Komfortabel seger för Sirius Dam

Det har talats om tåg som stannat, om måltorka och andra bekymmer. I kväll visade Sirius Dam med all önskvärd tydlighet att det inte finns någon täckning för sådant när de slog tillbaka AIK med 3 – 0 på ett imponerande sätt.

Matchens första minuter handlade om en viss AIK-press men sedan var det slut med det roliga för gästernas del. Redan i 10:e minuten slog en för dagen glödhet Sarah Storck an tonen med ett mäktigt skott strax över. Och bara minuten efter viner nästa Storck-kanon strax över ribban.
Tredje gången gillt ännu en minut senare. En frispark med avsändare Mikaela Björklund dalade förbi målet. Sarah Elnicky såg till att putta tillbaka den på plats och Sarah Storck fick på en bredsida. Bollen studsade sakta och nästan försynt förbi en chanslös Jenny Nauwekaerts de Agé i AIK-målet.
Sirius kopplade på allvar grepp om spelet och vann allt fler fighter över hela banan.
Det gav också utdelning när Malin Winberg fick på ett snyggt inlägg rätt in i getingboet framför AIK:s mål. Efter en del virkande kring målet är Sarah Storck åter framme och 2 – 0 är ett faktum
I situationen efter löpte AIK:s Sarah Fredriksson sig fri på högerkanten och fick på en strykare som touchade fingrarna på Emelie Almesjö. Därefter smög den förbi en AIK-anfallare som inte hann få ordning på fötterna innan Sirius Malin Winberg tryggt ordnade upp situationen.
AIK flyttar upp positionerna och farligaste chansen kom när Sarah Fredriksson löpte sig fri. Emelie Almesjö utmanade med en djärv utrusning och snodde kulan precis framför fötterna på Sarah innan hon fick på skottet.
Strax därefter inträffar en otäck situation när hemmalagets Malin Winberg får ett stenhårt skott i huvudet och blir liggande ett tag innan hon hjälps av planen. Stina Melin ersätter och senare hämtas Malin av ambulans eftersom man befarar en hjärnskakning
.
När domaren blåser igång andra halvlek visar Sirius tydligt att man inte tänker slå sig till ro med de två som redan kvitterats ut. Laget sätter högsta fart och det hinner bara gå fyra minuter av halvleken när Sarah Storck tycker att det börjar bli dags för ett mål igen. Hon drar upp ett anfall på högerkanten och lägger in en lågt placerad boll rätt på fötterna på Fanny Andersson som skickar den vidare till Julia Lyckberg som säkert placerar den i högra hörnet.
Efter målet slår Sirius av lite på tempot och AIK tillåts öka trycket en smula. De chanser de skapar hinner dock aldrig bli riktigt farliga innan hemmalagets väldrillade försvar sopar rent framför dörren.

Den månghövdade hemmapubliken kunde fortsätta att glädja sig åt ett Sirius som med all önskvärd tydlighet visade att man tagit sig till toppen av tabellen för att stanna där. Däremot hade den svårare att glädja sig åt de – visserligen blåsvarta – moln som började torna upp sig på ett rätt tråkigt sätt.

När det återstod drygt tio minuter av matchen kom molnen loss i ett episkt skyfall som gjorde alla försök till spel mer eller mindre omöjligt eftersom bollen stack iväg lite hur som helst. Alla försök att bygga upp ett spel föll platt och det var aldrig aktuellt med vare sig utökad ledning eller reducering.
Sammanfattningsvis var detta en match som Sirius i allmänhet ägde större delen av tiden och i synnerhet blev det tydligt när Sarah Storck, som med en kvart kvar tvingades gå av banan med kramp, fick fatt på bollen och stressade AIK:s försvar sönder och samman.
En stabil, kompetent och spelskicklig seger som höll kvar Sirius i serieledning. En serieledning som man i dag visade att man förtjänar.

Text: Mats Karlström

Taggar: ,