Sundsvalls DFF vann Elitettan-premiären

De första tre poängen i Elitettan tillföll Sundvalls DFF som vann välförtjänt borta mot Östers IF med 3-0. Fram till 1-0 var det som vid alla premiärer ovisst och trevande men efter det första målet handlade det nästan bara om bortalaget i Växjö.
Linda Sjödin med bollkontroll - Sundsvall hade lika bra koll på Öster i Elitettans premiärmöte.

- Resultatet speglade matchen, det tror jag att de känner också, sade Linda Sjödin i SDFF.

Premiärnerverna höll i sig i drygt 20 minuter med grått och kallt väder och mycket mittfältsdueller på Myresjöhus Arena. När Öster spelade fram gjorde Erika Gabrielsson en hel del för att hålla kvar pressen och hota när Sundsvalls backlinje var bollhållande.

Gästernas skottförsök långt utifrån träffade inte målet men när man började grunda sina anfall bättre såg det åtminstone lite ljusare ut med tanke på målchanser.

Efter ett överspel och en nickskarv var Isabelle Haaranens avslut lite mer än enkelt nedplockat för hemmakeepern Sanna Åhlander.
- Vi kommer från konstgräsplan och är inte van att spela på sånt här gräs, men vi får till det till slut. Det wobblar fram och tillbaka först men vi tar tag i det hela och de ser trötta ut tidigt, sade Linda Sjödin.

Sundsvall var fortsatt flinka på att få med sig bollen längs kanten, lagkaptenen Linda Sjödin såg vinkeln ner mot hörnflaggan där Emma Svärd flera gånger befann sig med sin bästa inläggsfot.
- Hon lägger jättefina inlägg och det ska vi så klart utnyttja, både Mona (Fahlberg) och Ida (Brännström) är jättebra på huvudet.

ostsdff_1.jpgMona Fahlbergs huvud nådde högst i luftrummet nära mål och efter 23 minuter blev hon historisk som Elitettans första målskytt.

När Mathilda Hasselgren skadades tvingades Öster spela i numerärt underläge i flera minuter. Varken det eller det efterföljande bytet främjade lagets chanser till en kvittering särskilt bra i första halvlek där ruscherna tappade tempo och Sundsvall störde intentionerna bra redan i mittcirkeln.

Östers första försök till anfall, lite mer samlat efter paus var lovvärda men sista passningen svårfunnen.

Sundsvall hade mer bett, vann fler dueller och satte sig i respekt. Emma Svärd hade ett ribbskott och när hon tog sig in i straffområdet efter 58 minuter kom ett ben med röd strumpa i vägen och domaren blåste för straff.

Linda Sjödin valde rätt hörn att rulla bollen mot, det vill säga det som målvakten inte valde och 0-2 kom upp på resultattavlan.

Sundsvall var i fullständig kontroll med två måls ledning och Ida Brännström fullföljde den klart stabila insatsen med ett distinkt skott i mål minuten före full tid.

Linda Sjödin och lagkamraterna fick bra besked efter den långa resan söderut med tre mål och tre odiskutabla poäng. På återfärden över nästan halva Sverige, en tågresa med avstigning strax före tre i natt finns också positiva signaler om att laget kan hävda sig i den nya serien .
- Vi ska klara oss på den övre halvan, vi är inte sämre än vad vi är ifjor, sade Linda Sjödin.

Victoria Johansson i Öster diskuterade inte bort Sundsvalls dominans. Blicken var tom men fokuserad på framtiden några minuter efter slutsignalen.
- Vi har 25 matcher kvar att spela, det är bara att arbeta vidare. Det är aldrig roligt att förlora en premiär som man har jobbat för i 12-13 träningsmatcher men idag var Sundsvall bättre, sade hon

LILLA BILDEN: Mona Fahlberg jublar efter att hon blev Elitettans första målgörare. FOTO: Fredrik Hasselgren.

Läs mer