Inför Tyskland-Norge

Ett klassiskt slutspelsmöte med förväntat publikrekord både för EM (tidigare 29.000) och en damlandskamp på svensk mark (tidigare 20.302). Spänningen stiger inför EM-festens avslutning på Friends Arena från 16.00.

I ena båset finns Tyskland med sikte på det sjätte raka EM-guldet. Pressen har varit stor på den stora framgångsfabriken under turneringen och det var inte förrän finalen var ett faktum som förbundskaptenen Silvia Neid kunde le igen.

Hon förfogar över en fysiskt stark men inte så snabb backlinje, Nadine Kessler som skapande kraft på mittfältet och som de tyska tidningarna och damfotboll.com spekulerade igår en klar förstärkning med kvalets målspruta Celia Okoyino da Mbabi tillbaka i spel.

Annars blir det finalens enda spelare från Damallsvenskan, Anja Mittag som ska med vara på insticken och löpa rätt i den utpräglade spetspositionen i 4-2-3-1-uppställningen.

Givetvis ska EM:s bästa målvakt, Nadine Angerer som tagit karriären till nya höjder också nämnas. Hon är en match från sin sjunde titel med Tyskland.
- Vi har en vinnarmentalitet vi vill vinna och vi är hungriga. Vi har inte satsat så mycket bara för att ta bakvägen ut i kvartsfinalen eller gruppspelet, man vill skörda det man har sått. Vi visste vår kapacitet, kämpade hårt och fick vår belöning, säger hon.

I andra båset Norge och Even Pellerud med ett lysande facit som förbundskapten, sju mästerskap och sju medaljer med hemlandet. Utmaningen är att inte tyngas av historien, förhoppningarna är snarare att bli inspirerad av den. I Solna på Råsunda ledde han Norge till 2-0 mot Tyskland i VM-finalen 1995.
- Man kan alltid önska att historien upprepar sig själv men det är inte fallet i sportens värld. Det hjälper inte mig eller laget att jag slog Tyskland för 18 år sedan. Det här är en helt ny generation och spelet har förändrats, säger Even Pellerud.

Mycket har just förändrats men inte disciplinen i det norska landslag som Pellerud leder. Tajt försvarsfokus när det behövs, rappa omställningar när tillfälle bjuds och kompetenta spelare för alla sätt en match kan utvecklas på. Ingrid Hjelmseth har styrt upp hela defensiven på ett föredömligt sätt med genomgående stabilt målvaktsspel.

Några skrala år utan mästerskapsframgång men i EM har Norge alltid stått starkt, silver 2005 och brons 2009 - båda gångerna med förluster mot Tyskland i sista matchen.

Ingenting är omöjligt, Norge spräckte ju Tysklands långa EM-svit för elva dagar sedan i Kalmar.
- Vi slog dem för första gången på jag vet inte hur många år och vi känner att vi kan göra det igen. Vi måste bara göra det, säger Maren Mjelde.

Tyskland dominerar i mästerskapen
För 37:e gången möts Norge och Tyskland och om statistiken visar en knapp fördel med 17-14 i matcher i tysk favör är det ändå inte svårt att konstatera att Tyskland tagit de största segrarna i EM-sammanhang.

Ett möte i varje EM-slutspel har blivit tradition sedan 1997, att lagen stöter på varann två gånger i ett och samma mästerskap är heller ingen udda företeelse.

Så var fallet i Finland 2009 där Norge fick ett visst hopp i semifinalen med ett ledningsmål efter 0-4 i gruppspelet. Simone Laudehr, Celia Okoyino da Mbabi och Fatmire Bajramaj vände målmässigt och Tyskland var i final.

Fyra år tidigare i England vann Tyskland med 1-0 i öppningsmatchen och 3-1 i finalen, inga mål av någon av spelarna i dagens landslag men Anja Mittag såväl som Marit Fiane Christensen, Solveig Gulbrandsen och Trine Rönning var igång i guldmatchen.