Norge till final efter straffar

Ett tidigt mål på Nya Parken såg ut att ta Norge till Solna. Danmark kvitterade dock sent i den 87:e minuten och matchen blev en rysare som slutade med straffläggning där danskorna haft tidigare erfarenhet., men där Ingrid Hjelmseth blev matchens hjälte och Trine Rönning sköt Norge till Solna.
Varje straffläggning har en hjälte. Norska målvakten Ingrid Hjelmseth kramas om av Toril Akerhaugen.

Trots att matchen officiell var utsåld såg man några hundra tomma blåa stolar på Nya Parken i Norrköping. Ändå får man betrakta 9260 som en mycket bra publiksiffra. Turneringen lever vidare trots att hemmalaget gjort sorti.

Danmarks tränare Kenneth Heiner Möller gjorde en ändring i startelvan jämfört med kvartsfinalen. För målskytten Johanna Rasmussen (Kristianstads DFF) startade fd Linköpings-spelaren Julie Rydahl. Flera spelare i det danska laget hade sagt att Norge är deras drömmotståndare och att detta semifinal skulle bli deras största match hittills i karriären.

Norge började med en drömstart och gjorde 1-0 redan i den 3:e matchminuten genom mittbacken Margit Christensen efter matchens allra första hörna. Christensen bröstade in bollen från 3-4 meter framför mållinjen. Danmarks första försök, ett skott av Pernille Harder (Linköpings FC) ställde Ingrid Hjelmseth inte för några större problem. I och med det tidiga målet hade Norge fått matchen precis så de ville ha den. Styrkan i detta norska lag ligger i försvaret med turneringens näst bäste målvakt och med mittbackarna Marit Christensen och Trine Rönning. Framåt rör sig 18-åriga Ada Hegerberg som ett ständigt hot framför veteranerna Ingvild Stensland och Solveig Gulbrandsen. Speciellt Gulbrandsen är ett nöje att se på mittfältet: teknisk, bollsäker, en spelare som kan fördröja och höja tempot och dessutom är målfarlig.

Den 32:a minuten visade Ada Hegerberg vad hon kan göra, en snabb vändning på liten yta och ett skott som gick ribban ut. Ytterligare ett norskt mål hade nog avgjort matchen tidigt.

Det var en bra fotbollsmatch i första halvlek, men den hade inte alls samma fart som gårdagens tillställning på Gamla Ullevi i Göteborg. Norge fick vad man ville efter mindre än 200 sekunder och bevakade ledningen mer eller mindre utan problem. Det snackades om turneringens bästa backlinje under pausen på pressläktaren och det kan ligga någonting i det. Mycket rutin med endast 23-åriga Maren Mjelde (Turbine Potsdam) under 30-årsgränsen.

Danmark fortsatte att ha mer boll i början på andra halvleken och kom även till en bra chans genom Marianne Gajhede (Linköpings FC) i den 53:e minuten, men hennes skott gick drygt en och en halv meter utanför Hjelmseths bortre stolpe. Hur farligt Norges omställningar kan vara såg man strax därefter. Solveig Gulbrandsen hittade Caroline Hansen som testade Stina Petersen som höll Danmark kvar i matchen.

Hansen fick strax därefter lämna planen och åter igen kom Stabaeks anfallare Elise Thorsnes som fick hoppa in i alla matcher hittills. Andra bytet blev Cathrine Dekkerhus in för Ingvild Isaksen. Med 2 minuter kvar ficvk Danmarks Kenneth Heiner Möller byta in två offensiva krafter i Nadia Nadim och Johanna Rasmussen som ersatte Janni Arnth och Julie Rydahl. En anfallare för en mittback vilket innebar en trebackslinje med Katrine Söndergaard Pedersen lite tajtare framför försvararna. Trebackslinjer innebär alltid risker och någon minut efter ändringen var Solveig Gulbrandsen nära att göra 2-0 med ett volleyskott.

De offensiva byten ledde inte till någon väsentlig förändring av matchbilden. Norges försvar kontrollerade det mesta på sin planhalva och med 10 minuter kvar hämtade
gamle räven Evan Pellerud Ada Hegerberg från planen och ersatte henne med Emilie Haavi.

Matchen såg ut att sluta 1:0, men fyra minuter från slutet var det plötsligt Marianne Knudsen som kvitterade för ett annars harmlöst Danmark. Knudsen nickade in ett inlägg från vänster.

