EM-nationerna på besök i värdstäderna

I ett försök att höja pulsen inför sommarens EM har SvFF har i samarbete med EM:s värdstäder bjudit in de deltagande nationerna till ”sina” städer i sommar. Detta för att öka intresset för fler nationer än Sverige och för att skapa fler profiler inom damfotbollen. Det första av besöken ägde rum tidigare i veckan då Växjö välkomnade Island.

Island som spelar två av sina gruppspelsmatcher och som bor i staden under turneringen var representerade av spelarna Thora Helgadottir och Sara Björk Gunnarsdottir, till vardags i LdB Malmö, damlandslagets förbundskapten Sigurður Ragnar Eyjólfsson samt herrförbundskaptenen Lars Lagerbäck.
Besöket innefattade ett fullspäckat schema där den isländska delegationen bland annat besökte högstadieskolan Teleborg Centrum (som har en tydlig fotbollsprofil). Den Isländska delegationen deltog vid en av skolans schemalagda träningar, som bedrevs på ”Sportfältet” som är Islands träningsanläggning i sommar.

Become the Home Team
Man deltog också vid en tränarträff med ungdomstränare från klubbar i hela distriktet, där det också fanns ett antal lokala flicklag på plats.
–Målet med det vi kallar ”Become the home team” är som alltid att följa konceptet ”Winning ground”. I allt vi gör är målet att vinna mark för damfotbollen, säger Göran Havik, organisationschef för UEFA Dam-EM 2013.

Tanken med besöken är självklart att lagen ska känna sig varmt välkomna till den spelort de bor på under sommaren, men också att lyfta fram damfotbollen och engagemanget för turneringen lokalt.
– Att få möjligheten att få hit spelare från de deltagande nationerna är väldigt viktigt för oss. Eftersom Sverige inte spelar någon av sina gruppspelsmatcher i staden måste vi aktivt jobba för att öka intresset kring ”våra” lag i staden. Vi får då också som stad möjlighet att visa vårt goda värdskap och presentera oss för våra gäster som kommer till sommaren vilket också är en viktig uppgift som värdstad säger Anna Sjödahl, lokal projektledare i Växjö.
Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Norge, Ryssland, England och Holland har gett positiv respons till inbjudan och man tittar nu på datum som kan passa för besöken.

Taggar: ,