EM - finalnotiser

Spelarna laddar upp och media fyller på utrymmet inför finalen. Damfotboll.com går igenom ett urval av det som uppmärksammas i norsk och tysk press.

Hällande regn och åska i luften, men Norge kunde inte bry sig mindre om det dagen efter semitriumfen. Det fanns annat som störde nattvilan för sista straffskytten Trine Rönning.
- Det blev litet sömn i natt. Jag bor tillsammans med Elise (Thorsnes) och hon somnade med en gång. Och det var så sent att det inte fanns någon att tala med hemma heller. Så där fick jag ligga, säger hon leende till Aftenposten.

Det som väntar ger också upphov till välmående.
- Det blir sjukt att spela inför kanske 50.000 åskådare på Friends Arena. Det gör vi inte i vanliga fall, det är skillnad på att spela inför 250 åskådare mot Sandviken jämfört med 50.000 i en EM-final.

Prestationen mot Danmark med tydlig försvarstaktik väckte inte bara beundran utan också kritik. Caroline Graham Hansen som långa stunder var låst i en mer defensiv roll än vanligt svarar i VG:
- Jag hade gärna sett att jag hade släppts mer fri, men måste man göra sitt jobb. Så ser systemet ut just nu och då tänker jag inte något mer på det, säger hon.

"Vilken målvakt, vilken match. Gratulerar, nu går vi för guld", twittrade norske statsministern Jens Stoltenberg efter semifinalen. På söndag kan han också bidra med instagram-bilder från finalen som han ser på plats, uppger NTB.

Solveig Gulbrandsen har fått hantera en helt annan biljettbokning. På söndag hade hon beställt en resa till Spanien med familjen.
- Det är lite pinsamt alltså. Det var i vintras som jag tänkte att det kunde vara rätt tid för en resa men planeringen var väl inte så genomtänkt, jag hade inte tittat ordentligt i kalendern, säger hon till VG.

Samtidigt som Gulbrandsen kliver ut på planen landar hennes nära och kära i Spanien.

"En seger för förbundskaptenen". Så betecknar Frankfurter Allgemeine den tyska kampanjen som vänt från hotande fiasko till snar succé. Efter två års EM-förberedelser (OS passerade ju utan tysk medverkan) spelar Tyskland sin sjätte EM-final i följd och slog Sverige på vägen med taktiska medel som snabbt omställningsspel. Den svenska offensiven öppnade för ytor som Tyskland kunde använda för sitt segermål, konstaterar tidningen.

Dzsenifer Marozsan är klar över vad som krävs i finalen.
- Vi vet att vi inte kan gömma oss bakom varandra. Vi måste komma till finalen med den inställningen, vara självsäkra och kunna spela vårt spel med full gas. Viljan kommer också att betyda mycket, säger hon till Kicker.

Även förbundskansler Angela Merkel är aktiv inför finalen:
- Den åttonde EM-titeln är inom räckhåll. Jag är säker på att ni alla förbereder er med stort hjärta och passion. Jag önskar er lycka inför finalen och håller tummarna, säger ett telegram till den tyska truppen.

Att Tyskland bara släppt in ett mål hittills i EM handlar mycket om målvakten Nadine Angerers snabba beslutsförmåga och pondus men också om backen Saskia Bartusiak som växt genom turneringen.
- Jag kan vara nöjd. Jag är mentalt och fysiskt stark och fick en bra start. Man kan känna av själv om du spelar en bra turnering eller inte, säger hon till ARD.

Belöningen kom inte minst i semifinalen där hon höll Lotta Schelin under uppsikt och belönades med pris som matchens lirare.
- Det förvånar mig inte, hon är en av de mest underskattade spelarna de senaste åren, säger Nadine Angerer och Bartusiak gladdes åt att lyftas fram - av lagkamraterna
- Det är inte så viktigt vad utomstående tycker om mig. Men det är skönt att höra något från våra egna led, säger hon till ARD som sänder finalen.

I semifinalen hade ZDF åtta miljoner tittare.