Omstart för QBIK med ny lagledning

En lokal fotbollsprofil som nu får känna på lite mer riksintresse. David Ekelund, 30 år gammal har klivit in i QBIKs satsning som tränare.
Fr v Emelie Skålberg, Maria Yatrakis, Mia Skoglund och Elin Nyman.FOTO: Anders Andersson.

– Det är grymt inspirerande, säger han.
– Tjejerna var ju nära att få spela i högsta serien så det är inga problem att få till någon träning. Det är kul med en grupp som vill utvecklas.

eklundmellberg.jpgDe är sammanlagt tre stycken som totats ihop i Karlstadsklubbens lagledning. Eller för att uttrycka det mer exakt: två av dem fick den tredje att hoppa på.
Therese Lückner och Lisa Mellberg hade redan tränarsysslor när David Ekelund slutligen bestämde sig.
– Jag hade andra förfrågningar, men tackade nej. Sen hörde jag att Per-Johan (Karlsson) skulle sluta och då började jag tänka på QBIK men jag trodde inte att jag skulle bli påtänkt, säger han om att bli en av de tre vid sidlinjen.
– Jag känner ju de andra sedan tidigare, gick i skolan med både Lisa Mellberg och Therese Lückner så det blir bra att jobba ihop. De har ju båda stor fotbollserfarenhet.

Lückner och Mellberg är QBIK-kändisar, tidigare spelare i klubben. David Ekelund har främst sin spelarerfarenhet från Hertzöga BK i Karlstads utkanter.
Ett löfte att finnas tillgänglig för moderklubben lär han inte behöva hålla, nu är det fullt fokus på tränarsamarbetet i QBIK där han är huvudansvarig.
– Jag tar lite mer ansvar men vi hjälps åt. Therese är mer assisterande och Lisa jobbar med spelarna under träning. Vi har många unga som behöver feedback och få höra tips och tricks.

Nära allsvenskt spel
Laget som tränartrojkan tagit över var nära allsvenskt spel, uppe och kvalade i våras men klarade inte av Sunnanå över två matcher.
Sedan dess har laget gått på en del minor när bland annat Julia Spetsmark lämnade för just Sunnanå, karaktärsspelaren Linda Nöjd slutat och Robyn Decker tagit farväl av backlinjen.
I en summering kan QBIK knappast räknas till topplagen i Elitettan. David Ekelund kan dock inte mer än värdera sina egna spelare.
– Jag är nöjd med truppen, sen kanske min orutin lyser igenom. Jag har lite svårt att förhålla mig till de andra lagen. För mig är alla lag nya så att QBIK hamnar nånstans i mitten känns ganska rimligt för mig. Det är inte bara vi som blivit av med några spelare och fått fylla på med några unga, säger han.

Målvakten Maria Yatrakis blir viktig som en nyckelspelarna som valt att fortsätta i klubben.
– Vi har några med rutin i centrallinjen. Maria Yatrakis, Skålberg (Emelie), Elin Nyman i mitten och Mia Skoglund i anfallet, säger David Ekelund som kommer att få hjälp med sina kunskapsluckor angående de andra lagen från tränarkollegorna.
– Möter vi lag med en speciell spelstil eller några spelare som Therese och Lisa har mött och känner till får vi diskutera igenom det. Sen är fokus som alltid på det vi ska göra.

Hur vill ni spela?
– Som många andra, kontrollera bollinnehavet och skapa lägen där vi spelar oss upp ganska snabbt istället för att stå och sparka långbollar, säger David Ekelund och lägger till:
–Vi har ett starkt mittfält och är löpstarka. Vi vill hitta mittfältarna på olika sätt, det är bättre att de får sätta en avgörande boll än att den kommer från backlinjen.

Under försäsongen har QBIK inte olikt andra lag slitit en del med väderproblem och därav två inställda träningsmatcher. När laget väl syns på plan har man bland annat matchat mot de andra Elitettanlagen Eskilstuna United och Kvarnsvedens IK.
–Vi har visat att vi kan stå upp i närkampsspelet och ha lite högre tempo. Borta mot Eskilstuna gör vi en bra andra halvlek men har rätt rejäla problem att göra mål trots nio frilägen.

Gör det dig orolig inför premiären (AIK borta)?
– Nej, jag är inte så orolig. Det är så klart aldrig bra att vi inte gör mål men när vi skapar så mycket lägen kommer det att lossna. Vi hade bara försvarsfokus för några veckor sedan, avslutsdelen kommer.

Sedan samtalet med David Ekelund ägt rum har QBIK också genrepat mot Kvarnsveden och vunnit med 2-0. Mia Skoglund och nyförvärvet Louise Haraldsson från Mallbacken var målskyttar.

foto: Anders Andersson
Lilla bilden: David Eklund och Lisa Mellberg två av tre i QBIK:s tränartrojka.

AttachmentSize
eklundmellberg.jpg192.86 KB
Taggar: ,