Holland nästa lag att se upp för

Stormakten Tyskland mot skrällaget från förra EM, Holland kunde väl bara sluta på ett sätt. Nej, inte i årets mästerskap där lagen kryssar sig fram och favoriterna visserligen inte faller men inte heller övertygar mot en allt bredare europeisk elit.
Manon Melis och tyska försvarare spanar efter bollen.

- Tyskland är alltid Tyskland, de är jätteduktiga men vi har analyserat dem och kände att vi kunde göra någonting bra, sade Manon Melis efteråt.

Om EM är veligt och saknar vinnare finns mycket god fotbollsutveckling att beskåda. Senast var det alltså Holland som inte bara övertygade genom att ställa till det för Tyskland med all historik, kunnande och talang.

Dessutom hade det orangea landslaget planer på att krympa ytorna och satsa framåt för egna chanser mot frustrerade motståndare.

Inte bara genom Manon Melis som föralldel sprang och skapade en hel del, Lieke Martens vände upp och tog med sig bollen långt in på offensiv planhalva, de damallsvenska bekantingarna Kirsten van de Ven och Renée Slegers gav bra understöd.
- Vi ville spela kompakt för vi vet att Tyskland är jättefarliga när de får ytor. Vi hade tålamodet och de hade inte så mycket tålamod i andra halvlek. Det är jättemycket ytor på mittfältet och vi försökte utnyttja det, sade Manon Melis.

Alldeles i slutskedet fick Manon Melis en möjlighet att avgöra men det gick om intet. Hela episoden fick henne att böja sig ner mot gräset med besvikna tankar, trots att det var mer än åtta år sedan som Holland knaprade åt sig poäng mot den under lång tid så gedigna tyska lagmaskinen.
- Det var deras hörna och bollen kom långt ut och jag sprang. Kanske skulle jag ha sprungit vidare men jag spelade istället, kanske för tidigt.

Oavgjort var trots missen en seger för Holland som spelade med publiken i ryggen när de spelade som bäst efter paus.
- Det kändes. När jag sprang och alla skrika, det gjorde lite extra faktiskt.

I Växjö handlade publikens uppskattning heller inte om stöd åt de utsatta. Hollands första mästerskapsmatch efter EM-semifinalen 2009 bjöd mer positiv fotboll än den gnetande insatsen den gången och även ett bevis på att odiskutabla topplag allt oftare får se upp för lagen som vill upp.
- Damfotbollen utvecklas så snabbt, för fyra år sedan var det klart Tysklands EM men vi kommer närmare och närmare. För två år sedan var vi rädda för Tyskland men vi har blivit bättre. Respekten har vi fortfarande men vi är inte rädda längre, sade Manon Melis med beröm för laginsatsen.

- Vi har en sån disciplin, inga stjärnor men jobbar hårt för varandra. Det ger energi.

Fyra matcher in i EM har de åtta lagen som varit i aktion var sin poäng. Det är ovisst och svårare att tippa än tidigare. För Holland väntar närmast Norge i Kalmar på söndag.
- Allt är öppet, allt kan hända, sade Manon Melis till sist.

Taggar: ,