Inför Sverige-Italien

Att båda lagen i princip är klara för kvartsfinal kan göra kvällens drabbning mellan Italien och Sverige till en avslappnad historia där båda lagen vågar spela ut. Det är också ett möte som spelar an på historien, Sverige och Italien har spelat flera avgörande EM-matcher tidigare.

Redan i det första Europamästerskapet 1984, vilket som bekant slutade med guld för svensk del stötte lagen på varandra i semifinalen. I dubbelmötet vann Sverige båda matcherna, 3-2 i Rom och 2-1 i Linköping med sammanlagt tre må av Pia Sundhage.

Fem år senare nätade Sundhage igen, så att Sverige kunde ta bronsmatchen till förlängning. Väl där gjorde Helen Johansson 2-1 och den svenska medaljen var ett faktum.

Italien fick revansch med kvartsfinalssegern (mästerskapet "började" då först i semi) 1991, via 1-1 i Malmö och 0-0 i returen.

Om Sverige upprättar trycket för tidiga mål kan det gå lika bra som i Åbo 2009 då Lotta Schelins och Kosovare Asllanis fullträffar i den nionde respektive 19:e minuten sänkte Italien.

Åter till nutid där Italien gick igenom EM-kvalet utan att släppa in ett enda mål. Bland annat det får assisterande förbundskapten Lilie Persson att uttrycka respekt för motståndet.
- Jag har stor respekt för Italiens försvarsspel, nollar man i ett kval oavsett vilka man möter så är det oerhört imponerande. Nyckeln är farten, inte bara i benen utan i huvudet och spelbarheten att vi inte står kvar utan löper för varandra, säger hon och fortsätter:

- Jag har också respekt för anfallen, högersidan med Gabbiadini och gammeltanten Panico på topp.

De fasta situationerna har återigen potential att bli avgörande för svensk del. En utveckling som tog sin början redan i våras.
- Vi började redan i Algarve (Cup) att tävla på träningarna och verkligen vara noggranna, inte bara lägga fasta i slutet som många gör utan att ta med det i spelet. Sen är det bara att se på Nilla, det första målet som hon gör (mot Finland; reds. anm.) är ett urkraftverk, det är fantastiskt.

Hur tävlar ni?
- Genom att sätta poäng på de inslagna, sätta poäng på hur farligt det är, säger Lilie Persson som smått ironiskt inte var helt nöjd med utdelningen mot Finland.

- På 21 hörnor kanske det borde varit något mer mål.

Sverige har Sofia Jakobsson som återhämtar sig från hjärnskakning borta och tummen upp eller ned för Kosovare Asllani kommer definitivt presenteras när laguppställningarna släpps.

Två spelare i Italien har slitit med skador under turneringen. Elisa Camporese kommer att börja på bänken ikväll, Laura Neboli verkar inte aktuell för spel förrän i kvartsfinalen.

Mer om Italien - läs damfotboll.coms reportage

The Observer 2013-07-16 19:47

Det behövdes en halvrisig match och två straffmissar mot Danmark för att Sverige skulle få tillräcklig "tändvätska" för att gå för fullt mot Finland.

Men, som konstateras ovan kanske det borde varit ytterligare utdelning på hörnorna och - ännu viktigare - något mer vanligt spelmål (även om fasta situationer inte är att förakta...).

Så frågan är nu om man även vid ett ledningsmål går för fullt? Finns det tillräckligt med "bensin" (eller är det T-gul i dessa grilltider?) i Sverige för det?