AIK uddamålsvann slaget på Hovåsvallen

Hela 242 personer hade letat sig till Hovåsvallen denna fagra julikväll för att se dessa föreningars första möte någonsin i tävlingssammanhang.. En närmast kontinental starttid (19.30) gjorde att morgonens blåst och regn hade hunnit förbytas mot vackert sommarväder och vätan torkat bort. Den fina spelplanen, nyligen utsedd till officiell träningsarena under UEFA Dam-EM, gav utmärkta förutsättningar för bra fotboll. Det blev också så.

AIK, normalt som skickligast på sitt konstgräs, trillade boll på ett imponerande sätt med fina kombinationer. Det som gjorde matchens helhet så kvalitativ var att Hovås Billdal stod upp mycket bra och presterade själva fin fotboll. Micael Berndtsson, Hovås Billdals duktige tränare, hade inför matchen pratat om att AIK ofta inleder i högt tempo och att det gällde att stå upp och försöka ha bollen så lite som möjligt på egen planhalva. Det lyckades till viss del, även om AIK av ren skicklighet emellanåt nystade sig igenom Hovås Billdals mittfält. Redan i den fjärde matchminuten provade bortalagets utmärkta Daniella Chamoun med ett skott som dock gick strax över Sandra Bjurtegs ribba. AIK skapade ett visst tryck här men hemmaförsvaret rensade effektivt, bland andra Sigrid Olsson utmärktes med sitt skickliga försvarsspel.

Hovås Billdal lyfte sig succesivt och skapade matchens första hörna i den sjunde matchminuten, som vanligt fint slagen av Taina Hartikainen, dock resultatlös. Ibland känns det som att finska landslagets ”scouter” missat att titta på Elitettan, för med det tillslaget hade nog Taina varit en klar resurs för finskorna i stundande EM.
Minuten efter skapade Sara Baldebo hemmalagets bästa målchans så långt när hon nästan fri oroade utmärkta Jenny Nauwelaerts de Agé i AIK-målet. Lagen började byta chanser och fyra minuter senare hittade Jessy Sharro i AIK en helt fristående Daniella Chamoun som hårfint vinkas av för offside. Men AIK skulle strax få matchens dittills bästa målchans. I matchminut 16 fick nämligen Anna Furberg i hemmalaget bollen på handen/armen i eget straffområde. Olyckligt för Furberg men inte mycket att säga om, solklar straff. Fram stegade lagkaptenen Petra Andersson och drog till stenhårt. Dock i ribbans undersida och ner på mållinjen och ut. Det är en bra straff men millimeterna var inte på Anderssons sida utan snarare på Bjurtegs. Alla på läktaren kunde nog konstatera att det var en händelserik inledning på en match som lite märkligt stod kvar på 0-0.

Hovås Billdal skulle så småningom brandskattas på en spelare. Matilda Östergaard fick först en boll i ansiktet, tog illa och spelet stod still i nästan fem minuter när hon fick ses över. Östergaard kom dock tillbaka i spel men byttes ut i minut 35 efter flera tuffa närkamper. Det sista vi hörde var en befarad fraktur på hennes arm, och i så fall fortsätter skadeeländet för den 25-åriga mittfältaren. In istället kom Nanna Jansson. AIK hade skapat en del fina chanser, i matchminut 21 fick vi se en fint slagen boll av Chamoun som helt friställde Sarah Fredriksson. Hon vinkades av för offside men vi som satt i linje kunde konstatera den var felaktig och att AIK berövades på ett friläge. AIK:s första hörna i matchen kom några minuter efter utan att dock resultera i något mål. I matchminut 31 kom så Hovås Billdals Louise Nordenberg loss, var helt fri, utmärkt löpt i kamp med försvrare. Nordenbergs avslut gick strax utanför AIK-keeperns högra stolpe och det var inte mycket som skiljde från ett ledningsmål. Hovås Billdal trummade på alltmer och första halvleks sista kvart blev hemmalagets. En dubbelhörna i matchminut 38 skapade viss oro i AIK-boxen och i matchminut 45 gör AIK:s Elin Bragnum en magnifik brytning, på boll, i eget straffområde. Vi gick till halvtidsvila med ett mållöst resultat. Men underhållning hade vi bjudits på!

Andra halvlek inleddes med en hörna för hemmalaget men som vanligt var Nauwelaerts de Agé på rätt plats. Nanna Janssons skott i matchminut 54 var en riktig projektil och vi kunde ha skrivit 1-0 för hemmalaget. Istället närmade vi oss 60 minuter och här skulle matchen få ett viktigt och kanske direkt avgörande skede: Hemmalagets Anna Furberg gjorde ner AIK:s Sarah Fredriksson som hade hyfsat fritt fält framåt, dock inte ”sopren”. Domaren, som tidigt aviserade att han ville prata med Furberg, visade så småningom rött kort. Ett direkt rött kort (Furberg hade ingen varning) i det läget kändes väldigt tufft och frågan var hur det rent psykiskt, utöver fysiskt, skulle påverka hemmalaget. Den efterföljande frisparken AIK fick, i utmärkt läge rakt framifrån just vid straffområdetgränsen, förvaltades dock inte. Chamouns skott gick en bit över men hon skulle snart göra avtryck i matchen ändå.

Hovås Billdal vek inte ner sig utan krigade på och hade Sara Baldebos skott i 61:a minuten varit någon decimeter längre in mot Nauwelaerts de Agés högra stolpe kunde nollan spräckts där. Istället kom Daniella Chamouns minuter. I den 69:e sköt hon ett pressat hårt skott som Bjurteg räddade med en utmärkt reflex. Chamoun hade ryckt sig fri till vänster inne i straffområdet. Strax efter missade hon dock inte och vi skrev 0-1 i matchminut 71. Ett jättefint avslut med yttervrist rakt upp i Bjurtegs högra kryss efter ett flygande anfall. AIK hade fått utdelning.

Under den sista delen av matchen bevittnade vi mycket kamp, Hovås Billdal försökte och vaskade bl a fram en hörna i den 84:e minuten. En modig utboxning av Jenny Nauwelaerts de Agé klarade upp situationen för AIK den gången och bortalaget kunde spela av matchen på ett rutinerat sätt trots att hemmalaget försökte och försökte. Vi såg oerhört många trötta spelare efter kampen. AIK vinner matchen med 1-0 i solen på härliga Hovåsvallen och en nöjd Mattias Eriksson, tränare i AIK, kunde konstatera att hans lag bärgat tre tunga poäng i kampen om en allsvensk plats. Hovås Billdal får slicka såren och resa till returmötet (serien vänder) i Stockholm på lördag utan Anna Furberg (avstängd) och frågetecken för Matilda Östergaard.

Text: August Dunér