Skador på Krillan när AIK vann derbyt

Det klassiska derbyt mellan Djurgården och AIK slutade med en inte oväntat bortaseger, 4-1 till AIK. Men det man lär komma ihåg är att inte mindre än fyra spelare (!) fick bäras ut från planen.
AIKs Helen "Honken" Holmgren bärs ut på bår. FOTO: Anders Henrikson

För första gången i år spelades en match på Kristinebergs IP där Djurgården hade sin hemmaplan tills för några år sen. Det skulle byggas ett bussgarage och därför fick man flytta till Östermalms IP som sedermera inte godkändes för spel i Damallsvenskan och vidare till stora Stockholms stadion. Åren går, men bussgaraget har ännu inte påbörjats, men det händer mycket i området där Stockholms stad just nu fräschar upp slottsparken.

AIK kom som solklar favorit till Krillan som anläggningen kallas.Medan Solna-laget räknas som ett topplag i Elitettan har Djurgården släppt in flest baklängesmål av alla 14 lag i de första tre matcherna. Även om Djurgården säkert hade för avsikt att komma så nära motståndarna som möjligt, att kanske överraska i derbyt som ibland har sina egna regler, så kan man nog säga att skadorna förstörde mycket för Djurgården.

I den 10:e matchminuten fick tränare Marcelo Fernandez möblera om i backlinjen. Linda Augustsson blev liggande och kunde inte resa sig.18-åringen fick gå ut och ersattes av 17-åriga Fia Grönborg med ett förflutet i Hammarby och Tyresö. Och minuten efter bytet visade AIK sin klass och utnyttjade den första osäkerheten genom Jessica Thorin till en tidig ledning i matchen.

Halvleken ut var AIK det bättre laget, medan det syntes tydligt att Djurgårdens unga trupp fortfarande behöver mycket tid för att finjustera spelet i de olika lagdelarna samt lagdelarna emellan. Och det saknas just det som AIK har - erfarenhet. Petra Andersson och Madeleine Tegström ger AIK:s mittfält en tyngd som Djurgården inte kunda rubba. Strax innan domaren Camilla Eriksson (Hallen) blåste av den första halvan av matchen fick publiken höra ytterligare en Djurgårdsspelare skrika av smärta. 17-åriga backen Emelie Eriksson kunde inte fortsätta och fick bäras ut precis som Linda Augustsson. I den andra halvleken började man istället direkt med en av de äldsta spelarna i truppen, 23-åriga Jenny Svennefelt.

Med lite mer än tre minuter spelad i den andra halvleken utökade Jessy Sharro (fd Djurgården) till 2-0 och när en timme nästan hade fullbordats avgjorde Helén Holmgren med sitt 3-0. AIK var det bättre laget, med en mycket mognare spelstil och en spelidé som fungerar och som har inskolats. Trots att man har tappat många spelare från fjolårets trupp är en hel del kvar medans Djurgården egentligen fick börja om från början. Det är en av skillnaderna.

Men nästan direkt efter AIK:s 3-0 gjorde Djurgårdens lagkaptén Alexandra Höglund mål på ett långskott. I den 66:e matchminuten var det dags för nästa skada. Lisa Grönborg föll ihop efter en närkamp och grät av smärta. Inte igen, hoppades publiken, men även Grönborg fick gå ut och 17-åriga Amanda Chidli ersatte. Jessy Sharro gjorde matchens sista mål och i den 84:e minuten var det dags för Helén Holmgren att liggandes på bår lämna planen. Hon drogs ner av en Djurgården spelare och hade även hon mycket ont.

Matchen slutade 4-1 till AIK och därmed är Solna-laget första förföljare för den ledande duon bestående av Sirius och Hammarby medan Djurgården nu hamnade på jumboplatsen i Elitettan. Nästa bortamatch innebär ingen lång resa för de fd svenska mästarna. Det är bara drygt sex mil norrut till serieledarna IK Sirius...

Uppdatering, torsdagen 2/5: Enligt rapporter på Djurgårdens hemsida befaras det att Linda Augustsson har brutit nyckelbenet. Både Lisa Grönborg och Helén Holmgren ska undersökas på en möjlig korsbandsskada, Emelie Eriksson hade ett bödande sår.
FOTO: Anders Henrikson

DIFDAMsaman 2013-05-05 19:32

AIKDAMfotbolls andra seger mot djurgården i serie match under hela sin exsistens skulle vi skrivit här också det har bara hänt en gång tidigare och det var då sofia åhman stod i mål då gugga hade vridit sin axel ur led resten av derbyna mellan dif och aik har djurgården helt enkelt kört över aik med 7-0 eller 5-0 2-1 2-1 2-0

DIFDAMsaman 2013-05-05 19:32

AIKDAMfotbolls andra seger mot djurgården i serie match under hela sin exsistens skulle vi skrivit här också det har bara hänt en gång tidigare och det var då sofia åhman stod i mål då gugga hade vridit sin axel ur led resten av derbyna mellan dif och aik har djurgården helt enkelt kört över aik med 7-0 eller 5-0 2-1 2-1 2-0