van de Ven glänste när Tyresö vann

Tyresö FF vann på onsdagskvällen toppmötet mot Örebro. Kirsten van de Ven glänste och förutom sitt mål jobbade hon även fram en straff. Toppmötet slutade 3-0 i Tyresös favör.
KIrsten van de Ven på väg att göra 1-0 för Tyresö. FOTO: Anders Henrikson.

Senast KIF Örebro besökte Tyresö i tävlingssammanhang var i premiären förra säsongen, Örebro åkte på storstryk (7-0) och gick sedan en hård och tuff säsong till mötes. I år har KIF Örebro överraskat många, och det var nog få – om ens någon, som trodde på en liknande utskåpning denna gång. Men serieledande Tyresö var ändå favoriter och vid seger hade de chans att rycka i tabellen. Tyresö tog också den chansen. Värt att nämna är att Tyresös skyttedrottning Christen Press inte var med i matchen då hon åkt i väg till Kanada för att spela landskampå med USA. KIF Örebro saknade också sin anfallsstjärna Sara Michael som är borta hela vårsäsongen.

Kirsten van de Ven, som gjort 6 mål i Damallsvenskan före dagens match, var på spelhumör även i dag och det var hon som grundlade Tyresös seger. Ledningsmålet prickade van de Ven in redan efter 9 spelade minuter. Hon fick en passning från Marta på vänsterkanten och strax utanför straffområdet hade hon gott om tid på sig att placera in 1-0.
- Det var skönt att göra ett tidigt mål, vi vet att KIF Örebro är ett tufft lag, så det var skönt. Jag fick en jättebra boll från Marta. Jag fick tid på mig och då såg jag att målvakten var lite för långt till vänster. Då kunde jag placera in bollen, det kändes bra, säger van de Ven till damfotboll.com efter matchen.

- Som jag ser det vid första målet tar vi ett felbeslut och det kanske är lite för naivt. Planen var att försöka spela vårt spel så bra som möjligt, jag tycker vi visar det stundtals i första halvlek. Tyvärr först efter att vi släppt in ett mål, säger KIF Örebros lagkapten Elin Magnusson efter matchen.

Det skulle komma mer från Tyresö och mer från van de Ven. Tio minuter innan halvtidsvilan kom hon fri med KIF Örebros målvakt Stephanie Labbé. Van de ven vickade bollen åt höger och kolliderade sedan med Labbé. Domaren pekade på straffpunkten och Marta slog sedan in 2-0.
- Jag kunde inte stå på benen längre, målvakten tog min fot, annars hade jag avslutat själv. Det var perfekt att Marta satte den iskallt, säger van de Ven om straffsituationen.

Elin Magnusson såg lite annorlunda på just straffsituationen.
- Det är lite slarvigt, vi har hörna först och får inte till ett avslut, det är smådetaljer. Jag tycker inte att det var straff, men samtidigt hade Tyresö fått två frisparkar innan som inte var frispark, där de gör så att det ser ut som att det ska vara frispark. Bland annat får jag en emot mig när jag inte ens nuddar, och då måste vi som lag se att vi måste vara smartare, säger Magnusson till damfotboll.com.

Efter straffmålet och 2-0 kändes matchen avgjord. KIF Örebro skapade några chanser med Tyresös seger var aldrig hotad. Sanna Talonen och anfallskollegan(!) för dagen, Sara Larsson slet tungt mot Tyresös försvar men fick för få bollar att jobba med. Irena Martinková och Elin Magnusson drog ett tungt lass på mitten menV Örebro hade ändå svårt att skapa klara målchanser.
Istället var det ett tekniskt nummer av Veronica Boquete som definitivt satte punkt för denna tillställning. ”Vero” visade prov på fin teknik när hon drog in 3-0 med vänstern i den 61:a minuten.

Efter det hade Tyresö möjligheten att göra fler mål och KIF Örebro kunde ha reducerat. Tyresö rycker åt sig en 6-poängsledning i Damallsvenskan.
- KIF Örebro hade inte tilräcklig kraft att hota oss, så upplevde jag det sen, säger van de Ven och sedan diskuterar vi det där målet som hon gjorde i matchen mot Linköping.

Målet som Press kanske borde ha fått men som nu står på van de Ven.
- Om domarna inte räknar målet i första läget så, ja – då har jag egentligen gjort 6. Men Press får ha det målet om hon vill, det är inget problem för mig. 7 eller 6 mål, det spelar ingen roll, säger van de Ven med ett leende.

Det märks att hon är på spelhumör just nu. Och i Christen Press frånvaro fick hon idag chansen att glänsa lite extra. Den tog hon.med besked.

FOTO: Anders Henrikson

Martin 2013-05-30 00:37

Ett diplomatiskt sätt av Magnusson att säga att hon anser Tyresö filmar eller förstärker situationerna alltså, mycket tråkigt om så är fallet då laget är mer än tillräckligt bra för att inte behöva använda sig av såna 'hyss'.

LFC-Malmö var riktigt bra på den punkten. Hårt men schysst spel men det var nog mycket tack vare att domaren höll en riktigt bra nivå.

Alva Nilsson 2013-05-30 02:24

Jo, jag tyckte att det var straff. Men samtidigt blir jag lite förbryllad. Jag kan inte regelboken utantill. Absolut inte. Men om det är straff så är det det för att Labbé berövar van de Ven på ett friläge. Ska det då inte vara frilägesutvisning?

Vet att den diskussionen gick var i premiären 2010 (Linköping - Göteborg) då Lindahl kolliderade med Sällström och fick rött.

Och samma fråga gäller nu som då. Vart ska Labbé ta vägen? Hade van de Ven inte puttat bollen åt höger så hade Labbé varit på bollen. Nu försvinner bollen just innan smällen och Labbé har ingen chans att undvika att riva ner van de Ven.

Men som sagt, min känsla var ändå att det var straff. Men jag hade gärna sett fyra repriser på situationen.

I övrigt tyckte inte jag att Tyresö föll lättare än någon annan, men de fick fler domslut med sig än Örebro. Ibland rätt, ibland fel. Örebro var, vid flera tillfällen, rejält irriterade över domslut - så mycket förstod jag. Om Tyresö filmar? Nja, jag upplevde det inte så.

Silverstolpe 2013-05-30 11:48

Elin Magnusson var kanske lite besviken direkt efter matchen. Jag upplevde straffsituationen som ganska klar. Målvakten rör inte bollen men river ner spelaren i straffområdet.

Rainer Fussgänger 2013-05-30 12:51

Det finns spelare som faller snyggare än andra och vi vet väl vem dem är i Damallsvenskan. Kirsten brukar inte vara en av gänget som spelar för olika lag.

Frilägesutvisning eller målchansutvisning som det numera heter. En regel som behöver modifieras. Kanske fixar Blatter & Co. detta nu på sitt stormöte på Mauritius (alla andra ställen hade varit för avlägsna).

Gällande regeln lyder så här:

En spelare, ersättare eller ersatt spelare ska utvisas om han begår
någon av följande sju förseelser:

- förhindra en uppenbar målchans för en motspelare som rör sig mot
spelarens mål genom en förseelse som bestraffas med frispark
eller straffspark

Hade Kirsten van de Ven en målchans när hon fälldes av Stephanie Labbé, borde domaren följdaktlig visat Labbé det röda kortet. Men jag såg inte matchen.

davidfermin 2013-05-30 18:53

tycker det låter som elin är lite dålig förlorare och bitter över den egna lagets oförmåga