Bubblande glädje

Det var en lång kväll i går för Norges och Danmarks landslag. Det var även en lång natt för alla journalister som ville få svar i den mixade zonen i Norrköping efter semifinalen som slutade med norsk vinst, 4:2 efter straffar. Den sista intervjun påbörjade damfotboll.com kl. 00:24.
Christina Örntoft (Foto: Rainer Fussgänger)

Först ut var en överlycklig mittback. Trine Rönning, till vardags spelande i Stabaek, satte den avgörande straffen och sköt Norge till ännu en mästarskapsfinal.

- Jag var faktiskt helt lugn när jag gick fram för att lägga straffen. Det fanns ingen press på mig eftersom Ingrid hade ju redan räddat två straffar. Sedan när bollen går i mål är det bara en känska av bubblande glädje, det går inte att beskriva detta.

På mittf'ältet har Norge en av turneringens bästa spelare i veteranen Solveig Gulbrandsen. Var det matchplanen att ni skulle ligga så långt tillbaka som ni gjorde?

- Nej, säkert inte, säger Solveig till damfotboll.com.

- De kom fram med så mycket folk och kombinerade bra, det var väldigt svårt för oss och ledde till att vi inte riktigt kom ut där bak. Egentligen ville vi hålla i bollen och gå fram, men Danmark är ett riktigt bra lag. De gjorde en del ändringar i andra halvlek som ledde till att de kom fram ännu mer. Och sen, när de gjorde målet blev det ännu mer stress, vi blev nervös, de gjorde ännu mer tryck och vi blev tröttare vilket är en ganska naturlig utveckling efter att de kvitterade så sent, tycker jag. Tyskorna har en dag mer på sig att vila, mer kan jag inte säga just nu, jag har inte tänkt så mycket på Tyskland fram till nu.

Fd LdB-mittbacken Christina Örntoft var ledsen, men samlad: - De ligger bara där bak, säger hon.

- Samtidigt skapar vi inte så många chanser. Även i förlängningen har vi dominerat spelet, tycker jag. Och haft chansen att göra 2:1.

Var det Danmarks bäta match i turneringen?

- Nja, jag vet inte, svarar Christina. - Vi har även gjort en mycket bra match mot Frankrike fast det hade en helt annan karaktär. Tycker att vi även spelat bra mot både Sverige och Finland. Generellt sett har vi spelat en bra turnering. Jag hoppades verkligen att vi skulle kunna avgöra i förlängningen eftersom Norge såg rejält trötta ut. Vi var överlägsna, men det gick inte. Ingrid Hjelmseth hade läst våra straffskyttar väldigt bra. Det var inga dåliga straffar, men båda som hon räddade sköt i samma hörna som mot Frankrike och jag är ganska säker på att hon har läst detta.

Mycket ledsen var Tyresös Line Röddik som sköt den första straffen som Hjelmseth räddade.

- Jag hörde domaren vissla och blev lite stressad eftersom jag trodde att jag hade lite mer tid, sen satte jag den i samma hörna som mot Frankrike. Det är tomt just nu.

Men Danmark är på väg att bygga nåt bra?

- Jo, det kan bli så, men då måste vi nu lära oss att göra mål, säger Line Röddik och klockan är nästan halv ett när spelarna åker till hotellet och skribenten promenerar till hotellet.

Om ni tittar i vår rubrik WEBB-TV kan ni se intervjuerna på film.