Sverige mot Island i kvartsfinal?

För drygt fyra månader sedan slog Sverige Island med 6-1 i Algarve Cup. Ytterligare en landskamp under våren slutade 2-0 i svensk favör. Årets tredje möte kan bli i EM-kvartsfinalen på söndag i Halmstad.
Sara Björk Gunnarsdottir försöker bryta bollbanan efter Anouk Dekker.

- Vi hoppas att få möta Sverige, det tror jag att de flesta spelarna i truppen tycker, sade förbundskaptenen Sigurdur Ragnar Eyjolfsson.

Onsdagens avslutande matcher i grupp C avgör om det blir ytterligare ett nordiskt möte i EM-turneringen. Om England och Ryssland förlorar sina matcher är det med garanti klart att Island byter Småland mot Halland och möter Sverige på söndag. Om trean i grupp C klarar sig vidare väntar emellertid Frankrike för Island.

Några andra garantier finns inte, det visade inte minst de förändrade intrycken av de två lagen som var inblandade i kampen om tredjeplatsen i grupp B.

Holland, som inledde EM med en skrällpoäng mot Tyskland fick varken fler poäng eller några mål och är utslagna. Island, som så sent som i mars förlorade så stort mot Sverige har fått ihop sitt spel och är klart för kvartsfinal.
- Vi har förbättrat oss hela tiden. Taktiskt spelade vi riktigt bra idag och gav allt vi hade, sade Sigurdur Ragnar Eyjolfsson.

Om Sverigematchen i Algarve blev vändpunkten förtäljer inte historien. Men det Island som ställde upp för spel i en avgörande match om tredjeplatsen i EM-gruppen var helt annorlunda disponerat än det lag från öriket som pressade alltför högt och blev hårt straffade i mars.

Samlat försvarsspel för att hantera Hollands snabba anfallare med Manon Melis i spetsen, fast beslutsamhet att utnyttja chansen till ett eget mål, när och om den kom. Island genomförde sitt gruppspel som minst tippade lag utmärkt och på onsdagskvällen tog laget både sin första seger i ett mästerskap och säkrade avancemang på svensk mark.
- Det är stort att spelarna presterade när det krävdes, taktiskt var det utmärkt, upprepade och underströk förbundskaptenen.

En annan isländsk förbundskapten fanns i krokarna, Lars Lagerbäck med ansvar för herrarna men åtminstone ett litet finger i det som Island visade upp för Växjöpubliken.
- Jag är inte inblandad i coachningen. Jag har varit med lite och diskuterat, sedan fick jag ta någon övning på en träning dag efter match, sade han.

En efter en dök också glada spelare med svenskanknytning upp. Sara Björk Gunnarsdottir (LdB FC Malmö) var synbart stolt.
- Första halvlek var den bästa vi har spelat mot ett så bra lag. Taktiken var att spela nere i planen, bli jättekompakta och försöka vinna bollen, sade hon.

Vad har framförallt hänt sedan ni mötte Sverige i Algarve Cup?
- Då var laget långt, men nu är vi inställda att spela på våra styrkor, vara kompakta och vinna närkamperna, sade Sara Björk Gunnarsdottir om utvecklingen.

- Vi har trott på det och det har inte så många gjort. Vi var underdogs.

Det lär ni bli i kvartsfinalen också!
- Det känns bra, inte så mycket press på oss. Pressen är på Sverige eller Frankrike, log Sara Björk Gunnarsdottir.