Frankrike vidare till kvartsfinal

Frankrike mot Spanien. Många hade stora förväntningar på detta möte mellan två tekniska och skickliga lag. Det var Frankrike som drog det längsta strået och lämnar Idrottsparken i Norrköping med en 1-0-seger.

Frankrike klev ut i matchenoch visade varför man är en av favoriterna i EM. Full fart från början gav utdelning nästan direkt. Louisa Necib, som startade premiärmatchen på bänken, slog en hörna som nådde Wendie Renards panna i den femte minuten. Och Renard, en säker huvudspelare, kunde nicka in 0-1 bakom Ainhoa Tirapu i det spanska målet. Efter det hade samma Necib som spelat fram till målet ett eget skott som räddades över ribban och Renard fick nicka även den efterföljande hörnan – dock utan samma framgång som tidigare.

Frankrike ägde bollen under de första 45 minuterna. Spanien, med Verónica Boquete i spetsen, hade svårt att skapa chanser. Och när Spanien väl tog sig upp och in framför mål nådde avsluten aldrig ända fram och den franska målvakten Sarah Bouhaddi kunde gå till pausvila med nollan intakt.

När domaren Carina Susana Vitualano från Italien blåste igång den andra halvleken kom Spanien ut som ett bättre lag, med ett bättre tempo i benen och redan efter ett par minuter skapades en bra chans. Båda lagen bjöd på mycket spring-fotboll och ett högt tempo i inledningen. Det ledde till en del felpass och en svängig match.

Frankrikes Èlodie Thomis kom in i den andra halvleken och var kanske den spelare som skapade och löpte mest på planen. Hon sprang ifrån ytterbacken Elisabeth Ibarra gång på gång men inläggen och insticken nådde inte hela vägen och det blev aldrig några fler mål i matchen. Även Spanien skapade en del chanser i den andra halvleken men gick mållöst av planen ikväll och får istället sikta in sig på torsdagens match mot Ryssland. På torsdag ställs Frankrike mot England och vid seger vinner Frankrike grupp C. Värt att nämna är också att Frankrike, i och med dagens vinst, är det enda lag i EM som tagit full poäng hittills i gruppspelet.

Spaniens förbundskapten Ignacio Quereda Lavina var nöjd med laget insats efter matchen, men inte helt nöjd med förlusten:
- De hade en chans och gjorde ett mål. Men jag är glad över oss, Frankrike är ett bra lag och vi klarar oss bra, sade han på presskonferensen efter matchen.

Än gladare var, förstås, Frankrikes förbundskapten::
- Jag är glad, vi är etta i gruppen och vann och har gått till kvartsfinal, sade Bruno Bini och sedan berättade matchens spelare enligt UEFA, Laura Georges, om känslorna inför och under matchen.
- Vi visste att matchen var viktig och att Spanien var bra. På slutet var vi skärrade men lyckades hålla undan. Vi var lite överraskade över att Spanien vann över England och de gör en bra insats idag. Det tidiga målet hjälpte oss och jag är glad över att vi höll undan och nu är i kvartsfinal.

waeras 2013-07-16 09:54

"På torsdag ställs Frankrike mot England och vid seger vinner Frankrike grupp C."

Frankrike har väl redan vunnit grupp C. Även om Frankrike skulle förlora mot England (och ligga kvar på 6 poäng) och Spanien vinner mot Ryssland (och hamnar på 6 poäng) så går Frankrike ut som gruppetta då det är inbördes möte som används för att skilja lagen åt vid samma poäng.