Glada norskor längtar efter finalen på Friends

Som under hela EM rådde en glad och upprymd stämning när Norge tränade för sista gången inför den stora finalen på söndagen. Och till skillnad mot Tyskland fanns det gott om tid för samtal med media. damfotboll.com passade på att öva sin hörförståelse i norska.
Ada Stolsmo Hegerberg längtar efter finalen (Foto: Rainer Fussgänger)

När vi sågs senast i torsdags, var du väldigt trött, Maren Mjelde. Hur känns det nu?

- Ja, det stämmer, skrattar Maren. - Nu är jag inte trött. Nu är jag bara spänd och väldigt glad. Arenan är helt sinnesjuk. Det är en fantastisk flott arena. Det blir en otrolig upplevelse att få spela här, säger ytterbacken som till vardags lirar i Turbine Potsdam.

- I morgon kommer det ju även finnas mycket publik där ute, det är verkligen något av en dröm som kommer till uppfyllelse, säger Mjelde. - Ikväll kommer vi nog inte att göra så mycket. Vi ska vila, förbereda oss för morgondagen. Jag brukar sova väldigt gott, jag tror jag kommer att klara det att somna som vanligt. Efter finalen har jag en vecka fri och drar till Norge, sedan blir det försäsongsträning i Potsdam igen, berättar Maren om tiden efter den stora matchen.

- Det har varit ett otroligt år för mig hittills, säger framtidslöftet Ada Hegerberg till damfotboll.com. Norges nummer 21 som har en fast plats i startelvan har fyllt 18 år så sent som för lite mer än två veckor sen och spelar precis som Maren Mjelde och systern Andrine Hegerberg (som inte är med i EM-truppen) för Turbine Potsdam.

- Jag har tagit väldigt många steg som fotbollsspelare och har utvecklats enormt. Det är tufft att hålla nivån för att få spela här. Man kan verkligen säga att det var ett kjempeår, säger Ada. - Det gäller hela tiden att jobba ännu hårdare för att bli bättre.

Detta är verkligen nånting som syns på unga Hegerberg. På varje träning jag har sett henne under EM och det var en hel del först i Kalmar och nu i Solna är Ada alltid en av de allra sista som lämnar planen. När de andra promenerar till bänken och tar upp vattenflaskorna så kunde man jämnt se Hegerberg öva några extra skott eller göra avancerade gymnastikövningar med fötterna och händerna på fyra bollar.

- Nu har ju även min syster Andrine och jag flyttat ut hemifrån i januari och lämnat våra föräldrar ensam där, det är ju en stor skillnad, men vi har en fin lägenhet i Potsdam och vi har redan fått mycket besök hemifrån, säger Hegerberg. - Naturligtvis utvecklas man därigenom även som mäniska.

Även Ada Hegerberg gillar Friends Arena och ser fram emot de 50.000 som komma skall tills matchen börjag kl 16.00.

Ingrid Hjelmseth har av många bedömare framhävts som turneringens bästa målvakt. Hennes två fantastiska straffräddningar mot Danmark i torsdags har bekräftat detta.

Vad säger du om målvaktsspelet generellt i turneringen, Ingrid?

- Det känns som om nivån har höjts rätt allmänt, säger Ingrid Hjelmseth. - Vi har sett en hel del bra målkvakter i den här turneringen. Vi är bättre tränade än för några år sedan, bättre tekniskt och taktiskt utbildade och därför är nivån bättre än någonsin.

Har du kollat hur tyskorna lägger straffar?

- Nej, det har jag inte gjort, säger Ingrid. - Men jag antar att våra tränare har koll på det. Jag tror det blir spelmässigt ganska likt den match som vi spelade i Kalmar. Jag tror att alla har haft tid nu att samla krafter, alla 23 spelare är klar för matchen och jag tror att även om någon är lite trött efter den här turneringen så kommer hon att hitta lite extra energi med tanke på finalen och 50.000 på läktarna.