AIK vinnare i derbyt mot Hammarby

På ett soldränkt Kanalplan i Stockholm var det derby och toppmatch i Elitettan mellan hemmalget Hammarby och AIK. Derby, då kommer Stockholms-publiken även en spdan här dag. Det var 832 personer på plats, vilket skapade en bra stämning runt planen. AIK vände 0-1-underläget till seger med 2-1 och därmed delar inte mindre än fyra lag förstaplatseb i serien på lika poäng.
Inbytta Jessy Sharro gör målet som vände underläge till AIK-seger. FOTO: Magnus Neck

Före matchen hade Bajenfans ordnat en supportermarsch från Skanstull till Kanalplan. Lagen hade övertaget i var sin halvlek och det hade kanske varit mest rättvisande med ett oavgjort resultat.

Redan i femte minuten tog Hammarby ledningen genom Greta Holmberg. Hon nickade in en riktigt bra högerhörna lagd av Ellen Gibson. Bara några minuter senare fick man åter en bra chans när genom en indirekt frispark någon meter in i straffområdet. AIK- målvakten tJenny Nauwelaerts de Agé tog bollen efter vad domaren och stora delar av publiken ansåg var en bakåtpassning, medan målvakten och övriga AIK:are tyckte att det var ett ofrivilligt bakåtpass eller rensning som gick till målvakten. Domaren avvaktade några sekunder och blåste först efter att publiken skrikit på frispark. Dock ledde frisparken inte till något.

I första halvlek var det Hammarby som hade chanserna och var mycket bättre än AIK:arna som uppträdde förvirrat i försvaret och inte alls fick till något anfallsspel. Deras farligaste chans var ett skott långt utifrån som blev väldigt högt och farligt då Hammarby-målvakten Hilda Carlén hade solen i ögonen. Hon lyckades dock få händerna på bollen och hålla den utanför mållinjen.

AIK- tränaren Mattias Eriksson sade efter matchen så här om första halvlek:
- Hammarby spelade bra i första halvlek. Vi ska inte ta ifrån Hammarby det, men vi var inte bra. Vi var nog lite nervösa i första halvlek.

Inför andra halvlek tog AIK in Jessy Sharro istället för Stephanie Wroblewski. Efter några minuters spel utan målchanser för lagen, började AIK ta tag i spelet och skapa chanser främst genom Sarah Fredriksson som hade flera chanser att göra mål, men Carlén i Hammarby-målet räddade allt.
Kvitteringen av AIK kom i 66:e minuten genom Jessica Thorin som nickade in ett inlägg från vänsterkanten. Bara fem minuter senare kom även det som skulle bli segermålet. Inhopparen Jessy Sharro gjorde 2-1 efter ett inlägg från höger av Daniella Chamoun.

Hammarby försökte, men kom inte upp i första halvleks standard. Med de chanser och övertaget man hade då borde hemmalaget ha gjort fler mål. Matchen slutade med 2-1 seger för AIK.
AIK-tränaren var så klart nöjd efter matchen och sa följande:
- Vi är ett bra anfallslag och började lite trevande i andra också men när vi får spela anfallsspel på offensiv planhalva och de inte riktigt orkade, då är vi svåra. Sen gjorde vi lite förändringar och spelarna gjorde det bra också. Vi hade ett väldigt bra stöd av några av våra supportrar och har haft det i våra senaste matcher. Det lyfter oss. Det är skitkul!

Om fortsättningen i serien säger han så här:
- Det är tre lag som är väldigt bra. Eskilstuna kommer nog också att räknas in där i eftermiddag. Det är nog inte helt omöjligt. De är på väg underifrån. Det är en otroligt jämn serie. För inte så länge sedan trodde många att Sirius och Hammarby skulle rusa iväg.

** Matchfakta**:
1-0 Greta Holmberg (5) 1-1 Jessica Thorin (67) 1-2 Jessy Sharro (71)
Publik 832

Text: Eva Fransson

Taggar: ,