Inför Norge-Danmark

Ett nordiskt möte i finalen gick om intet, det som nu återstår före söndagens guldmatch på Friends Arena är att utse en nordisk motståndare till Tyskland.

I Algarve Cup har Danmark och Norge mötts flera gånger de senaste åren, med rödvit seger de flesta gångerna.
I mästerskap får vi gå längre tillbaka, i EM 2005 vann Danmark med Katrine S. Pedersen på plan med 1-0 och Solveig Gulbrandsen fick se sig besegrad.

En riktig "naboduell" är att vänta och skillnaderna mellan två lag som formats i samma fotbollstradition är inte så stora.

Medan Danmark har gjort det till sitt kännemärke att hålla i bollen, dessutom utan stress och vänta in lägena utan den riktiga strikern i sin uppställning har Norge desto fler pilar som leder framåt i banan på taktikgenomgångarna.

Fler spelare som tar del i anfallen, fler spelare med målgörarinstinkt i straffområdet ger Norge ett favoritskap hos många bedömare.
- Jag förstår att folk anser oss som favoriter om man ser till de hinder som Danmark fått överkomma. Men det kunde varit annorlunda om de hade vunnit sin första match mot Sverige, som jag tycker att de skulle ha gjort. En tränare tycker aldrig att ens lag är favoriter. Vi har annorlunda gener än journalister, säger förbundskapten
Even Pellerud i försnacket till uefa.com.

Med undantag för reservmålvakten Silje Vesterbekkmo har Norge 22 spelare klara till kamp, mer eller mindre slitna efter tufft matchande. Ingen fara på målvaktsposten, Ingrid Hjelmseth har varit säkerheten själv med sina ingripanden i EM.

Mittfältarna har fått jobba kopiöst, allra mest Ingvild Isaksen och spekulationerna just nu rör ett eventuellt byte centralt, ersättarna i Tysklandsmatchen gjorde ju jobbet utmärkt.

Ingvild Isaksen säger dock själv till NRK att de 13 minuter hon fick vila i kvartsfinalen mot Spanien är all tid bredvid plan hon behöver.
- På torsdag är jag klar. Jag har massor av överskott och energi.

För Danmark är en del av utmaningen att ladda om efter skrällen mot Frankrike. Medaljen är hemma men laget tänker inte slå sig till ro med det.
- Vi vill gå till finalen, speciellt när man är så nära, säger Pernille Harder.

Harder var briljant i kvartsfinalen som spelbar och passningssäker i anfallen, och lika nyttig ett steg bakåt i plan när hon fick hjälpa att försvara i andra delen av matchen.

Det var på "hemmaplan" i Linköping med flera av klubblagsspelarna på läktaren. Torsdagens match gåt nästgårds i Norrköping.
- Hela laget var på plats i landslagströjor, som de hade fått från mig. Det var rätt färger, ler hon.

Kenneth Heiner-Möllers tid som förbundskapten kunde varit över efter sista gruppspelsmatchen. Nu har han satt igång tankarna för att få laget att leverera ännu en insats där man låser upp motståndarna men samtidigt får spela sitt eget spel.
- Vi har bevisat för oss själva, men också för några åskådare vilken fotboll vi vill spela. Vi har spelat bra när vi gått framåt, vi har varit smarta och spelat modigt, säger han till uefa.com.

Inför Norgematchen "lånar" han också in en retorik som de svenska spelarna använde inför sin semifinal.
- Norge är alltid Norge. De är inte samma lag som för fyra månader sedan, ett lag som växer i mästerskapen och har gjort stort intryck.

Nillan 2013-07-25 14:39

Norge är inte ett dugg bättre än Danmark, så det kommer bli jämt. Gillar Danmarks
passningsspel och det försvarspel man visade mot Frankrike. Frågan är om danskarna får hål på Norge om och när man backar hem med 8 spelare.
Kan man bara vara uppmärksam på norskornas kontringar så tror jag på Danmark mot Tyskland i final! Gillar inte den norska spelidén men därimot den danska med säker bollkontroll.