Tung förlust för Sirius Dam mot AIK

Ett skade- och sjukdomsdrabbat Sirius hade svårt att freda sig mot ett piggt och aggressivt spelande AIK på Skytteholms IP. Förlustsiffrorna skrevs till slut till 2 – 1 och AIK utökade sitt försprång i toppstriden.
Jessie Sharro nickar in 2-0 för AIK: FOTO: Mats Karlström

Matchen inleddes med hård AIK-press och redan under de första minuterna skapades flera farligheter framför Emelie Almesjö i Sirius mål. Tursamt för Sirius var siktet inte ordentligt inskruvat och de skott som avlossades seglade utanför med god marginal.
Den värsta pressen ebbade ut efter ett tiotal minuter och Sirius fick bättre ordning på spelet. Trots det skulle AIK:s hittills vassaste chans uppstå i elfte minuten när en Siriusback gjorde en livsfarlig rensning som mycket väl kunnat ge AIK ledningen istället för att, som skedde, smeka alldeles förbi målet och ut över kortlinjen till hörna för AIK. En hörna som rensades undan med viss möda.


Trots det något utjämnade spelet var det fortfarande AIK som hade det övervägande bollinnehavet och skapade chanser. Riktigt farligt blev det i den 18 minuten när en lobb seglade över Emelie, studsade via ribban ner i marken och höll på att ta vägen från Emelies vad vidare in i mål.
Till slut orkade inte Sirius hålla emot längre och i den 22:a minuten kom det första målet när AIK:s Julia Molin enkelt från sin plats strax utanför straffområdet smekte in bollen vid bortre stolpen.
AIK tog tillbaka initiativet och Sirius hade svårt att ta sig nära målet. Det skulle dröja ända till 27:e minuten innan laget fick sin första hörna. Hörnan, som Julia Lyckberg för övrigt lade perfekt, gav inget resultat och efter lite flipper runt straffområdet redde AIK upp situationen.
I den 36 minuten var det dags igen. Efter en snubblig situation fick AIK frispark strax utanför straffområdet. Frisparken studsade än en gång rakt ner i marken via ribban och en påpasslig Jessie Sharro var framme med pannan och ökade på AIK:s ledning.
AIK malde obevekligt vidare och sprang gång på gång sönder Sirius i vanliga fall så stabila försvarsmur. De få gånger Sirius fick igång ett anfall tvingades man avlossa skotten från långt avstånd.
I 50 minuten drabbades Sirius av ett ordentligt avbräck när backklippan Sarah Elnicky tvingades lämna planen flera minuter, med flera skador i ansiktet, efter en olycklig krock. AIK ökade trycket ännu ett snäpp och Emelie tvingades till flera halsbrytande räddningar.

Andra halvlek visade upp samma matchbild som den första och det var endast AIK:s oskärpa framför mål som hindrade att ledningen ökade. I den 67 minuten höll hela läktaren kollektivt andan när bollen gled längs Sirius mållinje i vad som kändes som en evighet innan Ida Norström rensade undan till hörna.
Strax efteråt var det dags för Malin Winberg att lämna planen, även hon med ansiktsskador, efter ännu en sammanstötning. Återigen tvingades Sirius spela med decimerat lag. Tränarna tog dock snabbt beslutet att byta in Sofia Fors för att fylla luckan.
AIK behöll kommandot men i den 76 minuten sprang precis inbytta Ingrid Wixner fri på vänsterkanten och serverade ett perfekt inlägg framför mål. Fanny Andersson stod perfekt placerad och kunde enkelt styra in Sirius reducering.
Målet gav ny energi till laget och Sirius kunde bygga upp flera anfall med lite spets under de sista tio minuterna. Men utdelningen uteblev och i kväll var AIK för svåra för ett skadedrabbat Sirius som fick se motståndaren segla ifrån till ett fempoängsförsprång i toppstriden.

Text: Mats Karlström

Taggar: ,