Föga distinkt i duellerna av Sverige

I EM-premiären fick både Sverige och storpubliken på Gamla Ullevi en påminnelse. Inte om hur bra laget kan vara när man verkligen spelar ut, snarare om hur dyrbart det är att sumpa sina bästa målchanser.
Kosovare Asllani laddar på utan att lyckas.

Slutsiffrorna 1-1 efter en match som innehöll två svenska straffar var förstås en missräkning. Både för Sverige och straffskyttarna.
- Jag ville skjuta till höger om målvakten, hon chansar och går dit, sade Kosovare Asllani som fick det andra svenska strafförsöket men ingen utdelning.

När Lotta Schelin fick chansen med straff nummer ett visade Stina Lykke Petersen sina kvaliteter i en-mot-en-lägen, som hon varslade om redan i början av veckan, och räddade.

Därmed hade hon utraderat en del av det övertag som normalt tillfaller skytten i de täta duellsituationer som straffskytte är.

En sak stod klart när Sverige fick ännu en chans på straff att ta sig upp i ledningen. Skytten skulle behöva ha mod liksom en perfekt balans och tillslag för att näta bakom den heltaggade danska keepern.

Kosovare Asllani hade det första men inte det senare och brände nästa ypperliga möjlighet. Stina Lykke Petersen kallade straffen för lös, Pia Sundhage fyllde på med "inte bra" till TV4 medan huvudrollsinnehavaren själv konstaterade:
- Andra får bedöma, men sånt händer. Det visar också på karaktär att jag vill ta den, analyserade hon en stund efter slutsignalen.

Synd bara att blixten skulle slå ner två gånger på samma ställe isåfall. Kosovare Asllani var någonstans också medveten om att målvaktens beslut överlistade hennes och hur mycket Sverige förlorade på att bollen inte gick in i mål i andra halvlek som mer och mer handlade om hemmalaget.
- Det är små detaljer från att sätta en straff och inte. Jag har inte missat en straff på länge och jag ångrar inte beslutet att ta straffen, sade hon.

Är du beredd att skjuta nästa straff för Sverige?
-Jag tror Marie får ta den.

Beslutet som ställde Kosovare Asllani öga mot öga med matchens lirare rörde också Marie Hammarström. Ett snabbt avgörande, när Hammarström märkte Asllanis glöd.
- Jag förstod att Lotta inte ville slå den andra och då fick jag ögonkontakt med "Kosse". Hon sa: jag tar den Marie och då fick hon göra det. Jag har fullt förtroende för "Kosse", hon är en målskytt, sade Marie Hammarström.

Vad händer eller vad händer inte i matchen för er?
- Vi börjar första två minuterna hela laget med känslan att vi är på gång, som mot England. Sen faller vi in i osäkerhet och blir lite tagna av stundens allvar, blir utspridda och får inte ihop försvarsspelet alls. Danmark gör det bra och rullar upp oss.

Är 1-1 ett surt resultat?
- Ja, såhär i efterhand, om vi tar två raka och hamnar på samma poäng som Danmark och det blir lottning. Samtidigt ser vi idag att det är tuffa lag i EM. Det är inte bara att gå in och ställa ut skorna. Timingen som vi hade mot England måste vi få in igen.

Ni verkar ändå bli bättre och bättre efterhand i spelet?
- Vi är fysiskt starka och tar över mer och mer men Danmark gör det smart och spelar runt bollen. I andra halvlek fick vi mer energi när Lisa byttes in och jag fick flyttas ut. Det kändes ändå som att mittfältet blev lite kompaktare i andra, sade Marie Hammarström.