Det sena målet gav danskorna adrenalin och de började förlängningen starkare och skapade mer tryck än tidigare under ordinarie tid. Byten ledde till att Norge saknade spetstalangerna Hansen och Hegerberg under förlängningen medan Danmarks slutoffensiv tvingade Rasmussen att agera falsk vänsterback. Norge såg mer och mer trött ut trots att Danmark hade förlängningen mot Frankrike i benen. Danmark offensivare, men Norge farligt med ett skott av Thorsnes som Pedersen räddade.

Den ukrainska domaren Kateryna Monzul försökte förhindra att spelarna drack under bytet, men misslyckades. Så sattes den andra halvan av förlängningen i gång. Där Norge försökte sig på fler omställningar och där Danmark fick en frispark i ett bra läge som Line Röddik satte över målet.

Straffläggning mellan Danmark och Norge:

Hjelmseth räddar Röddiks straff.
0-1 Solveig Gulbrandsen
Hjelmseth räddar Nielsens straff
0-2 Emelie Haavi
1-2 Nadia Nadim
1-3 Maren Mjelde
2-3 Johanna Rasmussen
2-4 Trine Rönning

Even Pellerud bad nästan om ursäkt när han öppnade eftersnacket:
- Alla kan se att det inte var vår bästa match vi spelade idag. Vi hade hoppats försvara oss lite högre upp i banan och sätta press på bollhållaren på mittfältet men det var mycket trötta ben idag. Vi spelade inte så bra som jag hade hoppats men vi har en vass målvakt, sade han.

Att Norge inte höll optimal kondition oroade också lite smått inför finalen.
- Vi har bara två dagar för återhämtning men vi har också fräscha ben på bänken idag. Spelarna som är mest fit kommer att spela på söndag.

Annars koncentrerade sig Even Pellerud förstås en del på det storslagna faktumet - Norge är i final.
- Ja, de flesta är nog förvånade över det och jag räknade inte med det själv. Vi hade satt upp topp fyra men det var ett utsträckt mål.

Kenneth Heiner-Möller förlorade den taktiska duellen, något som grämde honom på presskonferensen:
- Det är alltid ledsamt när min sorts fotboll inte vinner men målen räknas. Norge arbetade hårt, höll nära mellan lagdelarna. Om vi ser på oss själva är vi inte så nöjda med resultatet men vi måste se på prestationen, om vi tar bort de första 35 minuterna spelar vi som förväntat, kanske mer.

Danmark ändrade några straffskyttar jämfört med förra gången, vilket förbundskaptenen förklarade:
- Några hade vi bytt ut under matchen och några som slog straffar i kvartsfinalen hade Norge med säkerhet sett. Men de fem som vi valde ville skjuta.

Text: Raine Fussgänger & Fredrik Hasselgren
Foto: Fredrik Hasselgren

Taggar: ,
Martin 2013-07-25 22:29

Ja tombola-Danmarks 'flyt' kunde inte hålla i sig hela vägen men i den här matchen förtjänade man verkligen att vinna. Norge spelar ett primitivt spel som är usel reklam för damfotbollen där man satsar allt på fasta situationer och motståndarnas misstag och helt saknar ett eget spel.

Det blev verkligen ett mardrömsslut på EM med en final som riskerar att bli den tråkigaste som skådats på mycket länge om inte Tyskland hittar ytterligare en växel att lägga i. Norge kommer ju inte göra något för att bjuda upp, deras Drillo-filosofi bygger ju bara på att förstöra alla intentioner till konstruktivt spel.

Nu ska jag säga något jag aldrig trodde jag skulle säga nämligen: HEJA TYSKLAND, för damfotbollens framtid som publiksport !

Rufus 2013-07-26 19:50

Som jag känner det kommer jag inte att följa Martins exempel och heja fram Tyskland på Friends nu på söndag. Istället tänkte jag ägna mesta tiden åt att beundra arkitekturen och arrangemangen runtomkring denna mastodontarena. Finns säkert en del att hämta där. Mitt drömscenario var att se Sverige och Frankrike mötas i en finalduell där i Solna. Inget ont om de duktiga damerna i Norges och Tysklands trupper, men jag ser det som ett bakslag för damfotbollen om en destruktiv Drillo-Pellerud-taktik à la Norge skulle vinna terräng - igen.

Vaddå - jag är inte bitter! Men min drömfinal hade förstås varit Sverige vs Frankrike. Schelin mot Nécib, Fischer mot Renard, Sundhage mot Bini.