Femte förlusten för Djurgården

För nästan exakt fyra år sen förlorade Djurgården med 0-4 i Malmö, men man kom slutligen ändå på en bra sjätte plats i Damallsvenskan. I dag blev det åter igen förlust, denna gång 1-2 hemma mot Limhamn Bunkeflo 07 och det är fullt möjligt att Djurgården får möta Nyköping och Enskede nästa år.
Sällan kunde Djurgården hota LB 07 - här räddar Josephine Frigge före Fia Grönborg (Foto: Rainer Fussgänger)

De skånska gästerna tog kommandot från början på Stockholms stadion och pressade Djurgården tillbaka. Det var ganska tydligt att man var ute efter ett tidigt mål för att ta full kontroll på matchen, men Djurgården försvarade sig tappert och duktiga målvakten Tove Engblom kunde man tacka att LB 07 inte fick matchen dit man ville.

Istället blev det ett rätt så överraskande underläge. Med ett distinkt och härligt skott gav nämligen Olga Langenskiöld Djurgården ledningen i den 23:e minuten, ett mål som chockade skånskorna och matchen som dessförinnan varit ganska ensidig blev mera öppen och om Djurgården bara orkat, hade man kanske kunnat stänga matchen och ta sin första trepoängare I Elitettan.

Istället gick man till halvtidsvila med 1-0 och en bra förhoppning om att kunna vinna sin första match. Första vinsten när nästan en fjärdedel av säsongen har spelats hade varit oerhört viktigt för Djurgårdens moral, men så hade man otur kort efter andra halvlekens början.

Ett inlägg av Linnéa Katra träffade Elin Nilsson i armen och bollen studsade i Nilssons ansikte vilket gjorde ont. Medan backen försökte återhämta sig pekade domaren Susanne Borg Pilhamre utan tvekan på straffpunkten. Malin Pettersson förvandlade den säkert till kvittering och energin som LB 07 hade kommit med ut ur pausen ökade ännu mera.

Det känns som om att Djurgården inte riktigt orkade hålla emot. Många felpassningar, nästan aldrig vinner man andra bollar plus att man håller bollen uppe i motståndarens planhalva alldeles för kort tid. Laget verkade trött och osäker och när Leyla Gungör frispelades i den 72:a minuten hade Engblom ingen chans. LB 07 tog en mycket välförtjänt ledning och försvarade detta resultat utan att vackla.

Efter sex matcher kan nog konstateras att det kommer att bli mycket svårt för Djurgården att hålla sig kvar i Elitettan. Div 1 södra Svealand nästa ser det ut som, om man inte kan skapa ett litet fotbollsunder i den anrika klubben. Både laget och ledningen ställs dock inför en otrolig svår uppgift. Det är ett väldigt ungt lag som dessutom måste finna sig. Det saknas både erfarenhet och rutin samt samspelet och tid. Samtidigt får konstateras att alla är mycket engagerade med sin uppgift som dock kanske är för svårt.

De nästa två matcherna borta mot Hovås Billdal och hemma mot QBIK kommer att visa vägen. LB 07 har klättrat upp till en 6:e plats och man är obesegrat i fem matcher nu.