spelarna korsbandsskadad så känns en plats nånstans mellan 3-6 som mer rimlig i mina ögon.

Annars förvånande att Tyresö bara fick strax över 50 %, för mig är de solklara guldfavoriter och har ett 'bredare' lag är huvudkonkurrenten LdB Malmö som kommer vara mer skadekänsliga och därför inte riktigt kommer räcka till i längden.

Rufus 2013-04-10 11:47

Ja, det är nog rätt tippat. Förortslaget från Södertörn har dock inte bara en press PÅ sig - man har också en Press MED sig!