Tysklands första förlust på 20 år

Det var drygt 20 år sedan Tyskland förlorade en match i en EM-finalturnering. Matchen i Kalmar blev historisk i och med Norges sensationella 1-0 seger över ett åter igen blekt Tyskland som kan komma att möta Sverige i en semifinal nu. Norge har åter visat sig vara ett lag som växer i en turnering och kommer att bli mycket svårt att slå.

Tyskland och Norge möttes i en ren gruppfinal i Kalmar Arena: Precis som Italien i gårdagens match mot Sverige avstod Norge från att spela med sin bästa startelva. Tränare Evan Pellerud bestämde sig för att bänka hela sex spelare, däribland löftet Caroline Graham Hansen och veteranen Solveig Gulbrandsen.
Tysklands Silvia Neid ersatte avstängda vänsterbacken Jennifer Cramer med Luisa Wensing.

Anja Mittag bänkades ytterligare en gång till förmån för unga Melanie Leupolz. Den första halvleken bjöd på få målchanser, Norge var dock inte alls rädd för europamästarna och hade även första chansen, en frispark av Emilie Haavi som Nadine Angerer gjorde en bra räddning på. Tyskland kom alrdig upp i det spel som kännetecknat laget under många år: Dszenifer Maroszan som lovordas av många har enligr skribentens bedömning mycket kvar för att vara den klasspelare som hon så gärna vill bli. Hon kunde inte ta tag i det tyska spelet och Celia Okoyino da Mbabi fick alldeles för få bollar att jobba med.

Norge försvarade sig väldigt bra och kom i den sista minuten inför pausvilan till en överraskands ledning när Ingvild Isaksen avfyrade ett skott från vänsterkanten som gick via en tysk spelare in i mål. 1-0 för Norge i halvtid. Tyskland hade mer boll i den första delen av andra halvleken, var dock fortfarande inte i stånd att på allvar hota Norge. Spelet var alldeles för stillastående och Tyskland hade tur att inbytta Caroline Graham Hansens skott räddades av Nadine Angerer i den 65:e matchminuten.

Silvia Neid gjorde sedan ett dubbelbyte och kastade in Anja Mittag och Melanie Behringer för Simone Laudehr och Melanie Leupolz. Marroszan fick kliva ner i banan medan Mittag tog position bakom Okoyino da Mbabi.

Tyskland hade mer boll, men är långt ifrån det lag som någon gång dominerade fotbollen i Europa. Norges försvar täppte till ordentligt och tyskorna hade få kreativa idéer. Man har gjort Norge starkare och det Norge som visade en mycket stark laginsats kan gå hur långt som helst i denna turnering.

Nillan 2013-07-19 00:25

Norge är bra, men visst har Tyskland ett par växlar till. Silvia såg väldigt nöjd ut efteråt, nu slipper dom Frankrike!