Ältapoäng mot Djurgården

Säsongens första Stockholms-derby spelades idag mellan Djurgårdens IF och Älta IF, på Stockholms stadions naturgräs. Lagen delade på poängen, matchen slutade 1-1 efter att hemmalaget haft ledningen under större delen av matchen. Publiksiffran uppgick till 387 personer, och en inbjudan från det lokala Nordea-kontoret till sina kunder kan ha bidragit till den höga publiksiffran
Ältajubel efter kvitteringen på tilläggstid. FOTO: Anders Henrikson

Matchen kom att präglas av intensitet, chansartat spel och missade målchanser. Båda lagen inledde trevande, men efterhand tog Djurgården över taktpinnen. Följdriktigt kom så 1-0,när Alexandra Höglund gjorde mål på en vänsterhörna som skapade oreda i Älta-försvaret. Återstoden av första halvlek kom att präglas av Djurgårdens friska offensiv, men hemmaspelarna lyckades inte få till något ytterligare mål, delvis på grund av uppoffrande försvarsspel från Ältas mittbackar, delvis på grund av oskärpa i avgörande lägen. Djurgården borde ha kunnat punktera matchen i första halvlek , men lyckades alltså inte med det.

När andra halvlek inleddes verkade det som om Älta-tränaren Christer Bertils haft ett ”snack” med sina spelare, eftersom gästerna spelade med en helt annan geist. Dock lyckades Djurgården-spelarna efterhand att delvis återta kommandot och jämna ut spelet.
Älta och Djurgården gjorde ett antal byten men när Elin Ekblom Bak kom in i 65:e minuten, verkade det som om hela Älta-laget lyfte sig i håret och tog över spelet. Gästerna tryckte på framåt, och Djurgården-spelarna fick i princip inrikta sig på försvarsspel. Ekblom Bak fick spela ensam på topp och bidrog starkt till att skapa oro i hemmaförsvaret.
Kvitteringen kom följdriktigt, dock inte förrän i 91:a minuten. Återigen en hörna från vänster, där Älta-spelarna efter viss oreda lyckades trycka in kvitteringen. Målet tillskrevs Elin Ekblom Bak, möjligen kan någon annan ha varit sist på bollen.
I Älta vill denna skribent framhålla lagkaptenen Siri Frimodig, lagkapten och spelfördelare, och Moa Hedell, i hemmalaget Irma Helin och Madeleine Stegius.

Text: Thomas Nilsson