Guldglänsande räddningar av Nadine Angerer

Att en målvakt agerar som vinnare i en straffsituation är ingen ovanlig detalj. Nadine Angerer räddade dock två gånger i en och samma final och stängde dessutom igen för spelmål så att Tyskland kunde jubla som guldmedaljörer.
En jublande Nadine Angerer efter en av sina straffräddningar...

Kvartsfinalen mot Italien slutade 1-0, semin mot Sverige likaså och med samma siffror mot Norge kom Nadine Angerer i fokus eftersom Norge minst sagt hade sin beskärda del av målchanser.

Stjärnmålvakten gör några av sina första uttalanden efter finalen på en presskonferens man också kommer att minnas för att stora delar av det tyska laget dansade in på podiet som en del av guldfirandet.

Nadine Angerer spricker upp i ett av flera leenden, låter lagkamraterna dansa vidare för att själv ta vara på känslan i stunden.
- Jag har inte riktigt förstått vad som hänt, just nu har jag lite huvudvärk men är glad, säger hon.

Det psykologiska övertaget som Angerer efterhand fick på straffskyttarna och hela Norges anfallsspel för den delen började under finalmorgonens tidiga timmar.
- Straffräddningarna? Nej, jag har inget speciellt recept men jag pratade med målvaktstränaren i morse och vi såg på straffarna som Norge slog i semifinalen. Sen börjar spelet och de vet ju att vi analyserar.

Bättre tändvätska än den första straffräddningen fanns inte för att hon skulle elda på sig själv i finalen. Norge kämpade dock på och Angerer fick göra fler parader.
- Det händer ibland att lag blir nedslagna när de missar straffar, men Norge fortsatte att spela och vi höll emot, säger hon.

Nadine Angerer gör sig beredd att lämna den sittande pressen. Proffsspel i Australien väntar, men inte förrän allt lugnat ner sig lite. Fortsatt party med alla segerrusiga spelare står först i schemat.
- Det blir en stor fest och vi förtjänar det för sättet som vi bytte växel under turneringen, säger hon.

En stund senare fick Silvia Neid tillfälle att sätta ord på målvaktsprestation. Angerers målmedvetenhet visade sig redan när hon under vintern och den spelfria perioden förbättrade fysiken - och ändrade sin matchvikt.
- Vi hade ett långt samtal i november. Fysiken är a och o om man vill bli en bra fotbollsspelare och fram till februari hade hon gått ner sex kilo och arbetat bra under vintern. Hon hoppade bättre och hade ökad flexibilitet, aäger Silvia Neid om Tyskland - och turneringens bästa målvakt.